TEKPAR Opublikowano wczoraj o 14:30 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 14:30 (edytowane) Cześć, Na wstępie muszę napisać, świetne forum, ogromna ilość wiedzy i doświadczenia. Pracujemy nad automatycznym nalewaniem piwa: Są to dopiero początkowe testy i chwilowo nie ma co patrzeć na jakość wykonania i prędkości. Temat dotyczy piwa w kegach, a raczej ich rozlewania. To jest juz czwarty keg 3L z piwem, teraz jest to PERŁA, ale za każdym razem powtarza się ten sam schemat: 1. Podłączam pełnego kega, keg jest schłodzony do 3 stopni, p=2,1Bar, nie ma jakichkolwiek problemów, piwo się nie pieni 2. Drugi dzień, tez jest ok 3. Zauważalne coraz większe pienienie (keg ma cały czas 3 stopnie) 4. czwarty dzień, już nie mogę lać w automacie, przepływomierz podaje odpowiednią dozę, ale piana powoduje przelewanie się piwa z kubka 5. Każdy kolejny dzień jest coraz gorszy, po tygodniu leci sama piana Przeczytałem sporo, najprawdopodobniej jest to przegazowanie piwa. Już teraz wiem, że przy kolejnym kegu sprawdzę najpierw ciśnienie na kegu a potem ustawię delikatnie wyższe na butli, ale prosiłbym o pomoc, żeby przez tydzień użytkowac sobie po kilka piw dziennie i nie doprowadzić do takiej sytuacji. Czy ten zabieg wystarczy? Jak uzyskać efekt szybszego nalewania piwa. Na wczasach jak sam mogłem sobie nalewać piwo, to leciało ono szybko z kranu i się nie pieniło, a było przy tym nagazowane. Jak możemy uzyskac taki efekt u siebie? Edytowane wczoraj o 19:07 przez TEKPAR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_s Opublikowano wczoraj o 14:44 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 14:44 Piwo przeważnie jest nagazowane, na około 2 stopnie czyli 1-1,5 Bar 10C (w skrócie), jeśli przez tydzień podajesz 2,1 Bar w 3C to nagazujesz na 4 stopnie. Ciśnienie wyszynku powinno być tylko trochę powyżej tego w kegu. Jeśli to nie pomoże to można wydłużyć węże lub zamocować odpieniacz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEKPAR Opublikowano wczoraj o 19:01 Autor Udostępnij Opublikowano wczoraj o 19:01 Rozumiem, teraz dzięki tej tabeli wszystko jest dla mnie jasne, przegazowałem piwo. Czyli następnym razem, jeżeli będę chciał mieć 3C temperatury piwa, to powinienem mieć ciśnienie na reduktorze ustawione na około 1Bar, czy tak? 1. Jeżeli na samym początku sprawdzę ciśnienie na kegu i będzie ono miało po schłodzeniu więcej niż ten 1 Bar, to powinienem spuścić ciśnienie z butli, czy dać delikatnie większe na CO2? 2. Jeżeli w kegu zostało mi około 10L przegazowanego piwa, to mogę jeszcze sytuacje uratować, rozgazowując całego kega? Wyczytałem, żeby co jakiś czas podejść i upuścić gaz, jak długo powinienem zostawić tego kega rozgazowanego? 3. Chciałbym przyspieszyć nalewanie (20s na piwo?), bo teraz strumień musi być bardzo mały, żeby nie było dużej piany, czy tu może pomóc tylko zmniejszenie nagazowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi