Jump to content

Nowy na forum :)


trosinski

Recommended Posts

Witam wszystkich! :)

Z racji tego, że dołączyłem do Waszego grona dopiero dzisiaj, postanowiłem napisać o sobie kilka zdań. Moja miłość do piwa trwa już od kilku lat, jednakże do tego pory było to tylko zamiłowanie do samej degustacji. Przesadziłbym, pisząc o sobie smakosz... najzwyczajniej w świece lubię napić się dobrego piwa. Z racji tego, że mieszkam na Śląsku Cieszyńskim, moim ulubionym piwem jest lokalne piwo z Cieszyna Brackie. Bardzo lubie też piwa czeskie i angielskie, no i oczywiście Guinessa. Kilka dni temu, przez przypadek natrafiłem na internecie na filmik przedstawiający produkcję piwa z tzw. mikro browarów coopers'a. Tak mi się spodobało to urządzenie, iż w dniu dzisiejszym postanowiłem zakupić taki sprzęt na allegro. Zdaję sobie sprawę z tego, że poszedłem na łatwiznę kupując ten sprzęt, jednakże nie chcę rzucać się od razu na głęboką wodę. Jak to mówił Leo Benhakker "Step by step" :okey: Nie wykluczam w przyszłości rozwijąć się w tej dziedzinie, to wszystko zależy od moich wyników z zestawem Cooper'a. Mam nadzieję że przeglądanie tego forum i ewentualna Wasza pomoc pozwolą mi cieszyć się z własnego, dobrze uwarzonego piwa ;)

Link to comment
Share on other sites

Witam !!

"Step by step" - i o to chodzi !!!

Bez pośpiechu!!! Piwa "zacierane" są oczywiście o niebo (nawet o trzy nieba) lepsze od tych z koncentratów

ale można przecież na początek pobawić się z "puszkami". Piwa wychodzą całkiem smaczne.

Życzę powodzenia !

 

w razie jakiś pytań co do brew-kitów pisz na PW

Link to comment
Share on other sites

Witam

Również uważam, że z polskich koncerniaków brackie to jedno z lepszych, jakie znam. Ale nie ma to jak własna produkcja. Pozdrawiam i powodzenia.

Edited by olo333
Link to comment
Share on other sites

Nie zachowujcie się jak na innym forum, gdzie każda krytyka Lwówka czy Ciechana wywołuje gniew boży, podobnie jak dobre słowo o którymkolwiek z koncernów.

 

Mnie Brackie nie odrzuca, ale uważam że jest wiele smaczniejszych piw w sklepach - nie wspominając o piwnicach domowych piwowarów, bo to się rozumie samo przez siebie. :beer:

Link to comment
Share on other sites

nie wszyscy:( moja jest fatalnie pusta- nie licząc warki kólscha dojrzewającej no i ze 2 warek na cichej i 2 na burzliwej...:beer:

posucha:(

:)

Link to comment
Share on other sites

perspektywa fatalna- rozpocząłem belgijską ofensywe, więc kolejne warki będą musiały dojrzewać pół roku :beer: gdzieś będe musiał wywieźć, zakopać, w sejfie zamknąć... :)

Link to comment
Share on other sites

I ja witam..

 

Wiele osób na tym forum zaczynało od puchy.. ja również. Ale po spróbowaniu zacierania już jakoś nie mam ochoty na puchy! Powodzenia..

 

No i uważaj, bo jak Cię wciągnie to nie ma już powrotu ;]

Link to comment
Share on other sites

No i uważaj, bo jak Cię wciągnie to nie ma już powrotu ;]

Postaram się zastosować do Twojej rady :beer: A jeśli mi się nie uda to ostatecznie mogę zastosować się do sugestii Belzebuba :)

U mnie, jak u innych często bywa tak, że piję by opróżnić szkło przed kolejnym butelkowaniem :]

Lubię warzyć, no i potem nie ma gdzie tego pomieścić.

Myślę, że nadmiarem piwa (zakładając, że już uda mi się coś uwarzyć) zawszę można się podzielić ze znajomymi. W innym przypadku, można wieczorem podejść pod monopolowy i zaoferować swoje piwo - wtedy chętnych znajomych bedziemy mieli aż nadto :)

Link to comment
Share on other sites

Myślę, że nadmiarem piwa (zakładając, że już uda mi się coś uwarzyć) zawszę można się podzielić ze znajomymi.

Z nadmiarem piwa jakoś nie mam problemu :lol:. Zawsze znajdzie się amator na domowe piwo. Problem jest raczej, że dla mnie zostaje za mało. Muszę nazbierać więcej butelek. Narazie mam około 100, ale przecież mogę w nich przetrzymać jedynie 2 warki :( a zdało by się więcej, szczególnie, że mam zamiar skorzystać z sezonu lagerowego i leżakować piwko w butelkach.. a jak wiadomo na to trzeba czasu.

Link to comment
Share on other sites

Dzieki wszystkim za dobre słowo :lol:

Czekam obecnie na cały zestaw do warzenia. Myślę, że powinien dojść w tym tygodniu. Jako pierwsze piwo mam w planie zrobić Coopers Draught + Jasny WES 1,7 kg. Przy butelkowaniu mam zamiar dodawać tzw. dropsy fermentacyjne. Jeśli jest niebezpieczeństwo, iż nic dobrego mi z tego nie wyjdzie to bardzo proszę o ewentualne rady.

Link to comment
Share on other sites

Dzieki wszystkim za dobre słowo :(

Czekam obecnie na cały zestaw do warzenia. Myślę, że powinien dojść w tym tygodniu. Jako pierwsze piwo mam w planie zrobić Coopers Draught + Jasny WES 1,7 kg. Przy butelkowaniu mam zamiar dodawać tzw. dropsy fermentacyjne. Jeśli jest niebezpieczeństwo, iż nic dobrego mi z tego nie wyjdzie to bardzo proszę o ewentualne rady.

A co to są dropsy fermentacyjne? Jakiś surowiec do refermentacji, czy drożdże w pastylkach? :lol:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.