Makaron Posted June 11, 2008 Share Posted June 11, 2008 Jakie myslicie mialoby efekty przeciagniecie przerwy 62-72* C do powiedzmy 6h. Chcialbym uwarzyc 2-3 warki z czwartu na piatek, niestety chcialbym rowniez przespac kilka godzin w nocy, dlatego chcialbym rozpoczac zacieranie w nocy i skonczyc je rano. Jak myslicie czy jest to bezpieczne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted June 12, 2008 Share Posted June 12, 2008 Jakie myslicie mialoby efekty przeciagniecie przerwy 62-72* C do powiedzmy 6h. Chcialbym uwarzyc 2-3 warki z czwartu na piatek, niestety chcialbym rowniez przespac kilka godzin w nocy, dlatego chcialbym rozpoczac zacieranie w nocy i skonczyc je rano. Jak myslicie czy jest to bezpieczne? a jak chcesz rozwiącac utrzymywanie zadanej temp. ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted June 12, 2008 Share Posted June 12, 2008 Jakie myslicie mialoby efekty przeciagniecie przerwy 62-72* C do powiedzmy 6h. W zasadzie powinno zadziałać, widzę 2 potencjalne problemy: 1. Tak długie parzenie ziarna może wyekstrachować więcej garbników z łuski - zadbaj o niskie pH 2. Jak temperatura spadnie za bardzo, brzeczka może zacząć sie kwasić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted June 12, 2008 Author Share Posted June 12, 2008 Zacieranie chcialbym przeprowadzic w lodowce turystycznej. Wygrzeje ja by spowolnic chodzenie wnetrza. Pozatym dobrym pomyslem byloby zacieranie wiekszej ilosci slodu 8kg z troszeczke wyzszej proporcji 1:3 ,albo nawet 1:3,5. Niskie pH, z tym niepowinienem miec problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted June 12, 2008 Share Posted June 12, 2008 bywa że zacieram w lodówce przez 2 godz ( w tym czasie jadę się przejechac rowerem ) temp spada wtedy z 72 °C do 65 °C Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now