Samael Opublikowano 28 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 Ja dalem 100g carafy III, z laski wanilii i plakow na cicha zrezygnowalem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mycroft Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Przymierzam się do warzenia Christmas Ale w najbliższych dniach. Zastanawiam się nad możliwością zastosowania szafranu. Jak wiadomo, jest to silny barwnik. Myślicie, że jest ryzyko, że niewielki dodatek zniweczy efekt czekoladowych słodów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Jeśli dobrze zrozumiałem chodzi Ci o przykrycie koloru pochodzącego od słodów czekoladowych? Wątpię - czarny kolor mało czym przykryjesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mycroft Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Dokładnie tak - nie chciałbym, żeby piwo świąteczne wyszło na żółto. Mam takie samo przeczucie, ale dobrze jest potwierdzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candle Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 A czy któryś z was próbował kiedyś łączyć przyprawy z dunkel weizenem? Zagapiłem się, nie pomyślałem w porę i nie zdążę zrobić christmas ale na nadchodzące święta - ale za parę dni robię dunkel weizena i nie wiem czy cokolwiek wyjdzie jeśli dorzucę przyprawy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Coś wyjdzie. Pszenica z samej swej natury jest aromatyczna, tylko doprawić będzie trzeba ostrożnie, żeby nie zabić bananów i goździków.W sumie goździk jest przyprawą piernikową, wiec podstawa jakaś jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Degustowane przeze mnie i moich znajomych po jakis 5 miechach lezakowania - generalnie dla mnie rewelacja i "ochy" i "achy" od znajomych, bo piwo rozdalem Kilka butelek zostawiam na za rok, a w sierpniu wersja nr 2 z platkami tym razem i tu pytanie - jakie suche drozdze polecacie ?? Po niezbyt udanych doswiadczeniach z plynnymi zamierzamu uzywac wylacznie "sucharow". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 10 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 a jakbym chciał dodać imbir do przepisu z 1 strony, to ile na takie 20l? i w jakiej formie: starty, suszony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 10 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 a jakbym chciał dodać imbir do przepisu z 1 strony, to ile na takie 20l? i w jakiej formie: starty, suszony?Dodaj pokrojony, obrany korzeń na ostatnie 10 min do gotowania. Piekny aromat i lekka pikanteria. Jak pokroisz w plastry to bez problemu odfiltrujesz brzeczke do fermentacji. Ja tak zrobilem w witbierze i wyszlo naprawdę fajnie;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolec Opublikowano 24 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 Jakich dokładnie słodów karmelowych (strzegom) powinienem użyć: 1. Karmelowy jasny 30 czy 150 ? 2. Karmelowy ciemny 300 czy 600 ? Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 24 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 a co chcesz uzyskać? Każdy wniesie coś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolec Opublikowano 24 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 Chciałbym uzyskać efekt opisywanego przez TomX'a 'piernika w płynie' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 24 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 Karmelowy 30 jest bardzo delikatny, w jasnych piwach nieraz nie jestem w stanie go wyczuć... Więc zapewne chodzi o karmel 150, co do drugiego to ja osobiście wrzuciłbym karmelowy 300. Dlaczego? Nie wiem. ale 600'ka wydaje mi się za ciemna jak na to piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 24 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 Chcialbym dodac kardamon - mam mielony,ale nie wiem w jakiej ilosc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 24 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 600 jest mocno palona. Pomysł o słodzie wiedeńskim i melanoidowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 (edytowane) edit. przeniesione Edytowane 10 Grudnia 2015 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zrobilem w tym roku 2 wersje - jedna ze skorka (zebralem obieraczka tylko to pomaranczowe) i druga z swiezym ananasem. Troche pozno w tym roku i chyba nie ulozy sie na swieta ,ale zostawie wiecej na przyszly rok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sairakowski Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Zasyp: 3 kg - Pilzneński 1 kg - Pszeniczny Jasny 0,4 kg - Płatki Owsiane Błyskawiczne 0,3 Kg - Karmelowy Jasny (Strzegom) 0,2 Kg - Karmelowy Ciemny (Strzegom) 120 g - Jęczmień Palony 80 g - Barwiący Zacieranie: - 23°C - 30' (nie planowane ale "tak wyszło") - 64°C - 30' - 74°C - 20' - Próba jodowa negatywna, dodane palone ziarna, mash-out. Warzenie (60') - 30 g szyszek Marynki (nieznane a-k) od początku - na 10' przed końcem: * 15 g granulatu East Kent Goldings * Cukier biały - 500 g * Cukier Wanilinowy - 16 g * Cynamon Mielony - 7 g * Gałka muszkatołowa świeżo starta - 6 g * Śliwki suszone, posiekane - 100 g * Skórka z 3 pomarańczy * Goździki całe - 16 sztuk Do fermentacji poszło ~22 litry 17,5°Blg, zadane gęstwą Wyeast 1028 London Ale Refermentowane 155 gramami cukru. Dojrzałe po 3,5 miesiąca w butelkach. Wyszło naprawdę zaje*iste, kolor portera, piana beżowa, gęsta jak śmietana a trwała jak beton. W smaku spora goryczka (chmielowa + pochodząca od przypraw), wyraźne ale nie pierwszoplanowe posmaki palone, kompozycja przypraw - jak to ujął mój ojciec "piernik w płynie". Do tego rozgrzewająca moc alkoholu (7,5%). Śliwki i cukier wanilinowy - nie wyczuwalne, trzeba by ich używać więcej. Zdecydowanie jedno z (jeśli nie pierwsze) najlepszych piw jakie warzyłem. jaka temp fermentacji? Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antrymir Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Zasyp: 3 kg - Pilzneński 1 kg - Pszeniczny Jasny 0,4 kg - Płatki Owsiane Błyskawiczne 0,3 Kg - Karmelowy Jasny (Strzegom) 0,2 Kg - Karmelowy Ciemny (Strzegom) 120 g - Jęczmień Palony 80 g - Barwiący Zacieranie: - 23°C - 30' (nie planowane ale "tak wyszło") - 64°C - 30' - 74°C - 20' - Próba jodowa negatywna, dodane palone ziarna, mash-out. Warzenie (60') - 30 g szyszek Marynki (nieznane a-k) od początku - na 10' przed końcem: * 15 g granulatu East Kent Goldings * Cukier biały - 500 g * Cukier Wanilinowy - 16 g * Cynamon Mielony - 7 g * Gałka muszkatołowa świeżo starta - 6 g * Śliwki suszone, posiekane - 100 g * Skórka z 3 pomarańczy * Goździki całe - 16 sztuk Do fermentacji poszło ~22 litry 17,5°Blg, zadane gęstwą Wyeast 1028 London Ale Refermentowane 155 gramami cukru. Dojrzałe po 3,5 miesiąca w butelkach. Wyszło naprawdę zaje*iste, kolor portera, piana beżowa, gęsta jak śmietana a trwała jak beton. W smaku spora goryczka (chmielowa + pochodząca od przypraw), wyraźne ale nie pierwszoplanowe posmaki palone, kompozycja przypraw - jak to ujął mój ojciec "piernik w płynie". Do tego rozgrzewająca moc alkoholu (7,5%). Śliwki i cukier wanilinowy - nie wyczuwalne, trzeba by ich używać więcej. Zdecydowanie jedno z (jeśli nie pierwsze) najlepszych piw jakie warzyłem. Głupie pytanie, ale zaryzykuję: przeliczając na dekagramy to jęczmienia jest 12 dekagramów a barwiącego 8 dekagramów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Bardzo głupie. Odpowiedź brzmi tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Głupie pytanie, ale zaryzykuję: przeliczając na dekagramy to jęczmienia jest 12 dekagramów a barwiącego 8 dekagramów? A na kilogramy to: 0,12 kg i 0,08 kg... Ja rozumiem jakby tu były jednostki imperialne, ale takie pytanie przy metrycznych? Zasyp: 3 kg - Pilzneński 1 kg - Pszeniczny Jasny 0,4 kg - Płatki Owsiane Błyskawiczne 0,3 Kg - Karmelowy Jasny (Strzegom) 0,2 Kg - Karmelowy Ciemny (Strzegom) 120 g - Jęczmień Palony 80 g - Barwiący Zacieranie: - 23°C - 30' (nie planowane ale "tak wyszło") - 64°C - 30' - 74°C - 20' - Próba jodowa negatywna, dodane palone ziarna, mash-out. Warzenie (60') - 30 g szyszek Marynki (nieznane a-k) od początku - na 10' przed końcem: * 15 g granulatu East Kent Goldings * Cukier biały - 500 g * Cukier Wanilinowy - 16 g * Cynamon Mielony - 7 g * Gałka muszkatołowa świeżo starta - 6 g * Śliwki suszone, posiekane - 100 g * Skórka z 3 pomarańczy * Goździki całe - 16 sztuk Do fermentacji poszło ~22 litry 17,5°Blg, zadane gęstwą Wyeast 1028 London Ale Refermentowane 155 gramami cukru. Dojrzałe po 3,5 miesiąca w butelkach. Wyszło naprawdę zaje*iste, kolor portera, piana beżowa, gęsta jak śmietana a trwała jak beton. W smaku spora goryczka (chmielowa + pochodząca od przypraw), wyraźne ale nie pierwszoplanowe posmaki palone, kompozycja przypraw - jak to ujął mój ojciec "piernik w płynie". Do tego rozgrzewająca moc alkoholu (7,5%). Śliwki i cukier wanilinowy - nie wyczuwalne, trzeba by ich używać więcej. Zdecydowanie jedno z (jeśli nie pierwsze) najlepszych piw jakie warzyłem. Tak, jak sairakowski, chętnie poznam temperaturę fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antrymir Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Głupie pytanie, ale zaryzykuję: przeliczając na dekagramy to jęczmienia jest 12 dekagramów a barwiącego 8 dekagramów? A na kilogramy to: 0,12 kg i 0,08 kg... Ja rozumiem jakby tu były jednostki imperialne, ale takie pytanie przy metrycznych? Po prostu wydało mi się to zatrważająco mało. Zastanawiałem się czy ktoś się nie pomylił i zamiast 12 i 8 dekagramów nie miało być 120 i 80. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 10 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2017 Witam. Mam zamiar uwarzyć sobie podobne (właściwie takie samo) piwko, różnicując jedynie dodatki. Zainspirował mnie do tego fakt, że właśnie skończył mi burzliwą FES na drożdżach 1028 i dysponowałem gęstwą z którą nie miałem co zrobić. Zasyp planuję taki sam, a mianowicie: 3 kg - Pilzneński 1 kg - Pszeniczny Jasny 0,4 kg - Płatki Owsiane Błyskawiczne 0,3 Kg - Karmelowy Jasny (Strzegom) 0,2 Kg - Karmelowy Ciemny (Strzegom) 120 g - Jęczmień Palony 80 g - Barwiący Zacieranie również takie samo (może poza tymi 23°C :) ) - 64°C - 30' - 74°C - 20' - dodanie palonych ziaren, mash-out. Warzenie (60') i tutaj delikatnie zmienię - 30 g Marynki (granulat) od początku na 10' przed końcem: * 20g granulatu East Kent Goldings * Cukier kandyzowany - 300g * Cukier Wanilinowy - 32 g (dwie saszetki) * Cynamon Mielony - 7 g * Gałka muszkatołowa świeżo starta - 6 g * Śliwki suszone, posiekane - 200 g * Skórka z pomarańczy (dwie paczki suszonej skórki, ok 100g) * Goździki całe - 16 sztuk * paczka (100g) suszonej żurawiny *kilkanaście plastrów świeżego imbiru *laska wanili Fermentacja w piwnicy w 18°C, po ok. tygodniu może przeniosę do 21° Teraz pytanie odnośnie tych składników dodatkowych. Autor nie napisał konkretnie, ale rozumiem, że po gotowaniu pozbył się tego wszystkiego i do fermentacji poszła sama czysta brzeczka? Bo zastanawiam się, czy przez te 10 minut gotowania te wszystkie składniki zdołają oddać swoje smaki i zapachy? Jakie macie doświadczenia z dodatkami tego typu? No i ewentualnie co z laską wanilii? Jako, że uwielbiam wanilię to nie obawiam się, że będzie za dużo smaku waniliowego bo u mnie takiego pojęcia nie ma, natomiast zastanawiam się jak ją najefektywniej wykorzystać przy tym gotowaniu? Wystarczy przekroić wzdłuż i wrzucić? Czy może wyskrobać wnętrze? Macie jakieś doświadczenia z laskami wanilii? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 10 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2017 Będzie goździkowe ;-) ja po wrzuceniu 2 sztuk na ostatnie 10 minut (warka 12 litrów) czułem tylko ten goździk, który zdominował wszystkie pozostałe przyprawy. Polecam powściągliwość przy tym akurat dodatku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chicken Opublikowano 12 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2017 Bez sensu zakładać nowy wątek więc zapytam tutaj co sądzicie o takim świątecznym? To jest modyfikacja z użyciem chmielu i słodu, który pozostał mi po ostatnim warzeniu. Po wpisaniu w brewness tak to wygląda: Gęstość: 17.5 BLG ABV: 7.5 % IBU 35 SRM 20.2 Styl: Christmas/Winter Specialty Spiced Beer Pale Ale - Słodownia Optima 4 kg Monachijski - Słodownia Optima 0.8 kg Pszeniczny 1 kg Płatki owsiane 0.8 kg Karmelowy żytni Strzegom 0.15 kg Barwiący 0.25 kg Warzenie 60': - 30 g Marynka(granulat) 10': - Willamette 25g (granulat) - Cynamon - Goździki 8 g - Gałka muszkatołowa 3 g - Skórka pomarańczy z 3 szt. - Cukier Wanilinowy 100 g - Laska wanilii - połowa Drożdże - 2x T-58 Fermentacja temp. 18-20 st. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się