andy Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Co sądzisz o Abbey II jako drożdżach do BGSA ? Mi jakoś chyba średnio przypasowały mało estrów i fenoli poprawnie ale bez jakiegoś wow... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Dopiero pierwszy raz je testuję - ale póki co jestem zadowolony - Witbier i Dubbel wyszły bardzo dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 A, tak, w praktyce przemysłowej pierwszy zbiór się wyrzuca. U mnie nie ma tego problemu, bo te pierwsze drożdże przyklejają się do ścianek i pokrywki. Zbiera się już po fazie wysokich krążków, jak piana zaczyna opadać i jest zaklejona drożdżami, ale jeszcze zanim utonie. Zwykle jest to czwarty dzień fermentacji. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Chodzi o to: "W czasie fermentacji na powierzchni piwa pojawia się wyższa lub niższa piana. Wierzchnia część piany jest brązowa i bardzo gorzka. Niemcy nazywają to brązowymi drożdżami (braun-hefe) i zbierają je z powierzchni wierząc, że dzięki temu goryczka będzie gładsza. Zbieranie za pomocą łyżki lub użycie blowoff tube zmniejsza ilość brązowych drożdży, ale też redukuje końcowy poziom goryczki w piwie." A, tak, w praktyce przemysłowej pierwszy zbiór się wyrzuca. U mnie nie ma tego problemu, bo te pierwsze drożdże przyklejają się do ścianek i pokrywki. Zbiera się już po fazie wysokich krążków, jak piana zaczyna opadać i jest zaklejona drożdżami, ale jeszcze zanim utonie. Zwykle jest to czwarty dzień fermentacji. Ile (objętościowo ) zbieracie tej piany? Dajcie drożdżom coś jeść, mnożycie je, czy od razu usypiacie?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 17 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 W praktyce wszystko co jest. Możesz zebrać tą pianę do słoika i po opadnięciu zobaczysz, ile gęstwy zostaje - do przeciętnej warki potrzeba ok. 100 ml. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 I warka sobie poradzi bez,tych zabranych drożdży ?. T.j. nie bedzie ich brakowało do pelnego dofermentowania ??. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Podobno jest takie ryzyko, mnie to jednak nigdy nie spotkało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżony Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zbiera się już po fazie wysokich krążków, jak piana zaczyna opadać i jest zaklejona drożdżami, ale jeszcze zanim utonie. Zwykle jest to czwarty dzień fermentacji. Ja się spotkałem z opinią, że zbiór deki powinien nastąpić ok. 48 godz. po zafermentowaniu. Brzeczka zakwaszana jest stosunkowo szybko i część substancji goryczkowych i białek wytrąca się do takiej brązowej mazi Po tym czasie, jeśli w pianie są jakieś drożdże, zn. że za szybko 'wypadły' z piwa i są raczej mało użyteczne. W Polsce browary stosowały tą metodą, gdy posiadały otwartą fermentację, np. Poznań, Grodzisk itp. Braun-hefe to chyba właśnie deka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 (edytowane) Co polecacie jako dodatek do Duvel'a: glukozę czy cukier kandyzowany??.. Obie substancje występują w recepturach, ktoś ma doświadczenie, na czym to piwko wychodzi lepsze?. Edytowane 29 Stycznia 2013 przez korek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Praktycznie nie ma znaczenia, dodaj co masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Cukier biały kryształ, bo najtańszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) Zacieranie: 90' w 66,6°C . Fakt: Diabła trzeba w takiej temperaturze zacierać, inaczej nie wyjdzie .. Edytowane 22 Listopada 2014 przez korek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) A coś se tak przypomniał po takim czasie? Edytowane 22 Listopada 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) Wczoraj warzylem i dopiero do mnie dotarło, że odprawiam czarną mszę.. Ave!! Edytowane 22 Listopada 2014 przez korek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się