Shooter Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Witaj. Nie słuchaj Leo tylko chwytaj byka za rogi i warz ze słodów. Podobnie jak koledzy polecam na początek puszki Coopersa, żeby wyrobić w sobie nawyki przygotowania miejsca pracy i narzędzi. Piwa z puszki są lepsze od koncerniaków, ale nie dają Ci pełni swobody w doborze surowca. Niemniej wierzę, że szybko Cię chwyci to nowe hobby, a Twoja piwnica okaże się zbyt mała żeby pomieścić skrzynki własnoręcznie zrobionego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trosinski Opublikowano 1 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Dzieki wielkie za rade i dobre słowo Mam nadzieje, że faktycznie kiedyś nadejdzie moment, w którym będę narzekał na mała pojemność mojej piwnicy Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolman Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Witam wszystkich! Trafiłem na to forum za pośrednictwem wino.org.pl/forum. Własne trunki robię dopiero od roku ale wciągnęło mnie to już bez reszty. Generalnie lubię rzeczy własnej roboty, swojskie, naturalne, szczególnie się to tyczy kulinariów. Mam za sobą na razie 2 warki: pierwsza była robiona całkowicie od czapy, nie miałem pojęcia o niczym, rezultat mógł być więc tylko jeden. Ale jak się to pierwsze podgrzeje, doda miodu, przypraw to jest ok;) Druga warka była już oparta o podręcznik do browarnictwa do technikum i jestem z niej zadowolony. Aktualnie gromadzę szerszą wiedzę i przymierzam się do bardziej profesjonalnego warzenia. Aha, zgodnie z tym co napisałem wyżej - sam przygotowuje sobie słody. Korzystam z własnego ziarna. Brew-kitów nie używałem ale zamierzam choćby raz spróbować i przekonać się jak wygląda "łatwizna";) Zabieram się za czytanie forum:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
somek Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Witam wszystkich! Trafiłem na to forum za pośrednictwem wino.org.pl/forum. Własne trunki robię dopiero od roku ale wciągnęło mnie to już bez reszty. Generalnie lubię rzeczy własnej roboty, swojskie, naturalne, szczególnie się to tyczy kulinariów. Mam za sobą na razie 2 warki: pierwsza była robiona całkowicie od czapy, nie miałem pojęcia o niczym, rezultat mógł być więc tylko jeden. Ale jak się to pierwsze podgrzeje, doda miodu, przypraw to jest ok;) Druga warka była już oparta o podręcznik do browarnictwa do technikum i jestem z niej zadowolony. Aktualnie gromadzę szerszą wiedzę i przymierzam się do bardziej profesjonalnego warzenia. Aha, zgodnie z tym co napisałem wyżej - sam przygotowuje sobie słody. Korzystam z własnego ziarna. Brew-kitów nie używałem ale zamierzam choćby raz spróbować i przekonać się jak wygląda "łatwizna";) Zabieram się za czytanie forum:) Powodzenia więc w warzeniu, kiełkowaniu i suszeniu własnego ziarna! Rzeczywiście stawiasz sobie poprzeczkę wysoko! A może spróbuj też zrobić na gotowym słodzie. Zobaczysz jakie będą różnice w wydajności zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 I ja witam kolegę Kolman. Nie musisz tak od razu ze wszystkim, wystarczy powoli i systematycznie wprowadzać nowe rzeczy do warzenia piwa. Jeśli czasu Ci pod dostatkiem to proszę bardzo, mi niestety brakuje. Browary też raczej zajmują się produkcją piwa a nie wszystkim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się