Abid Opublikowano 19 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 Witam serdecznie! Mam mały problem. Warzyłem piwko w poniedziałek zadałem drożdżami z napęczniałej mocno saszetki - fermentacja ruszyła w środę rano. Planowałem, że dziś tj. w piątek uwarzę kolejną warkę i zadam fermentującą pianą z poprzedniej warki. Niestety dziś pianki nie ma widać małe ślady i takie "ziarenka" - żywe drożdże?) Nie wiem czy próbować coś zebrać czy szukać innych drożdży? Drożdże to Wyeast 1028 London Ale - były przeterminowane ale ruszyły prosto z saszetki. Pozdrawiam Adam B. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 Piany juz nie ma czy jeszcze nie ma? W tym roku robię pierwsze próby zadawania drożdży zebranych z piany (top cropping), efekty są bardzo zachęcające, ale powinny być jakiś drożdże na pianie; ja zwykle robiłem to w czwarty dzień fermentacji. Jeżeli piwo już przefermentowało, to może zdekantuj je na cichą i zbierz drożdze z dna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 19 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 Drożdże to Wyeast 1028 London Ale - były przeterminowane ale ruszyły prosto z saszetki.. Ale skąd pewność, że ruszyły skoro nie ma piany? Jeżeli London Ale w Wyeasta są podobne do London Ale z White Labs to wysoka ale wiotka pianka utrzymuje się od 8h od zadania już parę ładnych dni w 19°C, zastosowałem starter. Zadawałem już drożdżami proste z tej pianki następne piwo (wspomagająco do startera bo to RIS). Możliwe, że albo piwo już odfermnetowało ze względu na wysoką temperaturę, albo drożdże rozleniwiły się w za niskiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abid Opublikowano 19 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 Piana była i już nie ma pojedyncze grupy pianki zostały i widać takie drobinki drożdży... Fermentowały w 22 C - bo niestety nie było mnie w domu i nikt tego nie dopilnował żeby było nieco mniej Chyba zdekantuję i puszcze to co zostanie - ale wszystko czy poczekać aż się osadzą w warstwy? Już robiłem taką serie ze zbieranej piany ale to były pszeniczne i przy trzeciej warce nie mogłem tego opanować tak się namnożyły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 19 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 Zmierz gęstość piwa. Jeżeli jest ona w granicach planowanej gęstości końcowej, to przelej piwo do fermentora spokojnej i użyj tej gęstwy do nowego piwa. Możesz nawet wtedy użyć ten sam pojemnik bez mycia i bez przelewania gęstwy, po prostu wlej nową warkę na gęstwe z poprzedniego piwa. Następnym razem postaraj się warzyć raz na tydzień (np. co sobotę) to wtedy będziesz mógł tą samą gęstwe i fermentor użyć kilkakrotnie, nawet bez mierzenia końcowej gęstości warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abid Opublikowano 19 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 (edytowane) Piwo - STOUT według Dori (warka 52) zeszło z 11°Blg do 4 °Blg wobec tego postąpiłem zgodnie z podpowiedzią Scooby_brew zlałem na cichą. Brzeczka chłodzi się właśnie i za moment pójdzie to opróżnionego fermentatora. Zobaczymy co z tego wyjdzie... Dziękuję bardzo kolegom za pomoc. Miło było warzyć piwo razem z Wami - jak wyjdzie coś przyzwoitego to podeślę do degustacji Edit: Rano już ruszyła fermentacja - warstwa piany wyglądała bardzo sympatycznie... Edytowane 20 Listopada 2010 przez Abid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Cześć Witam piwowara z Bielska-Białej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abid Opublikowano 21 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Witam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się