jarekm Posted December 3, 2010 Share Posted December 3, 2010 Witam. Uwarzyłem 6 piwek z zestawów słodowych . W przepisach bybło zawsze na 20 l . Tymczasem u mnie aby utrzymać zakładane blg zawsze , no poza jednym wyjątkiem , musiałem dolac wody 2 nawet 4 l wiecej niż w przepisie . Z czego to wynika? Czy uzyskałem lepsza wydajność niż zakładali twórcy zestawów?Czy jest jakis inny powód . Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted December 3, 2010 Share Posted December 3, 2010 Witam.Uwarzyłem 6 piwek z zestawów słodowych . W przepisach bybło zawsze na 20 l . Tymczasem u mnie aby utrzymać zakładane blg zawsze , no poza jednym wyjątkiem , musiałem dolac wody 2 nawet 4 l wiecej niż w przepisie . Z czego to wynika? Czy uzyskałem lepsza wydajność niż zakładali twórcy zestawów?Czy jest jakis inny powód . Pozdrawiam Tak, uzyskałeś lepszą wydajność. Jeżeli interesuje cię ten temat warto policzyć sobie wydajność w BeerSmith czy innym programie piwowarskim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DeeCann Posted December 3, 2010 Share Posted December 3, 2010 W zestawach słodowych z procesem chmielenia jedyna przyczyna jak mi osobiście do głowy przychodzi to niższe odparowanie wody w trakcie chmielenia niż zakładał producent, a co za tym idzie większa gęstość brzeczki. Ja bym się tylko cieszył Jakie zestawy ? pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarekm Posted December 3, 2010 Author Share Posted December 3, 2010 (edited) zestawy : pale ale 12blg dry stout 12 blgtu niestety wyszło 18 l za gorzkie :)i za bardzo palone witbier 11blg bohemian pils 13blg ira 13 blg porter 12blg pszeniczne12blg są to zestawy ze słodów nieśrutowanych więc sam też srutowałem . I z moich obserwacji wynika że warto przed śrutowanie zwilżyć słody znacznie lepiej młoto wytrzymuje śrutowanie . Edited December 3, 2010 by jarekm Link to comment Share on other sites More sharing options...
DeeCann Posted December 3, 2010 Share Posted December 3, 2010 Czyli zestawy z zacieraniem ... nie wiem czemu ale myślałem o ekstraktach Grunt, że smaczne Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarekm Posted December 3, 2010 Author Share Posted December 3, 2010 no smaczne teraz konec z zestawami ,mam surowców na kilka warek ,różnch. teraz zrobię jakiegoś Pilsa i cos z miodem się pomysli . Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomX Posted December 3, 2010 Share Posted December 3, 2010 Gotowe zestawy surowców zakładają mniejszą wydajność niż się zwykle uzyskuje, pewnie co by się potem klient nie awanturował, że zestaw był na 20 litrów a mu wyszło tylko 18. Osobiście udało mi się z zestawu obliczonego na 20 litrów 11 Blg otrzymać 26 litrów 12 Blg Poza tym sam śrutujesz słody, to też może poprawiać wydajność. Zauważyłem, że sklepy śrutują dość grubo, pewnie żeby uniknąć skarg na ciężką filtrację. Link to comment Share on other sites More sharing options...
prusak Posted December 3, 2010 Share Posted December 3, 2010 Osobiście udało mi się z zestawu obliczonego na 20 litrów 11 Blg otrzymać 26 litrów 12 Blg A co to za zestaw jeśli można wiedzieć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomX Posted December 3, 2010 Share Posted December 3, 2010 Koelsch z CP. Tyle, że sam śrutowałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarekm Posted December 3, 2010 Author Share Posted December 3, 2010 To co w takim razie robić jeśli liczymy na 20 l wychodzi np 25 a chmielu jest na 20 l . Czyli chyba w zaszadzie przed zadaniem chmielu powinno się uzyskać żądane blg i na tej podstawie liczyć iloś zadanego chmelu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
prusak Posted December 3, 2010 Share Posted December 3, 2010 (edited) Koelsch z CP. Tyle, że sam śrutowałem. Z czterech kg słodów - 26 litrów 12 Blg! Szacun! Też bym tak chciał, może kiedyś... Edited December 3, 2010 by prusak Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted December 3, 2010 Share Posted December 3, 2010 Gotowe zestawy surowców zakładają mniejszą wydajność niż się zwykle uzyskuje, pewnie co by się potem klient nie awanturował, że zestaw był na 20 litrów a mu wyszło tylko 18. Osobiście udało mi się z zestawu obliczonego na 20 litrów 11 Blg otrzymać 26 litrów 12 Blg Poza tym sam śrutujesz słody, to też może poprawiać wydajność. Zauważyłem, że sklepy śrutują dość grubo, pewnie żeby uniknąć skarg na ciężką filtrację. Uzyskałeś 101% wydajności co oznacza, że coś zostało źle zmierzone: gęstość przez ciebie lub waga słodów w CP. Ewentualnie stworzyłeś piwne perpetuum mobile Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted December 3, 2010 Share Posted December 3, 2010 Zestawy z CP w wersji ześrutowanej mają wydajność zakładaną na poziomie 67-68% (liczoną po naszemu), to znaczy ani za wysoką, ani za niską. A i tak zestawy kupują początkujący i mają przy nich problem z wydajnością, bo coś się nie zgadza, a to ekstrakt brzeczki, a to ilość... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now