scooby_brew Opublikowano 5 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 (edytowane) Wpadłem na taki pomysł, że jeżeli znalazło by się tutaj kilku chętnych to moglibyśmy zrobić wspólne eksperymenty piwowarskie. Przykład: sprawdzamy czy jest różnica w smaku piwa z warek chłodzonych i bez chłodzenia (No-Chill). Wszyscy uczestniczący w eksperymencie dzielą następną warkę pół-na-pół, połowa chłodzona i połowa bez chłodzenia. potem porównujemy wrażenia smakowe, i dzielimy się nimi na forum. Kilka pomysłów na eksperymenty: 1. Chłodzenie / bez chłodzenia 2. Porównanie drożdży w smaku, np. S-04 i WLP002 itp. 3. Z mchem irlandzkim / bez 4. Z fermentacją cichą / bez itd. Co na ten temat myślisz? Czy masz jakieś pomysły na ciekawe eksperymenty? Edytowane 5 Grudnia 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 5 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 (edytowane) Wpadłem na taki pomysł, że jeżeli znalazło by się tutaj kilku chętnych to moglibyśmy zrobić wspólne eksperymenty piwowarskie. Przykład: sprawdzamy czy jest różnica w smaku piwa z warek chłodzonych i bez chłodzenia (No-Chill). Wszyscy uczestniczący w eksperymencie dzielą następną warkę pół-na-pół, połowa chłodzona i połowa bez chłodzenia. potem porównujemy wrażenia smakowe, i dzielimy się nimi na forum. Kilka pomysłów na eksperymenty: 1. Chłodzenie / bez chłodzenia 2. Porównanie drożdży w smaku, np. S-04 i WLP002 itp. 3. Z mchem irlandzkim / bez 4. Z fermentacją cichą / bez itd. Co na ten temat myślisz? Czy masz jakieś pomysły na ciekawe eksperymenty? jestem po eksperymencie 2 identyczne brewkity w jednym dodany 1kg cukru w drugim 1,7 ekstraktu płynnego. Od czasu porównania, wyraźnie wiem jak wygląda posmak bimbrowy faktycznie można doszukać się różnicy między tymi piwami. Zostały mi ostatnie 2 butelki (po jednej z każdego z piw) 6 miesięcy od zrobienia piwa. Mam plan by je zdegustować w święta i porównać. Edytowane 5 Grudnia 2010 przez tieroo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 5 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 Eksperyment z cichą i bez robię często w zasadzie z konieczności, gdyż mam takie a nie inne pojemniki fermentacyjne i po fermentacji burzliwej pierwsze 5L zlewam w party puszkę a resztę na cichą. Zauważyłem, że to piwo bez cichej jest inne w smaku (czasem nie do poznania), jakby lżejsze i często smaczniejsze. Nie wiem czy to jest kwestia wcześniejszej refermentacji, w innym stopniu dojrzałego piwa, czy też, albo i też tego, że te pierwsze 5L jest zebrane z wierzchniej, bardziej klarownej części piwa po fermentacji burzliwej? Myślę, że ten ciekawy wątek może wyjaśnić kilka wątpliwości i pewnie obalić kilka mitów:smilies:. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 zdradzę rąbka tajemnicy że może za parę miesięcy będzie na Politechnice Warszawskiej browar eksperymentalny, który takie doświadczenia będzie mógł przeprowadzać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 6 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 (edytowane) Myślę że ci którzy by ewentualnie uczestniczyli w eksperymencie powinni zaproponować temat. Zobaczymy, który temat doświadczenia będzie najbardziej popularny i ilu potencjalnych uczestników eksperymentu tutaj mamy. Moja propozycja na temat pierwszego eksperymentu jest "No-Chill", czyli warzenie bez chłodzenia. Pomysł jest prosty, po prostu zrób warkę, połowę z chodzeniem, drógą połowę wystaw na balkon bez chłodzenia. Gdy piwo będzie gotowe, opisujemy tutaj nasze wrażenia. P.S. Inny, alternatywny pomysł na wybór tematu eksperymentu, to po prostu dąłączenie się do eksperymentów przeprowadzanych przez internetowe radio/wideo piwowarnicze Basic Brewing: http://www.basicbrewing.com/ . Od pewnego czasu przeprowadzają oni takie zbiorowe eksperymenty, niektóre z nich opisywane są później w magazynie Brew Your Own. Ostatni eksperyment był na temat temperatury przechowywania piwa, obecny jest na temat różnych sposobów wysładzania. Tak więc moglibyśmy po prostu zrobić nasz eksperyment o wysładzaniu, opisujemy nasze obserwacje, wysyłamy je jako wspólną pracę do Basic Brewing. Edytowane 6 Grudnia 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 Ja proponuję zabutelkować połowę warki z glukozą, połowę z cukrem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinatbg Opublikowano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 Ja proponuję zabutelkować połowę warki z glukozą, połowę z cukrem To jest świetny pomysł bo temat był już poruszany i nic z niego nie wynikało. Jestem, jednak ciekawy efektu czy trzeba kupować glukozę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 Ja proponuję zabutelkować połowę warki z glukozą' date=' połowę z cukrem[/quote']To jest świetny pomysł bo temat był już poruszany i nic z niego nie wynikało. Jestem, jednak ciekawy efektu czy trzeba kupować glukozę. Wielokrotnie piwowarzy już to stwierdzili, że nie zauważają wielkich różnic o ile takie w ogóle są. Zostało mi jakieś 200g glukozy a później zamierzam używać cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 Oj, bo właśnie nawracam się na glukozę. Może to moja imaginacja, ale w pszeniczkach zostaje mi jakiś słodki, cukrowy posmak po tym 1/4 kg sacharozy.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 Ja przestałem stosować cukier tylko dlatego, że nagazowanie było bardzo nierówne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 Ja przestałem stosować cukier tylko dlatego, że nagazowanie było bardzo nierówne. Dlaczego nierówne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 8 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 (edytowane) Ja proponuję zabutelkować połowę warki z glukozą, połowę z cukrem Wygląda na to że zainteresowanie tym tematem jest i nikt nie ma innych propozycji, więc to będzie naszym tematem pierwszego wspólnego eksperymentu: "Czy istnieje różnica smakowa między glukozą i cukrem stołowym?" Gdy ktoś pierwszy będzie miał wyniki eksperymentu, zakłada taki temat w dziale "Wsparcie piwowarskie" i opisujemy wyniki. Edytowane 8 Grudnia 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 25 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 (edytowane) Mam trochę butelek z mało udanym eksperymentalnym piwem. Piwo jest pijalne ale nie najsmaczniejsze (piwo imbrowe - za dużo imbru). Do teko jest też niegazowane, więc użyje to piwo na eksperyment nagazowania. Chcę użyć glukozy (tabletki Coopersa), cukier kuchenny, cukier brązowy, rodzynki, miód, syrop klonowy, syrop kukurydziany, suchy ekstrakt slodowy, melase i cukierki Zobaczymy co z tego wyjdzie. Buteki muszę otworzyć, wrzucić do środka cukier i zamknąć to ponownie. Jedyny kłopot jest w tym że nie wiem jak dodać do butelek te gęste płynne słodniki, jak miód i syrop? Edytowane 25 Marca 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 25 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 W ten weekend, warzę dwie warki identycznie w składzie i zacieraniu ale jedna zadana s-04 (planowana temp. 18°C) a druga 2124 Bohemian Lager (12°C ), dzięki uprzejmości Staśka. Parę słów o efektach za ok. 2 miesiące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 Buteki muszę otworzyć, wrzucić do środka cukier i zamknąć to ponownie. Jedyny kłopot jest w tym że nie wiem jak dodać do butelek te gęste płynne słodniki, jak miód i syrop? Rozcieńcz wodą. Tak chyba będzie najprościej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 25 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 W ten weekend, warzę dwie warki identycznie w składzie i zacieraniu ale jedna zadana s-04 (planowana temp. 18°C) a druga 2124 Bohemian Lager (12°C ), dzięki uprzejmości Staśka. Parę słów o efektach za ok. 2 miesiące. Świetny pomysł. Ja wczoraj uwarzyłem warkę 40L Willamette Red Ale, to poszło do dwóch fermenterów, jeden z drożdżami US-05 a drugi z Danstar Nottingham. Jak uwarzysz swoje piwo, daj znać jakie są różnice w smaku a ja opisze moje 2 warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się