sn_phoenix Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Witam Przy przelewaniu mojego Pale ale na cichą zauwarzyłem zapach jakby kiszonej kapusty pomieszany z zapachem fermentującego piwa. Czy to świadczy juz o tym że piwko się zakaziło i jest do wylania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 a jak w smaku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 30 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 JAk próbowałem przy przelewaniu to wydawało mi się że jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Cierpliwości. Warząc pierwszy raz możesz pomylić lub źle skojarzyć zapachy, smaki. Poczekaj co będzie dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 30 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Może dodam że to piwko miało jeszcze doś dużo drożdży na powierzchni które tworzyło swego rodzaju kożuch ale piwko zeszło już do 4rech więc nie było na co czekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 30 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 to nie pierwszy raz już z 10 warek pękło ale jakoś do tej pory z czymś takim się nie spotkałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 30 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 ta warka była zadana gęstwą pacific ale, która nie była dość świeża i startowała 48h Czy może to miało wpływ na ten zapach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Każde niestandardowe zjawisko przy fermentacji daje powód do niepokoju. 48h startu - oczywiście też. Kożuch na powierzchni, kwaśny zapach - jak najbardziej, własnie tak wyglądają moje piwa zaszczepione bakteriami mlekowymi. http://www.piwo.org/forum/p68555-09-10-2010-15-23-43.html#p68555 Ale też nic już na to nie możesz zaradzić, poczekaj na gotowy produkt, próbując od czasu do czasu czy nie ma oznak kwaśnienia. A nawet lekko podkwaśniałe piwo może mieć całkiem przyjemny smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 1 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Dzięki wszystkim w takim razie poczekamy zobaczymy Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 zaszczepione bakteriami mlekowymi.http://www.piwo.org/forum/p68555-09-10-2010-15-23-43.html#p68555 Miałem dokładnie taką samą powierzchnię, tylko na winie z soku jabłkowego. Czyli to były mlekowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Jak to mówią - wylać zawsze zdążysz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 1 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 W drugim fermentorze mam koelscha i tam na szczęście wszystko ok. Poczekam jeszcze z tydzień góra półtorej o butelkowanie i wtedy się okaże czy się udało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 (edytowane) No Szymon, bo Koelscha zadałeś świeżutką gęstwą z piwa, które przy butelkowaniu było ok (a teraz z każdym dniem staje się lepsze więc strachu wielkiego nie było Pacyfiki jednak Ci trochę w lodówce stały... Edytowane 1 Grudnia 2010 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 2 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 Racja racja. Obawiałem się ylko że może w jakiś sposób przeniosłoby się to do koelscha. Przecież wiesz jak kiedyś było z grzałką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się