Skocz do zawartości

White Labs - WLP860 Munich Helles Lager

Rekomendowane odpowiedzi

Z najstarszego działającego browaru w Monachium.

Starannie kultywowany przez mnichów piwowarskich przestrzegających uświęconych tradycją tradycji, szczep ten słynie z czystej, rześkiej fermentacji zrównoważonej wyraźną słodową słodyczą. Niezależnie od tego, czy warzysz Märzen z bogatymi, tostowymi nutami, Helles ze złotym blaskiem, czy Bock z pełną złożonością, drożdże te mogą zrobić wszystko - niezawodny i wszechstronny szczep, z pewnością stanie się nowym faworytem dla piw dolnej fermentacji.

Odfermentowanie: 68 - 72 %

Tolerancja alkoholu: 5 - 10 %

Flokulacja: Średnia

Optymalna temperatura fermentacji: 9 - 11 °C (48 - 52 °F)

STA1: Ujemna

Producent: White Labs

Dostępne w wersji płynnej i suszonej

Edytowane przez fotohobby

Mój podstawowy szczep lagerowy w roku 2024, uwarzyłem cztery piwa wczesną wiosną, po 6 miesiącach,  korzystając z 2ml w banku drożdży kolejne 4 warki (od Desitki po portera bałtyckiego) pod ciśnieniem i "naturalnie". 

W poprzednim sezonie korzystałem z WLP 833, jeszcze wcześniej z 838

z moich obserwacji:

- szybka, intensywna fermentacja (któtki lag)

- niezbyt dużo piany

- siarkowodór, który pojawiał się przy pierwszej warce (najczęściej wtedy miałem lekki underpitching)

- fantastyczna flokuacja. Określana, jak medium, ale jeszcze żaden szczep nie krystalizował piwa tak szybko.

Podsumowując - w odróżnieniu od poprzednik piwa mniej słodowe,  a rześkie, bardziej pijalne.

Szczep idealny, jeśli pragniesz uwarzyć piwo będące kopią DOBREGO eurolagera (Budweiser, Holba), będzie bardzo zbalansowane, neutralne, pijalne.

Edytowane przez fotohobby