Skocz do zawartości

Grainfather g30v3, mąka i cząstki ziarna w brzeczce

Aszot

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj miałem okazję pierwszy raz warzyć piwo z użyciem Grainfathera g30v3 i zauważyłem, że w brzeczce jest dużo cząstek słodu a jeszcze więcej mąki. Wcześniej na garach tego nie miałem. 

Podczas zacierania zamieszałem młóto kilka razy (ponoć to podnosi wydajność na tych kotłach). Zasyp 6kg, wody 28L przed gotowaniem,  pół na pół pilzneński z pszenicznym jasnym, 60g łuski ryżowej, słody kupiłem już ześrutowane. 

Włączyłem pompę, przepuściłem przez tą brzeczkę podczas podgrzewania przez hop stopera to pomogło, ale szkoda stać nad tym skoro to kociołek automatyczny.

Przychodzi mi na myśl, aby kupić taki specjalny worek do zacierania, dać jeszcze więcej łuski, albo kupować grubiej ześrutowany słód. Ma ktoś jakieś inne porady jak tego uniknąć w przyszłych warkach i czy kombinuję w dobrym kierunku?

Z góry dzięki za pomoc

1000006693.jpg

1000006695.jpg

1000006696.jpg

Możesz dokupić dodatkowe sito od kolegi lewatywy z forum. Słód grubiej ześrutowany jak najbardziej tak. Jeżeli chodzi o związek pomiędzy wydajnością, a mieszaniem to początkowo też wydawało mi się, że mieszanie pomaga. Ostatnio przestałem mieszać i spadku wydajności nie zauważyłem, a brzeczka jest lepiej przefiltrowana przez co mam lepszą filtrację po gotowaniu. 

Zmniejszam przepływ tak żeby nie lało się jak szalone przez otwór przelewowy, stawiam na nim mały koszyczek do parzenia herbaty i zauważyłem takiego problemu. Łuski przeważnie daje 100g-200g w zależności od zasypu i tego jak grubo jest ześrutowany słód. Po gotowaniu nic nie filtruje, bo nie ma sensu, w brzeczce są wyłącznie ścięte białka które i tak po fermentacji osiadają na dnie fermentora. 

W razie gdyby koszyk (sitko) się zapychał drobinkami na chwile zatrzymuje pompę, przemywam pod bieżącą woda, zakładam i włączam pompę.