DeeCann Opublikowano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 Witam Dzisiaj sprawdzałem gęstość grodzisza bo będzie trzeba brać się za butelkowanie. I jak bozia nakazuje "pipetę" balingomierza trza opróżnić w jedyny słuszny sposób .... a tu stomil jak jasna cholera No niestety ale czuć gumę, kauczuk ... no nie idzie dopić ... kanał ? czy bawić się jeszcze w butelkowanie bo coś czuje, że nie wiele z tego będzie pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Gumowe aromaty to pewnie jakieś fenole. Często jest to objaw infekcji, bo fenole to typowy produkt dzikich drożdży. Ale w tym przypadku mogą powstać ze słodu dymionego, szczególnie własnej produkcji. Wtedy po ok. 2 tygodniach dojrzewania zapach powinien ustąpić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 A nie aby chlorowana woda + wędzony słód? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeeCann Opublikowano 3 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Słód wędzony kupny. Zapach jest w miarę dobry, dlatego jak tylko do moich nozdrzy dotarł to od razu miałem ochotę chlapnąć całą zawartość .... a tu w połowie zapełniania ust ZONK Łakomstwo ze mnie wyłazi. Zobaczę jeszcze dzisiaj i jutro i najwyżej zabutelkuje ... jak człowiek na własnej skórze nie sprawdzi to się nie nauczy. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeeCann Opublikowano 3 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 No i mam winowajce ... potencjalnego. W baniakach 5L trzymam wodę przegotowaną na różne okazje, mam ich kilka, ale do tego mam baniaki z wodą jeszcze nie przegotowaną ... oczywiście, coby sobie utrudnić ( ) odróżniam je na zapamiętaniu gdzie który stoi . Dodam, że przy tym grodziszu do fermentatora musiałem dolać dokładnie 5l wody ... więcej chyba pisać nie muszę Za gapowe się płaci. A teraz marsz i karteczki na baniaki ponaklejać. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Za gapowe się płaci. A teraz marsz i karteczki na baniaki ponaklejać. u nas na uczelni też tak było, z tym ze prowadząca zamiast wody destylowanej wzięła aceton. Wzięła 5 litrów i zaczęła dolewać do łaźni wodnej co stała na palniku... Mieliśmy koniec zajęć i od tej pory woda jest w niebieskich baniakach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi