Pawelw3 Opublikowano 12 godzin temu Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu Hej, posiadam 3,4 kg ekstraktów jasnego Pale Ale, akurat na 20 litrów przy 12 BLG. Moja partnerka namawia mnie na zrobienie Soura (takie średnio jesienne piwo, no ale co poradzić). Do tej pory nie robiłem soura, ale zrobiłem niewielki research i postanowiłem, że nie chce mi się bawić z zakwaszaniem bakteriami, więc użyłbym drożdży Lalbrew WildBrew Philly Sour (2 paczki). 1. Pytanie czy takie coś wyjdzie? Chmieli mam jakieś resztki Citry i Mosaica, zresztą po dodaniu pulpy owocowej na cichą i tak pewnie w dużej mierze zostaną przykryte. 2. Czy powinienem dodać laktozę? Zastanawiam się nad pulpą malinową albo jagodową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu Czemu ma nie wyjść? Przy kwasie te chmiele warto dać na koniec, bo wysoka goryczka gryzie się z kwaśnością. Co do laktozy - tylko jeśli chcesz wersję pastry. Ja bym nie dawał, zwłaszcza że Philly Sour nie zakwaszają szczególnie mocno. Pawelw3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelw3 Opublikowano 2 godziny temu Autor Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu @Łachim Dzięki za odpowiedź, "dodać chmiele na koniec" chodzi Ci o gotowanie, czy po zlaniu na cichą? Myślę jeszcze, czy nie dokupić jeden ekstrakt i nie zrobić bardziej na 16-17 BLG, ale nie mam doświadczenia w sourach, więc nie wiem czy będzie miało to sens. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Dałbym na whirlpool, podczas chodzenia. 12 Blg na kwas jest w sam raz. Edytowane 1 godzinę temu przez Łachim Pawelw3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelw3 Opublikowano 32 minuty temu Autor Udostępnij Opublikowano 32 minuty temu (edytowane) Super, dzięki za pomoc! Edit: Jeszcze pytanie, co sądzicie o dodaniu pulpy owocowej do hop spidera? Chodzi mi o to, żeby zmniejszyć straty i mieć mniejszy problem z osadem po pulpie przy rozlewie. Edytowane 22 minuty temu przez Pawelw3 dodatkowe pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się