Stasiek Opublikowano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 (edytowane) Pytanie wydawałoby się podstawowe: czy czas podgrzewania zacieru np z 62°C do 72°C powinien być wliczany do ogólnego czasu zacierania? Ja zawsze uznawałem to za czas dodatkowy i czas rozpoczęcia przerwy liczyłem dopiero po dojściu do odpowiedniej temperatury. Co przy trzech przerwach (np 52°C, 62°C i 72°C) i podgrzewaniu z prędkością ok 1°C/min wydłużało zacieranie o pół godziny. Czyli zamiast 60 minut zacieranie defacto trwało by 90 minut. A wątpliwość mnie naszła gdy plany przerw z mojego AIPA wpisałem do Promash i zrobiłem wydruk z obrazkami. Plan zacierania był taki: - 15' 62°C - 30' 68°C - 15' 74°C - 40' 76°C wysładzanie (to chyba temp wody), A obrazek dostałem taki jak niżej. Trzy przerwy zrobione w godzinę. U mnie w godzinę to kończyłem przerwę w 68°C i zaczynałem podgrzewać do 74°C. A tu wydaje się, że czas podgrzewania wliczany jest do przerwy do której jest podgrzewane. Co o tym myślicie? Edytowane 2 Grudnia 2010 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 Odkąd dzielę czas podgrzewania po połowie między przerwy, to jestem bliższy temu, co chcę osiągnąć (przynajmniej gdy chodzi o odfermentowanie). Jest to na oko i z grubsza, bo aktywność enzymów nie przebiega liniowo, jak mi tu już zostało wytłumaczone, ale lepsze takie przybliżenie, niż żadne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 Tradycyjnie czasu podgrzewania nie wlicza się do przerw. Po prostu zawsze licz tak samo i podgrzewaj w tym samym tempie, wtedy wyniki będa powtarzalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 2 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 (edytowane) Tradycyjnie czasu podgrzewania nie wlicza się do przerw. Tak też właśnie robiłem i tak też widzę, że piszą na BA w FAQ -> Zacieranie: http://browamator.pl/lista.php?grupa_p=13&pwd[13]=%2F169220%2F169292%2F1703042 Pytanie: Jak należy mierzyć czas poszczególnych postojów podczas zacierania?Czy czas przejścia z przerwy scukrzającej (63°C) do przerwy dekstrynującej (73°C), a trwa to ok. 10 min., należy zaliczć do tej pierwszej i o tyle ją skrócić, czy jest to czas dodatkowy? Odpowiedź: Przejścia od przerwy do przerwy, zwykle realizowane w tempie około 1°C / min., są umownie traktowane jako czas dodatkowy. ale powyższy obrazek sugeruje coś innego. Po prostu zawsze licz tak samo i podgrzewaj w tym samym tempie, wtedy wyniki będa powtarzalne. Powtarzalne tak, ale czy takie jakie miał na myśli autor receptury? EDIT: nie to, żeby mi to jakoś bardzo przeszkadzało: zrobiłem 60 warek nie licząć czasu przerw to i tak samo pewnie zrobię następne 60, ale obrazek mnie po prostu zaskoczył... Edytowane 2 Grudnia 2010 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 Powtarzalne tak, ale czy takie jakie miał na myśli autor receptury? Przecież i tak nie zrobisz od pierwszego razu takiego piwa jak miał na myśli autor receptury, za dużo zmiennych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi