Skocz do zawartości

Weryfikacja chmielenia Polish hazy ipa


Belka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Popełniłem kolejną warkę, tym razem hazy ipa na polskich chmielach i szukam wsparcia jak rozwiązać chmielenie. Podczas gotowania poszlo 30 g amora preta na 45min. Na hopstand po 30g amora preta, zibi oraz oktawia. Planuje wykorzystać jeszcze 120g książecego, 90g zibiego i oktawii oraz 60g amora preta. Wczoraj o 18 zadałem drożdze K-97 i planuje przetestować chmielenie na biotransformację, czyli jutro nachmielic na burzliwą i w po tygodniu fermentacji zlać na cichą i resztę na zimno. Planuje po 30g kazdego na biotransformacje, a pozostałosc na zimno na 3 dni. Co o tym sądzicie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Osobiście bym nie szedł w to chmielenie na biotransformację, chociaż takie szczepy drożdży mają ku temu potencjał. Przyczyn jest kilka:

1. Biotransformacji podlegają też te związki, które weszły do piwa w whirlpoolu/hop stand

2. Chmielenie na początku fermentacji może dać nuty łodygowe przez czas kontaktu (to oczywiście dyskusyjne, YMMV); przy szczepie dającym wytrawne piwo to może stworzyć nieprzyjemną goryczkę.

3. Chmielenie na początku,  a potem drugie na końcu może obniżyć, a nie tworzyć zamglenie piwa.

 

Z tych powodów robiąc niedawno w pewnym stopniu podobne piwo (NZ IPA na WLP029) poszedłem w chmielenie na hop stand i na zimno na koniec fermentacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Łachim napisał(a):

Osobiście bym nie szedł w to chmielenie na biotransformację, chociaż takie szczepy drożdży mają ku temu potencjał. Przyczyn jest kilka:

1. Biotransformacji podlegają też te związki, które weszły do piwa w whirlpoolu/hop stand

2. Chmielenie na początku fermentacji może dać nuty łodygowe przez czas kontaktu (to oczywiście dyskusyjne, YMMV); przy szczepie dającym wytrawne piwo to może stworzyć nieprzyjemną goryczkę.

3. Chmielenie na początku,  a potem drugie na końcu może obniżyć, a nie tworzyć zamglenie piwa.

 

Z tych powodów robiąc niedawno w pewnym stopniu podobne piwo (NZ IPA na WLP029) poszedłem w chmielenie na hop stand i na zimno na koniec fermentacji.

Co do 2. To planuje dziś nachmielic tak żeby był ok 2. dzień fermentacji i zlac piwo w sobotę, także chmiel będzie max 5 dni. Niby tylko tydzień fermentacji, ale najwyżej dofermentuje na cichej. Chmielenie na zimno na ostatnie 3 4 dni cichej(planuje ok tygodnia)

Jeśli chodzi o zamglenie to zasyp miałem pale ale, carafoam, owsiany oraz platki pszeniczne i owsiane. Także wątpię, aby cokolwiek wyklarowało to piwo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

39 minut temu, Łachim napisał(a):

Ale po co chcesz w ogóle zlewać piwo znad drożdży? Przy hazy to proszenie się o utlenienie, chyba że możesz to zrobić w zamkniętym obiegu. 

Po to właśnie żeby prz chimieleniu na biotransformację, nie trzymac 10 dni. Na utlenienie dodam witaminę c. Robilem już mocno chmielone ipa i jeszcze nigdy nie miałem utlenienia. Do fermentora na cichą dodam trochę co2 z butli 6kg, żeby zrobić warstwe ochronną.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.