Exar_Kun Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Nie trzeba, drożdże są uśpione, ale żyją. Dlatego przydaje się tydzień w temperaturze pokojowej podczas refermentacji. Jedynie gdybyś robił mocnego koźlaka, czy portera, to wtedy warto dać ciutkę drożdży, ale to kwestia innych czynników, a nie temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vizzo Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 witam, mam pytanko warzyłem z tego samego zestawu Dortmundera teraz sobie fermentuje już 5 dzień, ale w ostatnich dniach temperatura troszkę skoczyła i tam gdzie fermentuje mam obecnie ok.15-16 stopni radzicie przenieść gdzieś, gdzie jest chłodniej czy poczekać już te dwa, trzy dni do cichej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 No to masz temp do przerwy diacetylowej więc po 2-3 dniach w tej temp (o ile fermentacja się skończyła!) to przelewaj do lagerowania. Ale ja się nie znam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się