gagarin Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 czy są jakieś sposoby na utwardzenie wody? Bo gipsu piwowarskiego nie mam, a w moim mieście chyba nie ma sklepu gdzie mógłbym kupić.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 (edytowane) Sprawdź wodę w markecie. Może znajdziesz jakąś z odpowiednim składem. Tutaj masz artykuł na co zwracać uwagę: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Dostosowywanie_pH_i_sk%C5%82adu_wody Ewentualnie nie zwracaj na razie uwagi jaką masz wodę. Zajmij się innymi zmiennymi przy Twoim warzeniu. No chyba, że woda jest paskudna, nie do wypicia. Edytowane 13 Grudnia 2010 przez grzechu_k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 13 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 wodę mam do picia.. ale zamierzałem zrobić IPA, a słyszałem że wtedy dobrze jak woda jest bardzo twarda.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Nie masz piwowarskiego użyj budowlanego. Ma trochę dodatków ale chyba nie są szkodliwe (użyłem go kilka razy bez efektów ubocznych), poza tym dodaje się tylko 1łyżeczkę na 20l. Musisz tylko przez pewien czas mieszać żeby gips nie związał w kamień na dnie. Gips piwowarski to po prostu uwodniony gips budowlany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Z tego co widzę dopiero zaczynasz przygodę z piwowarstwem (ja też). Na razie nie zwracam uwagi na wodę - moje piwa mają wiele niedoskonałości, na które mam wpływ w inny sposób. Chociaż bardzo mnie korci, żeby do pilsa kupić wodę destylowaną i pomieszać z moją kranówką. Z tego co zauważyłem zazwyczaj woda w wodociągu jest twarda i trzeba ją zmiękczać. Rzadko zdarza się woda miękka (co nie znaczy, że u Ciebie nie ma miękkiej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 13 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 kranówa ma ponoć średnio tak z 10° niemieckich, a słyszałem że do Old Empire (po wypiciu, którego polubiłem IPA) używa się wody o twardości nawet powyżej 30°.. tak więc pomyślałem że nie zaszkodzi zastanowić się nad zwiększeniem zawartości CaO w wodzie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Teraz dopiero popatrzyłem na Twoja lokalizację. Toruń to chyba nie jest miasto z miękka wodą. Skąd masz informację o twardości wody i ile ona wynosi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 (edytowane) kranówa ma ponoć średnio tak z 10° niemieckich, a słyszałem że do Old Empire (po wypiciu, którego polubiłem IPA) używa się wody o twardości nawet powyżej 30°.. tak więc pomyślałem że nie zaszkodzi zastanowić się nad zwiększeniem zawartości CaO w wodzie.. Dodaj kredy, ona zwiększa alkaliczność wody. Jednak woda z Burton ma twardość pochodząca głównie od siarczanu wapnia. Jony siarczanowe specyficznie wpływają na smak, wydobywając aromat chmielowy. Edytowane 13 Grudnia 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Nie, nie, kreda+chmiel to fatalne zestawienie, lepiej zostawić jak jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 13 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Skąd masz informację o twardości wody i ile ona wynosi? http://www.wodociagi.torun.com.pl/index.php?lang=PL&m=page&pg_id=101 u mnie woda ma ok. 15° także średnio twarda.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 :)Witaj, bracie krzyżaku! Do ALE biorę kranówę (bo się smaczna u nas zrobiła ) ale i tak chrzczę ją łyżeczką gipsu... Ale gdybyś miał ochotę na pilsa - to bierz mięciutką z ujęć głębinowych (najczystsza przy Apatorze na Żółkiewskiego i przy szpitalu dziecięcym). ...czyżbyś z Gagarina?... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 13 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 ...czyżbyś z Gagarina?... nie nie.. R1.. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amatjas Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 ...czyżbyś z Gagarina?... Z Gagarina to akurat ja, a robię wszystko na kranówie jak leci (nawet Pilsa). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gal Opublikowano 15 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 hmm przecież nie ma problemu żeby na allegro kupić sobie siarczanu wapnia albo dowolnej innej soli więc otrzymanie wody o określonej twardości nie powinno być problemem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 15 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 hmm przecież nie ma problemu żeby na allegro kupić sobie siarczanu wapnia albo dowolnej innej soli więc otrzymanie wody o określonej twardości nie powinno być problemem. Przypadkiem szczawian wapnia nie tworzy kamieni nerkowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwl Opublikowano 15 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 kolega napisał siarczan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 15 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 kolega napisał siarczan Za mało piwa we krwi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się