Skocz do zawartości

Czy warto wypełniać fermentory dwutlenkiem węgla?

vmario

Rekomendowane odpowiedzi

Często mam problem z utlenieniem w piwie. Staram się ostrożnie przelewać, stosuję zaworek grawitacyjny i witaminę C, ale problem wciąż się pojawia. Zastanawiam się, czy miałoby sens kupno butli CO2, np. takiej dla akwarystów (2 kg) i wypełnianie fermentorów i butelek CO2? Czy to rzeczywiście pomaga i czy taka mała butla starczy na dłuższy czas? To chyba około 1000 l gazu, więc wydaje mi się, że powinno starczyć na wiele IPA.

Więcej nie ma do dodania, poza ewentualnie nalewarką przeciwciśnieniową.

Przedmuchiwanie, witamina C, pirosiarczyn to tylko półśrodki. Do IPA moim zdaniem tylko zamknięte transfery, oczywiście zdania mogą być różne, ale utlenienie to fakt,  a kwestią dyskusyjną jest tylko wykrywalność wady. Ja ryzyka nie chcę podejmować, a przerabiałem przedmuchiwanie butla fermentorów (mam 8kg, wcale nie starczała na tak długo, bo trzeba dmuchać i dmuchać). Teraz fermentuję w kegach corny i temat utlenienia zniknął.

13 godzin temu, Łachim napisał(a):

Ja ryzyka nie chcę podejmować, a przerabiałem przedmuchiwanie butla fermentorów (mam 8kg, wcale nie starczała na tak długo, bo trzeba dmuchać i dmuchać). 

Co to znaczy dmuchać i dmuchać? Jak długo?

Osobiście zakupiłem właśnie butlę 2kg tylko do przedmuchu fermentora przed butelkowaniem i różnica w moim przypadku jest widoczna jeżeli chodzi o utlenienie. Przedmuchuje fermentor na wolnym przepływie około minuty (czytałem, ze wystarczy 30 sekund). Butelek nie przedmuchuje. 

Fabian Wojciech wygrywa konkursy piw mocno chmielowych fermentując we wiadrach, więc można :) Choć zapewne fermentacja ciśnieniowa to najlepsza opcja. 

Jeżeli chodzi o butlę 2kg to długo szukałem kogoś kto mi butlę wymieni/napełni. W punktach wymiany nie bawią się raczej w takie małe butle, a mało kto w mojej okolicy napełnia butle na miejscu. 

Edytowane przez draker
literówka

9 godzin temu, draker napisał(a):

Co to znaczy dmuchać i dmuchać? Jak długo?

Osobiście zakupiłem właśnie butlę 2kg tylko do przedmuchu fermentora przed butelkowaniem i różnica w moim przypadku jest widoczna jeżeli chodzi o utlenienie. Przedmuchuje fermentor na wolnym przepływie około minuty (czytałem, ze wystarczy 30 sekund). Butelek nie przedmuchuje. 

Dmuchałem przy fermentorach 10l po kilka minut z przepływem na poziomie kilku l/min, jeśli wierzyć skali reduktora. Dokładnie nie powiem, ale gazy i tak się mieszają. To nie jest tak,  że cięższy dwutlenek węgla wyprze tlen jak woda. Efekt jest, ale nie jest stuprocentowy. Moim zdaniem to też półśrodek, a żeby miał sens, trzeba przedmuchać kilkukrotną objętość fermentora w wolnym przepływie.