Jump to content

Przedluzenie zacierania.


Recommended Posts

Jakie myslicie mialoby efekty przeciagniecie przerwy 62-72* C do powiedzmy 6h. Chcialbym uwarzyc 2-3 warki z czwartu na piatek, niestety chcialbym rowniez przespac kilka godzin w nocy, dlatego chcialbym rozpoczac zacieranie w nocy i skonczyc je rano. Jak myslicie czy jest to bezpieczne?

Link to comment
Share on other sites

Jakie myslicie mialoby efekty przeciagniecie przerwy 62-72* C do powiedzmy 6h. Chcialbym uwarzyc 2-3 warki z czwartu na piatek, niestety chcialbym rowniez przespac kilka godzin w nocy, dlatego chcialbym rozpoczac zacieranie w nocy i skonczyc je rano. Jak myslicie czy jest to bezpieczne?

a jak chcesz rozwiącac utrzymywanie zadanej temp. ?

Link to comment
Share on other sites

Jakie myslicie mialoby efekty przeciagniecie przerwy 62-72* C do powiedzmy 6h.

W zasadzie powinno zadziałać, widzę 2 potencjalne problemy:

 

1. Tak długie parzenie ziarna może wyekstrachować więcej garbników z łuski - zadbaj o niskie pH

2. Jak temperatura spadnie za bardzo, brzeczka może zacząć sie kwasić

Link to comment
Share on other sites

Zacieranie chcialbym przeprowadzic w lodowce turystycznej. Wygrzeje ja by spowolnic chodzenie wnetrza. Pozatym dobrym pomyslem byloby zacieranie wiekszej ilosci slodu 8kg z troszeczke wyzszej proporcji 1:3 ,albo nawet 1:3,5. Niskie pH, z tym niepowinienem miec problemu.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.