bnp Opublikowano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 jak w temacie, jutro warzę portera bałtyckiego 27 blg z 350g palonych słodów i się zastanawiam ile dać węglanu wapnia ? a może coś jeszcze, sody ? Mam miękką wodę i stouty, portery wychodzą mi kwaskowate. Kolejna sprawa to na jakim etapie dodać węglan wapnia ? Podczas zacierania ? Dodatek CaCO3 zwiększy mi pH a co za tym idzie spadnie mi wydajność lub wydłuży się czas zacierania. Będę wdzięczny za posty doświadczonych piwowarów. ( chyba nie tylko ja bo brakuje takiego opracowania) Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 Nie zdążyłem spraktykować na altbierze -> http://braukaiser.com/wiki/index.php/Building_brewing_water_with_dissolved_chalk - więc chyba nie jestem "doświadczonym piwowarem". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 27blg to chyba już nie Porter Bałtycki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 7 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 no fakt max 22°Blg , to niech będzie prawie jak porter bałtycki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 (edytowane) Do piw bardzo ciemnych należy mieć 200-300 ppm HCO3- w wodzie. Porter bałtycki nie jest ekstremalnie ciemny, więc użyłbym max 250 ppm. Ile to gram kredy? Zależy ile już masz w wodzie. W mojej jest 130 ppm HCO3, a dodatek 7g CaCO3 zwiększa to do 250 ppm, 10g 300 ppm, 4g 200 ppm Na wodzie destylowanej to by było odpowiednio 15g 18g 12g. Myśle, że na początek możesz dać jakieś 8 gram i będzie dobrze. Nie musisz bać sie wzrostu pH, bo słody ciemne bardzo sciągają pH w dół; poza tym CaCO3 oprócz alkaliczności (HCO3) dodaje też twardości (Ca), która częściowo kontruje alkaliczność. CaCO3 dodaje się do zacierania, razem ze śrutą. http://www.wiki.piwo.org/index.php/Dostosowywanie_pH_i_sk%C5%82adu_wody Edytowane 8 Grudnia 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 17 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 nie chce zaczynać nowego wątku bo moje pytanie pasuje do tego, więc odkopuje czy myślicie że można dodać węglanu do black ipa podczas przelewania na cicha ? mam wrażenie że chcąc uzyskać smołę przesadziłem z ciemnymi słodami i jest kwaśnawe. Da to coś czy tylko do zacieru ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się