Skocz do zawartości

Konfekcjonowanie ekstraktów słodowych z dużych opakowań

mdadela

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

wiem, że najtańszą i najbardziej elastyczną opcją jest zacieranie, ale ze względu na ograniczenia czasowe często warzę z ekstraktów słodowych. Żeby trochę obniżyć koszty, pomyślałem o zakupie większego opakowania ekstraktu — 14 kg — bo wychodzi to znacznie taniej niż kupowanie pojedynczych puszek po 1,7 kg.

Mam sporo pustych, czystych pojemników po ekstraktach 1,7 kg z zakręcanym wieczkiem i zastanawiam się, czy nie warto byłoby przelać z dużego baniaka do tych mniejszych pojemników i wykorzystywać je później w miarę potrzeb. Myślałem, żeby pojemniki dokładnie umyć i zdezynfekować (gorąca woda albo OXI), a potem przechowywać w temperaturze pokojowej — niestety w mieszkaniu nie mam możliwości trzymania ich w chłodniejszym miejscu, a w lodówce po prostu zabraknie miejsca.

Zastanawia mnie tylko, czy po przelaniu do mniejszych pojemników ekstrakt nie będzie bardziej podatny na pleśń, infekcje albo inne niespodzianki. Wiem, że dzięki wysokiej zawartości cukrów ekstrakt sam w sobie nie psuje się łatwo, ale każda manipulacja zwiększa ryzyko.

Druga opcja to po prostu zostawić ekstrakt w tym dużym pojemniku i otwierać go tylko przy warzeniu — z tym że wtedy byłby już raz otwarty i mógłby stać tak przez kilka miesięcy, od czasu do czasu z niego korzystając. Nie wiem, co w praktyce będzie lepszym rozwiązaniem.

Czy ktoś z Was ma doświadczenia z taką konfekcją ekstraktu? Lepiej przelać do mniejszych porcji czy zostawić w oryginalnym opakowaniu i pobierać „na bieżąco”?