Skocz do zawartości

Browar "Pod Marmurową Warzelnią"


Rekomendowane odpowiedzi

Warka nr 11- Tripel 1.10.2011 r.

 

 

Słody:

  • Słód pilzneński 5 kg
  • Słód monachijski 0,5 kg

Chmiel i dodatki:

  • Marynka, szyszka 22 g
  • Lubelski, szyszka 12 g
  • Cukier kandyzowany domowy-1 kg

Drożdże:

  • THG, gęstwa

Zacieranie:

  • 64°C - 30 min
  • 72°C - 30 min
  • 76°C - mashout

Wysładzanie:

  • 4x 4 l

Gotowanie:

  • 90 min
  • Marynka 22g - na początku gotowania
  • Cukier kandyzowany- na 15 min przed końcem
  • Lubelski 12g- na 5 min przed końcem

 

Brzeczka 19°Blg, 22 l.

Edytowane przez Marmur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 12- Dunkelweizen 15.10.2011 r.

 

 

Słody:

  • Słód pilzneński 1,3 kg
  • Słód pszeniczny 2,0 kg
  • Słód monachijski 0,6 kg
  • Carawheat 0,2 kg
  • Słód pszeniczny czekoladowy 0,05 kg

Chmiel i dodatki:

  • Lubelski, szyszka 40 g

Drożdże:

  • WB-06

Zacieranie:

  • W 13l wody
  • 46°C - 10 min
  • 55°C -15 min
  • 62°C - 30 min
  • 72°C - 10 min

Wysładzanie:

  • 2x 6 l+1x4 l

Gotowanie:

  • 80 min
  • Lubelski 20g - w 10 min
  • Lubelski 10g w 50 min
  • Lubelski 10g w 75 min

 

Zadana drożdżami po rehydracji w temp. ok. 23 °C, Brzeczka 12°Blg, 20,5 l.

 

Poza tym nr 11 poleciał na cichą, a i nr 10 już z miesiąc dojrzewa sobie w butelkach do wigilii, testowane w smaku wyszło bardzo poprawne..pierniczek w płynie.

Edytowane przez Marmur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 13- Hefeweizen II 23.10.2011 r.

 

 

Słody:

  • Słód pilzneński 1,5 kg
  • Słód pszeniczny 3,0 kg

Chmiel i dodatki:

  • Lubelski, szyszka 30 g

Drożdże:

  • Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen

Zacieranie:

  • W 15l wody
  • 45°C - 15 min
  • 55°C -15 min
  • 62°C - 40 min
  • 72°C - 40 min

Wysładzanie:

  • 3x 6 l

Gotowanie:

  • 60 min
  • Lubelski 30g - na początku gotowania

 

Zadana drożdżami ze startera w temp. ok. 23 °C, Brzeczka 12°Blg, 23 l.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 14- American IPA 29.10.2011 r.

 

 

Słody:

  • Słód Pale Ale 5 kg
  • Słód monachijski 1 kg
  • Słód pilzneński 1 kg
  • Słód pszeniczny 0,4 kg
  • Słód Carapils 0,3 kg

Chmiel i dodatki:

  • Nugget 35 g
  • Cascade 60 g
  • Amarillo 30g
  • Citra 30g (planowane na zimno)
  • Mech irlandzki 5g

Drożdże:

  • US-05

Zacieranie:

  • W 23l wody
  • 68°C - 60 min
  • 76°C - Mashout

Wysładzanie:

  • 2x 6 l

Gotowanie:

  • 60 min
  • Nugget 35 g - na początku gotowania
  • Cascade 30g - po 30 min
  • Cascade 30g i mech irlandzki - po 45 min
  • Amarillo 30g -po wyłączeniu palnika

 

W planach dorzucenie 30g chmielu Citra na cichą fermentację

 

Zadana drożdżami po uwodnieniu w temp. ok. 23 °C, Brzeczka 17,5°Blg, 23 l.

Edytowane przez Marmur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 15- Weizenbock II 06.11.2011 r.

 

 

Słody:

  • Słód pilzneński 1 kg
  • Słód pszeniczny 3,5 kg
  • Słód monachijski 1,2 kg
  • Słód Carahell 0,3 kg
  • Słód Special B 0,25 kg
  • Słód zakwaszający 0,05 kg
  • Słód pszeniczny czekoladowy 0,06kg

Chmiel i dodatki:

  • Lubelski i Marynka, szyszka po 15 g

Drożdże:

  • Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen - Gęstwa I zbiór

Zacieranie:

  • W 20l wody
  • 43°C - 90 min
  • 65°C -40 min
  • 72°C - 20 min (dodanie Special B)
  • 76°C - mashout (dodanie pszenicznego czekoladowego)

Wysładzanie:

  • 2x 6 l+1x3 l

Gotowanie:

  • 75 min
  • Lubelski i Marynka (razem 30g)- w 10 min

 

Zadana gęstwą w temp. ok. 23 °C, Brzeczka 16°Blg, 23,5 l.

 

Poza tym, Hefeweizen wylądował w butelkach po 12 dniach burzliwej. Chyba jednak krótka cicha fermentacja w pszenicznych ma sens bo ilość osadu na dnie butelek jednak jest troszkę przesadna, szczególnie przy płynnych drożdżach.

 

PS

Przeglądając starsze wpisy zauważyłem że za tydzień w niedzielę (20.11) minie równy rok od pierwszej warki którą uwarzyłem :beer:. Leci ten czas tak że nawet człowiek nie zauważa kiedy.

Edytowane przez Marmur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

6 dni temu zlałem na cichą AIPA z dodatkiem 15g Citry i 10g Amarillo na zimno. Dziś wziąłem próbkę Weizenbocka do testów i w smaku kwaśny że mordę wykręca :beer: na powierzchni nic dziwnego nie pływa, zapach zalatuje na ocet. Pierwszy kwasiżur :beer: .

 

Edit:

 

Tak z ciekawości by potwierdzić że to na 100% ocet wsypałem do próbki odrobinę sody oczyszczonej. Momentalnie się spieniło i zaczęło wydzielać CO2, smak octu też zniknął. Oczywiście wiem że w ten sposób piwa przed kanałem nie uratuje bo leczy to tylko objaw nie chorobę....no chyba że ktoś w okolicy ma kolumnę do wypożyczenia to może jeszcze jest trochę nadziei :)

Edytowane przez Marmur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cóż, przynajmniej AIPA mnie nie zawiodła, smak obłędny. Chmielowa bomba. Chyba polubię się z chmielami zza wielkiej wody, jutro w szkło. A Weizenbock .... cóż zostanie podany po wenecku.

Edytowane przez Marmur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 16- Extra Stout 20.11.2011 r.

 

 

Słody:

  • Słód pilzneński 4,2 kg
  • Słód CaraMunich typ II 0,4 kg
  • Słód Caraafa typ II 0,25 kg
  • Jęczmień palony 0,25 kg

Chmiel i dodatki:

  • EKG 55 g
  • Mech irlandzki 5g

Drożdże:

  • S-04

Zacieranie:

  • W 15l wody
  • 68°C - 60 min
  • 76°C - 10 min (dodanie Caraafy i jęczmienia palonego)

Wysładzanie:

  • 2x 6 l, 1x 4 l

Gotowanie:

  • 60 min
  • EKG 55 g - na początku gotowania
  • mech irlandzki - po 45 min

 

 

Zadana drożdżami po uwodnieniu w temp. ok. 23 °C, Brzeczka 15°Blg, 21 l.

Edytowane przez Marmur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 17- Monachijski 100% 27.11.2011 r.

 

 

Słody:

  • Słód monachijski 4,5 kg

Chmiel

  • Northern Brewer 50 g

Drożdże:

  • S-33

Zacieranie:

  • W 14l wody
  • 65°C - 45 min
  • 71°C - 15 min
  • 76°C - Mashout

Wysładzanie:

  • 3x 6 l

Gotowanie:

  • 70 min
  • Northern Brewer 50 g - po 10 minutach gotowania

 

 

Zadana drożdżami po uwodnieniu w temp. ok. 23 °C, Brzeczka 13°Blg, 21 l.

 

Poza tym, AIPA już w butelkach, zielone w smaku bomba...choć myślę że w następnym trochę bardziej poszaleje z chmielem, ale to zobaczymy przy degustacji już nagazowanego i leżakowanego piwa. Extra Stout myślę, że dziś poleci na cichą. Jest to też pierwsza warka ześrutowana przy pomocy wiertarki :smilies:. 3 minuty i po krzyku, zamiast pół godziny kręcenia. Miła odmiana :beer:

Edytowane przez Marmur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 18- Bitter 04.12.2011 r.

 

 

Słody:

  • Słód Pale Ale 4 kg
  • Słód Carahell 0,2 kg
  • Słód Caraaroma 0,1 kg

Chmiel

  • Challenger 25 g
  • East Kent Goldings 15 g
  • Fuggle 15g

Drożdże:

  • S-04

Zacieranie:

  • W 11l wody
  • 68°C - 90 min
  • 76°C - Mashout

Wysładzanie:

  • 3x 6 l , 1x4l

Gotowanie:

  • 70 min
  • Challenger 25 g - po 10 min
  • East Kent Goldings 15 g - po 55 min
  • Fuggle 15g - po wyłączeniu palnika

 

 

Zadana drożdżami po uwodnieniu w temp. ok. 23 °C, Brzeczka 11°Blg, 23 l.

 

Myślę czy by go jeszcze na cichej nie doprawić chmielem na zimno, póki co drożdże radośnie zabrały się za konsumpcję.

Edytowane przez Marmur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

No to czas na aktualizację po zmianie wyglądu :). Stout 1,5 tygodnia temu poszedł w butelki, 100% monachijskie dostało dodatek 0,5 ml ekstraktu chmielowego (gratis od Piwodzieja, po piwie tym cudów się nie spodziewam więc zrobi za królika doświadczalnego) i pewnie dziś jeszcze, no może na samym początku jutra trafi do butelek. W smaku normalne całkiem niezłe piwo 0 kwaśności czy jakiś dziwnych nut, ale zapach ma okrutny, choćbym otworzył bunclok z kiszącą się kapuchą. Żadnych błon czy innych dziwnych znaków na powierzchni też brak. Cóż co wyjdzie zobaczymy. AIPA za to zrobiła furorę, dużo już z niej nie zostało poza tym co przeznaczyłem na dostawę świąteczną dla rodziny. Chyba zaraz po świątecznym szaleństwie poświęcę kilka dni jako, że mam urlop i nawarzę co najmniej 2 nowe ;) Chmielu chyba wystarczy, co najwyżej zrobię wersję anglo-amerykańską ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka nr 19- Weizenbock 2 i 1/3 15.01.2012 r.

 

 

Słody:

  • Słód pilzneński 1 kg
  • Słód pszeniczny 3,5 kg
  • Słód monachijski 1,2 kg
  • Słód Carahell 0,3 kg
  • Słód Special B 0,3 kg
  • Słód zakwaszający 0,05 kg
  • Słód pszeniczny czekoladowy 0,06kg

Chmiel i dodatki:

  • Lubelski i Marynka, szyszka po 20 g

Drożdże:

  • WB-06

Zacieranie:

  • W 20l wody
  • 43°C - 90 min (Pszeniczny)
  • 65°C -40 min
  • 72°C - 20 min (dodanie Special B)
  • 76°C - mashout (dodanie pszenicznego czekoladowego)

Wysładzanie:

  • 2x 6 l+1x4 l

Gotowanie:

  • 75 min
  • Lubelski i Marynka (razem 40g)- w 10 min

Zadana drożdżami po rehydracji w temp. ok. 23 °C, Brzeczka 16°Blg, 24 l.

 

Poza tym warki 17 i 18 wylądowały w butelkach. Z czego nr 17 w sumie tylko dlatego, że odezwał się we mnie dziad, piwo przed rozlewem było na tyle kiepskie, że rozważałem kanał, spróbowałem 1 sztuki, nagazowane wcale nie jest lepsze..cóż. Bitter w smaku bardzo dobry przynajmniej tyle mnie pociesza. A następny w kolejce Barleywine...i może coś z drugiego tłoczenia po nim.

Edytowane przez Marmur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to surowce na jutrzejszą warkę ześrutowanie, trochę mnie przeraża to ile tego wyszło po ześrutowaniu :). Ale jestem dobrej myśli, że trochę ponad 40l gar starczy by zatrzeć 11 kg słodu ;) Bardzo możliwe, że będzie warka podwójna tj. Barleywine i "resztkowe ale". Do tego pierwszego już raczej użyję podwójnej porcji drożdży, mimo mojej wiary w moc US-05, drugie poleci pewnie na T-58 ponieważ mam 2 paczki i brak pomysłów na co je zutylizować :)

Edytowane przez Marmur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

]

Warka nr 20- Barleywine 21.01.2012 r.

 

 

Słody:

  • Słód Pale Ale 9 kg
  • Słód monachijski 1 kg
  • Słód Carahell 0,5 kg
  • Słód Caramunich II 0,5 kg

Chmiel i dodatki:

  • Nugget 50 g
  • Citra 30 g
  • Amarillo 20 g
  • Cascade 20 g

 

Drożdże:

  • US-05

Zacieranie:

  • W 30l wody
  • 65°C - 90 min
  • 76°C - mashout

Wysładzanie: Na oko, do orientacyjnej objętości w garnku.

Gotowanie:

  • 120 min
  • Nugget 50g i Citra 30 g (razem 80g)- w 60 min
  • Cascade 20g - w 105 min
  • Amarillo 20g - w 115 min.

Zadana drożdżami po rehydracji w temp. ok. 23 °C, Brzeczka 25°Blg, 20 l.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 21- Recykling Ale ;) 21/22.01.2012 r.

 

 

Słody:Cienkusz z warki nr 20

 

 

Chmiel i dodatki:

  • Nugget - resztka z paczki , na oko tak z niecałe 10 g ;)
  • Challenger 10 g
  • Citra 10 g
  • Amarillo 10g

Drożdże: MauriBrew Ale Y514

Zacieranie: Piwo z odzysku więc jak w warce 20

 

Wysładzanie: Do pełnego fermentora ;).

 

Gotowanie:

  • 90 min
  • Nugget i Challenger - w 30 min
  • Citra i Amarillo - w 85 min

Zadana drożdżami po rehydracji w temp. ok. 23 °C, Brzeczka 7,5°Blg, 25 l.

Edytowane przez Marmur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Z powodu lekkiego lenistwa Weizenbock dopiero wczoraj wylądował na cichej. Co ciekawe jeszcze piwo trochę musowało, WB-06 zjadły do 2 °Blg, ale po zamknięciu dekiel się wybrzuszył więc chyba konsumują dalej :). Poza tym przypadkowo w moje ręce trafiła lodówka, więc może uda się w końcu warzyć lagery....kwestia tylko tego gdzie cholerę wcisnąć. Rozważam właśnie "100 powodów dla których nie potrzebne mi biurko w pokoju", uroki bloków...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też mnie przestrzegali, że wciąga to hobby :) Pomyślmy co następne? Pralka, TV? :P

 

TV w sumie już nie mam :D, stary poległ a jakoś nie ciągnie mnie by nowy kupować i tak praktycznie nie oglądałem ;)...a pralka..hmmm... w sumie jakby ubierać się w szmateksach to można było by nie prać...trzeba to przemyśleć :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.