Marmur Opublikowano 1 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 (edytowane) Warka nr 11- Tripel 1.10.2011 r. Słody: Słód pilzneński 5 kg Słód monachijski 0,5 kg Chmiel i dodatki: Marynka, szyszka 22 g Lubelski, szyszka 12 g Cukier kandyzowany domowy-1 kg Drożdże: THG, gęstwa Zacieranie: 64°C - 30 min 72°C - 30 min 76°C - mashout Wysładzanie: 4x 4 l Gotowanie: 90 min Marynka 22g - na początku gotowania Cukier kandyzowany- na 15 min przed końcem Lubelski 12g- na 5 min przed końcem Brzeczka 19°Blg, 22 l. Edytowane 1 Października 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 17 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 (edytowane) Warka nr 12- Dunkelweizen 15.10.2011 r. Słody: Słód pilzneński 1,3 kg Słód pszeniczny 2,0 kg Słód monachijski 0,6 kg Carawheat 0,2 kg Słód pszeniczny czekoladowy 0,05 kg Chmiel i dodatki: Lubelski, szyszka 40 g Drożdże: WB-06 Zacieranie: W 13l wody 46°C - 10 min 55°C -15 min 62°C - 30 min 72°C - 10 min Wysładzanie: 2x 6 l+1x4 l Gotowanie: 80 min Lubelski 20g - w 10 min Lubelski 10g w 50 min Lubelski 10g w 75 min Zadana drożdżami po rehydracji w temp. ok. 23 °C, Brzeczka 12°Blg, 20,5 l. Poza tym nr 11 poleciał na cichą, a i nr 10 już z miesiąc dojrzewa sobie w butelkach do wigilii, testowane w smaku wyszło bardzo poprawne..pierniczek w płynie. Edytowane 17 Października 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 24 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Warka nr 13- Hefeweizen II 23.10.2011 r. Słody: Słód pilzneński 1,5 kg Słód pszeniczny 3,0 kg Chmiel i dodatki: Lubelski, szyszka 30 g Drożdże: Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen Zacieranie: W 15l wody 45°C - 15 min 55°C -15 min 62°C - 40 min 72°C - 40 min Wysładzanie: 3x 6 l Gotowanie: 60 min Lubelski 30g - na początku gotowania Zadana drożdżami ze startera w temp. ok. 23 °C, Brzeczka 12°Blg, 23 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 30 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 (edytowane) Warka nr 14- American IPA 29.10.2011 r. Słody: Słód Pale Ale 5 kg Słód monachijski 1 kg Słód pilzneński 1 kg Słód pszeniczny 0,4 kg Słód Carapils 0,3 kg Chmiel i dodatki: Nugget 35 g Cascade 60 g Amarillo 30g Citra 30g (planowane na zimno) Mech irlandzki 5g Drożdże: US-05 Zacieranie: W 23l wody 68°C - 60 min 76°C - Mashout Wysładzanie: 2x 6 l Gotowanie: 60 min Nugget 35 g - na początku gotowania Cascade 30g - po 30 min Cascade 30g i mech irlandzki - po 45 min Amarillo 30g -po wyłączeniu palnika W planach dorzucenie 30g chmielu Citra na cichą fermentację Zadana drożdżami po uwodnieniu w temp. ok. 23 °C, Brzeczka 17,5°Blg, 23 l. Edytowane 30 Października 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 7 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 (edytowane) Warka nr 15- Weizenbock II 06.11.2011 r. Słody: Słód pilzneński 1 kg Słód pszeniczny 3,5 kg Słód monachijski 1,2 kg Słód Carahell 0,3 kg Słód Special B 0,25 kg Słód zakwaszający 0,05 kg Słód pszeniczny czekoladowy 0,06kg Chmiel i dodatki: Lubelski i Marynka, szyszka po 15 g Drożdże: Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen - Gęstwa I zbiór Zacieranie: W 20l wody 43°C - 90 min 65°C -40 min 72°C - 20 min (dodanie Special B) 76°C - mashout (dodanie pszenicznego czekoladowego) Wysładzanie: 2x 6 l+1x3 l Gotowanie: 75 min Lubelski i Marynka (razem 30g)- w 10 min Zadana gęstwą w temp. ok. 23 °C, Brzeczka 16°Blg, 23,5 l. Poza tym, Hefeweizen wylądował w butelkach po 12 dniach burzliwej. Chyba jednak krótka cicha fermentacja w pszenicznych ma sens bo ilość osadu na dnie butelek jednak jest troszkę przesadna, szczególnie przy płynnych drożdżach. PS Przeglądając starsze wpisy zauważyłem że za tydzień w niedzielę (20.11) minie równy rok od pierwszej warki którą uwarzyłem . Leci ten czas tak że nawet człowiek nie zauważa kiedy. Edytowane 11 Listopada 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 17 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 (edytowane) 6 dni temu zlałem na cichą AIPA z dodatkiem 15g Citry i 10g Amarillo na zimno. Dziś wziąłem próbkę Weizenbocka do testów i w smaku kwaśny że mordę wykręca na powierzchni nic dziwnego nie pływa, zapach zalatuje na ocet. Pierwszy kwasiżur . Edit: Tak z ciekawości by potwierdzić że to na 100% ocet wsypałem do próbki odrobinę sody oczyszczonej. Momentalnie się spieniło i zaczęło wydzielać CO2, smak octu też zniknął. Oczywiście wiem że w ten sposób piwa przed kanałem nie uratuje bo leczy to tylko objaw nie chorobę....no chyba że ktoś w okolicy ma kolumnę do wypożyczenia to może jeszcze jest trochę nadziei Edytowane 17 Listopada 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 18 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 (edytowane) Cóż, przynajmniej AIPA mnie nie zawiodła, smak obłędny. Chmielowa bomba. Chyba polubię się z chmielami zza wielkiej wody, jutro w szkło. A Weizenbock .... cóż zostanie podany po wenecku. Edytowane 18 Listopada 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 A Weizenbock .... cóż zostanie podany po wenecku. A jak to jest po wenecku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 A Weizenbock .... cóż zostanie podany po wenecku. A jak to jest po wenecku? Pewnie w kanał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 18 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Ano, Canal Grande. Cóż, czasem piwowar musi zapłacić podatek na PWiK. Life is brutal jak to mówią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 22 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 (edytowane) Warka nr 16- Extra Stout 20.11.2011 r. Słody: Słód pilzneński 4,2 kg Słód CaraMunich typ II 0,4 kg Słód Caraafa typ II 0,25 kg Jęczmień palony 0,25 kg Chmiel i dodatki: EKG 55 g Mech irlandzki 5g Drożdże: S-04 Zacieranie: W 15l wody 68°C - 60 min 76°C - 10 min (dodanie Caraafy i jęczmienia palonego) Wysładzanie: 2x 6 l, 1x 4 l Gotowanie: 60 min EKG 55 g - na początku gotowania mech irlandzki - po 45 min Zadana drożdżami po uwodnieniu w temp. ok. 23 °C, Brzeczka 15°Blg, 21 l. Edytowane 28 Listopada 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 (edytowane) Warka nr 17- Monachijski 100% 27.11.2011 r. Słody: Słód monachijski 4,5 kg Chmiel Northern Brewer 50 g Drożdże: S-33 Zacieranie: W 14l wody 65°C - 45 min 71°C - 15 min 76°C - Mashout Wysładzanie: 3x 6 l Gotowanie: 70 min Northern Brewer 50 g - po 10 minutach gotowania Zadana drożdżami po uwodnieniu w temp. ok. 23 °C, Brzeczka 13°Blg, 21 l. Poza tym, AIPA już w butelkach, zielone w smaku bomba...choć myślę że w następnym trochę bardziej poszaleje z chmielem, ale to zobaczymy przy degustacji już nagazowanego i leżakowanego piwa. Extra Stout myślę, że dziś poleci na cichą. Jest to też pierwsza warka ześrutowana przy pomocy wiertarki . 3 minuty i po krzyku, zamiast pół godziny kręcenia. Miła odmiana Edytowane 28 Listopada 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 5 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 (edytowane) Warka nr 18- Bitter 04.12.2011 r. Słody: Słód Pale Ale 4 kg Słód Carahell 0,2 kg Słód Caraaroma 0,1 kg Chmiel Challenger 25 g East Kent Goldings 15 g Fuggle 15g Drożdże: S-04 Zacieranie: W 11l wody 68°C - 90 min 76°C - Mashout Wysładzanie: 3x 6 l , 1x4l Gotowanie: 70 min Challenger 25 g - po 10 min East Kent Goldings 15 g - po 55 min Fuggle 15g - po wyłączeniu palnika Zadana drożdżami po uwodnieniu w temp. ok. 23 °C, Brzeczka 11°Blg, 23 l. Myślę czy by go jeszcze na cichej nie doprawić chmielem na zimno, póki co drożdże radośnie zabrały się za konsumpcję. Edytowane 5 Grudnia 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 23 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 No to czas na aktualizację po zmianie wyglądu . Stout 1,5 tygodnia temu poszedł w butelki, 100% monachijskie dostało dodatek 0,5 ml ekstraktu chmielowego (gratis od Piwodzieja, po piwie tym cudów się nie spodziewam więc zrobi za królika doświadczalnego) i pewnie dziś jeszcze, no może na samym początku jutra trafi do butelek. W smaku normalne całkiem niezłe piwo 0 kwaśności czy jakiś dziwnych nut, ale zapach ma okrutny, choćbym otworzył bunclok z kiszącą się kapuchą. Żadnych błon czy innych dziwnych znaków na powierzchni też brak. Cóż co wyjdzie zobaczymy. AIPA za to zrobiła furorę, dużo już z niej nie zostało poza tym co przeznaczyłem na dostawę świąteczną dla rodziny. Chyba zaraz po świątecznym szaleństwie poświęcę kilka dni jako, że mam urlop i nawarzę co najmniej 2 nowe Chmielu chyba wystarczy, co najwyżej zrobię wersję anglo-amerykańską Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 16 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 (edytowane) Warka nr 19- Weizenbock 2 i 1/3 15.01.2012 r. Słody: Słód pilzneński 1 kg Słód pszeniczny 3,5 kg Słód monachijski 1,2 kg Słód Carahell 0,3 kg Słód Special B 0,3 kg Słód zakwaszający 0,05 kg Słód pszeniczny czekoladowy 0,06kg Chmiel i dodatki: Lubelski i Marynka, szyszka po 20 g Drożdże: WB-06 Zacieranie: W 20l wody 43°C - 90 min (Pszeniczny) 65°C -40 min 72°C - 20 min (dodanie Special B) 76°C - mashout (dodanie pszenicznego czekoladowego) Wysładzanie: 2x 6 l+1x4 l Gotowanie: 75 min Lubelski i Marynka (razem 40g)- w 10 min Zadana drożdżami po rehydracji w temp. ok. 23 °C, Brzeczka 16°Blg, 24 l. Poza tym warki 17 i 18 wylądowały w butelkach. Z czego nr 17 w sumie tylko dlatego, że odezwał się we mnie dziad, piwo przed rozlewem było na tyle kiepskie, że rozważałem kanał, spróbowałem 1 sztuki, nagazowane wcale nie jest lepsze..cóż. Bitter w smaku bardzo dobry przynajmniej tyle mnie pociesza. A następny w kolejce Barleywine...i może coś z drugiego tłoczenia po nim. Edytowane 20 Stycznia 2012 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 20 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 (edytowane) No to surowce na jutrzejszą warkę ześrutowanie, trochę mnie przeraża to ile tego wyszło po ześrutowaniu . Ale jestem dobrej myśli, że trochę ponad 40l gar starczy by zatrzeć 11 kg słodu Bardzo możliwe, że będzie warka podwójna tj. Barleywine i "resztkowe ale". Do tego pierwszego już raczej użyję podwójnej porcji drożdży, mimo mojej wiary w moc US-05, drugie poleci pewnie na T-58 ponieważ mam 2 paczki i brak pomysłów na co je zutylizować Edytowane 20 Stycznia 2012 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 ] Warka nr 20- Barleywine 21.01.2012 r. Słody: Słód Pale Ale 9 kg Słód monachijski 1 kg Słód Carahell 0,5 kg Słód Caramunich II 0,5 kg Chmiel i dodatki: Nugget 50 g Citra 30 g Amarillo 20 g Cascade 20 g Drożdże: US-05 Zacieranie: W 30l wody 65°C - 90 min 76°C - mashout Wysładzanie: Na oko, do orientacyjnej objętości w garnku. Gotowanie: 120 min Nugget 50g i Citra 30 g (razem 80g)- w 60 min Cascade 20g - w 105 min Amarillo 20g - w 115 min. Zadana drożdżami po rehydracji w temp. ok. 23 °C, Brzeczka 25°Blg, 20 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 (edytowane) Warka nr 21- Recykling Ale 21/22.01.2012 r. Słody:Cienkusz z warki nr 20 Chmiel i dodatki: Nugget - resztka z paczki , na oko tak z niecałe 10 g Challenger 10 g Citra 10 g Amarillo 10g Drożdże: MauriBrew Ale Y514 Zacieranie: Piwo z odzysku więc jak w warce 20 Wysładzanie: Do pełnego fermentora . Gotowanie: 90 min Nugget i Challenger - w 30 min Citra i Amarillo - w 85 min Zadana drożdżami po rehydracji w temp. ok. 23 °C, Brzeczka 7,5°Blg, 25 l. Edytowane 23 Stycznia 2012 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Z powodu lekkiego lenistwa Weizenbock dopiero wczoraj wylądował na cichej. Co ciekawe jeszcze piwo trochę musowało, WB-06 zjadły do 2 °Blg, ale po zamknięciu dekiel się wybrzuszył więc chyba konsumują dalej . Poza tym przypadkowo w moje ręce trafiła lodówka, więc może uda się w końcu warzyć lagery....kwestia tylko tego gdzie cholerę wcisnąć. Rozważam właśnie "100 powodów dla których nie potrzebne mi biurko w pokoju", uroki bloków... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Też mnie przestrzegali, że wciąga to hobby Pomyślmy co następne? Pralka, TV? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 byli tacy co chcieli warzelnie z pralki robić - jest to jakiś pomysł na oszczędność miejsca. Marmur, wywal biurko i połóż blat na fermentorach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Też mnie przestrzegali, że wciąga to hobby Pomyślmy co następne? Pralka, TV? TV w sumie już nie mam , stary poległ a jakoś nie ciągnie mnie by nowy kupować i tak praktycznie nie oglądałem ...a pralka..hmmm... w sumie jakby ubierać się w szmateksach to można było by nie prać...trzeba to przemyśleć Swiaderny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Postaw lodówkę w pokoju, kup telewizor i postaw na niej Nie musisz mieć stolika RTV Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się