skybert Opublikowano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Właśnie kupiłem kwas mlekowy 80%. Na etykiecie widnieje data przydatności na 2014. O co chodzi, czy po tej dacie kwas ten się zepsuje? Pytanie do chemików. Z góry dzieki za odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Kwas mlekowy nie może się "zepsuć", bo niby jak? Ta data to pewnie nadgorliwość producenta/dystrybutora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 6 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Też mi się właśnie tak wydaje...kwasior to kwasior, dlatego nieśmiało zapytałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Kwas mlekowy nie może się "zepsuć", bo niby jak? Ta data to pewnie nadgorliwość producenta/dystrybutora. To nie nadgorliwość producenta , wszystkie produkty spożywcze muszą mieć datę przydatności ( nie ważne czy mogą się zepsuć , czy też nie ) taki wymóg sanepidu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Kwas mlekowy nie może się "zepsuć"' date=' bo niby jak? Ta data to pewnie nadgorliwość producenta/dystrybutora.[/quote']To nie nadgorliwość producenta , wszystkie produkty spożywcze muszą mieć datę przydatności ( nie ważne czy mogą się zepsuć , czy też nie ) taki wymóg sanepidu. Taki wymóg nakłada ustawa lub rozporządzenie, a nie "sanepid". Widziałeś datę minimalnej trwałości lub termin przydatności na paczce cukru czy soli? :rolleyes: Polecam przeczytanie Rozporządzenia MRiRW z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych. (Dz. U. z dnia 31 lipca 2007 r.), szczególnie rozdział 2. Z resztą kwas mlekowy nie jest produktem spożywczym więc nie podlega wymogom tero rozporządzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Kwas mlekowy nie może się "zepsuć"' date=' bo niby jak? Ta data to pewnie nadgorliwość producenta/dystrybutora.[/quote']To nie nadgorliwość producenta , wszystkie produkty spożywcze muszą mieć datę przydatności ( nie ważne czy mogą się zepsuć , czy też nie ) taki wymóg sanepidu. Nieprawda. Ocet jabłkowy na ten przykład, który miałem u siebie w sklepie nie miał takiej daty, a PH importera pokazał mi pismo, ze zgodnie z... bla bal bla paragraf itd. mieć takiej daty nie musi, bo jest wymieniony na liście produktów, które takiej daty mieć nie muszą. Umieszczenie takiej daty jest jednak ze wszech miar pożądane, bo 80% ludzi po przekroczeniu tej daty kupi nową buteleczkę. I interes się kręci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Kwas mlekowy nie produktem spożywczym tylko dodatkiem do żywności tak jak kwas cytrynowy i pewnie ma inne wymagania wg jakieś tam ustawy odnośnie dodatków do żywności tzn. max ilość jaka może być dodana do produktu, w jakim stężeniu itd. Data pewnie jest podana, ponieważ po jakimś tam czasie kwas może ulegać jakimś tam przemianom chemicznym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinatbg Opublikowano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Data pewnie jest podana, ponieważ po jakimś tam czasie kwas może ulegać jakimś tam przemianom chemicznym. I tu jest sedno sprawy. W laboratorium chemicznym większość odczynników ma datę przydatności. Nawet węglan wapnia tech. czyli tak naprawdę kreda szkolna ma taką datę. I przekonałem się sam że nie jest ona podawana dla kręcenia się interesu tylko przy doświadczeniu chemicznym może wyjść coś całkiem innego. Trzeba też uważać co kryje się pod nazwą spożywczy. Bo np. kwas mlekowy spożywczy może to być kwas mlekowy o czystości od 60% do 90% (stara skala czystości obejmowała również takie zagadnienie). Natomiast ten kwas może zawierać przykładowo związki rtęci, czyli nie nadaje się do spożycia. Ale myślę że szanujący się sklep z odczynnikami nie poda już takiej wiadomości. No chyba że odczynnik pochodzi z przed 2004r. bo chyba wtedy usunięto te śmieszne nazwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Prawdopodobnie skybert kupił kwas mlekowy jakości spożywczej, więc nie wiem po co to bicie piany... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Kwas mlekowy nie może się "zepsuć", bo niby jak? kwas mlekowy ma grupy COOH i OH, wiec może może zajść reakcja estryfikacji i zrobi się laktyd, a nawet może zrobić się polimer ale to raczej mało prawdopodobne podczas normalnego przechowywania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czes Opublikowano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Kwas mlekowy nie może się "zepsuć", bo niby jak? Ależ może i to na wiele sposobów Przede wszystkim jako hydroksykwas może polimeryzować czyli tworzyć poliester, może tworzyć z tej samej przyczyny cykliczne laktydy, może też ulegać utlenieniu do kwasu pirogronowego, itp, itd. Wszelako w temperaturze pokojowej, w zamkniętym pojemniku będą to procesy b. wolne i zapewne przed rokiem 2014 nie zajdą w znaczącym stopniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Nie twierdzę, że w roztworze kwasu mlekowego przez kilka lat nie zajdzie żadna reakcja chemiczna. Mogę się jednak założyć, że w 2014 roku ten specyfik będzie zdatny do użycia. Dlatego uważam, że podawanie terminu przydatności na takim produkcie jest zupełnie zbędne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 6 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Ten kwas został sprowadzony specjalnie dla mnie z Chempur?u. Dziś go odebrałem. Etykieta mówi że został wyprodukowany w listopadzie tego roku. Data ważności 11. 2014. A więc producent daje mu 4 lata. Zaciekawił mnie jeszcze skład np.: - metale ciężkie (j. Pb) ? max 0.001% - arsen ? max 0,00005% - pozostałe wydają się jadalne ps dzieki za odzew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinatbg Opublikowano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 Nic się tym nie martw bo metali ciężkich masz więcej w wodzie pitnej. To są śladowe stężenia, które raczej nic nie wniosą do twojego zdrowia. Na pewno nie raz, nieświadomie, każdy z nas miał styczność lub spożył o wiele większe ilości szkodliwych substancji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się