Jump to content

Dortmunder

Recommended Posts

Właśnie ukończyłem pracę nad chłodnicą i zabieram się za warzenie Dortmundera.

W wskazówkach dotyczących zacierania mam taki zapis:

Śrutę wsypać do 11l ciepłej wody i podgrzać 50°C

Po 20 min dodać 6l wody i podgrzać do 67°C

Po 45 min dodać gorącej wody i podgrzać do 76°C i filtrować

Pytanie ile mam dodać tej wody ?

Jeżeli macie jeszcze jakieś inne porady dotyczące warzenia tego piwa będę wdzięczny za porady.

Jest to dopiero druga moja warka warzona poprzez zacieranie.

• Replies 52
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Po instrukcji widzę, że jest to zestaw z BA. Dodanie gorącej wody przed filtrowaniem ma na celu szybsze podniesienie temp. Możesz pominąć dodanie wody i tylko podgrzać to, co już masz w kotle. A że w przyrodzie nic nie ginie, to więcej wody użyjesz do wysładzania.

EDIT: Te pierwsze 6l musisz dodać, bo miałbyś zbyt gęsty zacier!

Edited by hrapek

Jeżeli macie jeszcze jakieś inne porady dotyczące warzenia tego piwa będę wdzięczny za porady.

Możesz od początku użyć więcej wody (np 3,5l wody na kilogram słodów) a temperaturę podnosić grzaniem kotła zaciernego. Nie potrzebujesz wtedy trzymać dwóch garów na piecu. Piwo też będzie dobre. ;)

Możesz od początku użyć więcej wody (np 3' date='5l wody na kilogram słodów) a temperaturę podnosić grzaniem kotła zaciernego. Nie potrzebujesz wtedy trzymać dwóch garów na piecu. Piwo też będzie dobre. ;)[/quote']

Albo zacząć w małej ilości wody i zacierać w lodówce turystycznej (raz to robiłem i jest super)

Albo zacząć w małej ilości wody i zacierać w lodówce turystycznej (raz to robiłem i jest super)

Od 50°C do 76°C w lodówce to będzie problem. Można by zrobić 62°C i 72°C . A jak się nie ma lodówki to można zaizolować fermentator.

Dzięki za podpowiedzi, skorzystałem z kalkulatora i wyszło ok.

Teraz trwa chmielenie.

Mam tylko dylemat, w instrukcji mam napisane, że drożdże ma dodać po schłodzeniu do 8-10°C .

Wodą z kranu schłodzę maks do 14°C.

Teraz pytanie dla tych którzy jeszcze nie śpią: czy mogę dać drożdże przy 14°C , czy dać fermentator na noc do lodówki gdzie schłodzi mi się do 10°C i dopiero dodać drożdże?

• 2 weeks later...

Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące tego piwa.

Po dwóch tygodniach przelałem je na cichą.

Teraz dalej leżakuje w 12°C

Po 14 dniach chcę przelać do butelek i włożyć do lodówki.

Teraz pytania:

1. Czy temperatura na cichej 12°C jest ok.

2. Po dodaniu glukozy i zabutelkowaniu, przenieść butelki na parę dni w cieplejsze miejsce ?

3. W jakiej temperaturze i jak długo trzymać zabutelkowane piwo w lodówce ?

Teraz pytania:

2. Po dodaniu glukozy i zabutelkowaniu, przenieść butelki na parę dni w cieplejsze miejsce ?

1. Jest OK.

2. Możesz przenieść na kilka dni do temperatury pokojowej, jeśli zależy ci na szybkim nagazowaniu. Jeśli nie, to trzymaj nadal w chłodzie.

3. W zasadzie tak długo, aż nie zostanie wypite. W praktyce zdarza się, że jest to krócej niż byś początkowo mógł zakładać.

Teraz pytania:

1. Jest ok ale jak masz możliwość to zszedłbym w okolice 8°C

2. Można potrzymać w nieco wyższej temperaturze, przyspieszy nieco nagazowanie.

3. Najlepiej w chłodnej ale to wynika już z samego faktu trzymania w lodówce. A jak długo? najlepiej aż do wypicia :)

Tutaj chodziło mi o coś takiego, że słyszałem o czymś takim jak (nie wiem czy nie przekręcę) "lagerowanie" czyli okres czasu w którym piwo ma być przechowywane w skrajnie niskiej ale dodatniej temperaturze.

Lagerowanie odbywa się w fermentorze, zamiast ciechej fermentacji.

3-4 tygodnie w temperaturze najlepiej -1°C

Czyli jeżeli wczoraj przelałem na cichą, to mam teraz fermentator włożyć do lodówki i utrzymywać -1°C ?

Chyba lepiej będzie zrobić 2 tygodnie cichej w 12°C , potem butelkowanie i nagazowanie, a potem lagerowanie.

Ja niedawno zrobiłem tak jak pisał coder - wstawiłem pilsa zamiast cichej do spiżarni do temp. zbliżonej do 0°C. Po 4-tygodniach mam zamiar dodać świeżych drożdży do refermentacji. Albo W34-70, albo gęstwę po jakimś dolniaku. Pytanie tylko ile tych drożdży dodać... Fermentować będą niewielką ilość prostego cukru, i to przez wiele tygodni, więc dużo ich nie trzeba.

Niby tak, ale czy ferementacja zakończyła się całkowicie? Ja czekam, aż rurka będzie zupełnie martwa, a drożdże już się sklarują. Czasem to trwa i 3 tygodnie.

W takim razie poczekam do następnej niedzieli żeby mieć pewność, że fermentacja się zakończyła. Przeleję do kolejnego fermentatora i na 4 tygodnie w okolice 0°C . Potem butelkowanie i do piwnicy na 2 miesiące w 12°C .

Przemyss : staram się nie lagerować dłużej niż miesiąc w plastiku, bo boję się, że piwo złapie za dużo tlenu. Chyba, że masz szklany balon.

korko_czong : nie powinno zamarznąć, a nawet jeśli tak, to nic mu się nie stanie.