fotohobby Opublikowano 4 Listopada Udostępnij Opublikowano 4 Listopada (edytowane) Z najstarszego działającego browaru w Monachium. Starannie kultywowany przez mnichów piwowarskich przestrzegających uświęconych tradycją tradycji, szczep ten słynie z czystej, rześkiej fermentacji zrównoważonej wyraźną słodową słodyczą. Niezależnie od tego, czy warzysz Märzen z bogatymi, tostowymi nutami, Helles ze złotym blaskiem, czy Bock z pełną złożonością, drożdże te mogą zrobić wszystko - niezawodny i wszechstronny szczep, z pewnością stanie się nowym faworytem dla piw dolnej fermentacji. Odfermentowanie: 68 - 72 % Tolerancja alkoholu: 5 - 10 % Flokulacja: Średnia Optymalna temperatura fermentacji: 9 - 11 °C (48 - 52 °F) STA1: Ujemna Producent: White Labs Dostępne w wersji płynnej i suszonej Edytowane 4 Listopada przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 4 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada (edytowane) Mój podstawowy szczep lagerowy w roku 2024, uwarzyłem cztery piwa wczesną wiosną, po 6 miesiącach, korzystając z 2ml w banku drożdży kolejne 4 warki (od Desitki po portera bałtyckiego) pod ciśnieniem i "naturalnie". W poprzednim sezonie korzystałem z WLP 833, jeszcze wcześniej z 838 z moich obserwacji: - szybka, intensywna fermentacja (któtki lag) - niezbyt dużo piany - siarkowodór, który pojawiał się przy pierwszej warce (najczęściej wtedy miałem lekki underpitching) - fantastyczna flokuacja. Określana, jak medium, ale jeszcze żaden szczep nie krystalizował piwa tak szybko. Podsumowując - w odróżnieniu od poprzednik piwa mniej słodowe, a rześkie, bardziej pijalne. Szczep idealny, jeśli pragniesz uwarzyć piwo będące kopią DOBREGO eurolagera (Budweiser, Holba), będzie bardzo zbalansowane, neutralne, pijalne. Edytowane 4 Listopada przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się