Maryush Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Browar domowy Wośko - #2 J-Reunion Piwo żytnie Wysycenie - średnie, odpowiednie. Piana - biała, obita. Barwa - jasny brąz, odpowiednia. Zapach - W zapachu dominuje goździk, brak intensywnego banana z warki #1. Smak - Zbliżony do piwa pszenicznego, podobnie jak warka #1 piwo bardzo sycące. Czuć delikatną goryczkę i subtelną kwaskowatość. Tę warkę od pierwszej odróżnia zapach. Tam banan, a tu goździk, ciekawe jak udało Ci się to uzyskać? PIwo tak samo wyśmienite jak pierwsze. Chyba sam sobie uwarzę żytnie dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilko Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Tę warkę od pierwszej odróżnia zapach. Tam banan, a tu goździk, ciekawe jak udało Ci się to uzyskać? Najprawdopodobniej temperatura fermentacji. Pierwszym razem z warzeniem wyniosłem się do świeżo przez rodziców kupionego mieszkania, które czekało na remont. Kuchenka była, gaz był, krzątającej się rodzinki nie. W sam raz na warzenie. Na fermentację piwo też tam zostało. Mieszkanie stało puste, niegrzane i z racji prac niekiedy było wietrzone, więc dzienne temperatury jakie tam zmierzyłem zaglądając czasem do piwa oscylowały w granicach 17 - 18 °C, a nocami mogło być chłodniej. Każdorazowo próbka brana do pomiaru gęstości miała 19°C. Drugie z kolei fermentowało w domu. Spieszyłem się przy nim, żeby było gotowe na imprezę i dlatego zdecydowałem się na fermentację i nagazowywanie cały czas u siebie w pokoju. Temperatury nie mierzyłem, ale jak mniemam była jakoś z przedziału 22 -24 °C. Istotnie różniąca warki była też temperatura zadania drożdży, ale jednak stawiał bym na to pierwsze. Bardzo się cieszę, że smakowały Tobie moje piwa. Dzięki za oceny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Czyli niższa temperatura fermentacji dała tego banana? Dziwne, do tej pory sądziłem, że w wyższej będzie go więcej.. W takim razie następne pszeniczne lub żytnie będę fermentował w okolicach 14-16°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilko Opublikowano 26 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 Faktycznie nie pasuje to do ogólnej charakterystyki drożdży. Trzeba więc poszukać czegoś innego co mogło to spowodować. Jednak główne różnice między warkami to właśnie temperatura: zadania drożdży i fermentacji. Z tym że jedna i druga wyższa w przypadku warki drugiej. Dziwne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się