roberto_g Opublikowano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Witajcie, Wydaje się temat tak oczywisty, że aż nie chciałem zakładać wątku tylko poszukać już w istniejących. Ale satysfakcjonującej odpowiedzi nie znalazłem, więc zakładam nowy wątek :-) Zastanawiam się po ilu dniach po rozlewie znosić piwo do piwnicy. Robię piwa górnej fermentacji. Mam mieszkanie (22C) i piwnicę (0C - 20C). Aktualnie jest w piwnicy 5C, ale temperatura będzie systematycznie schodzić, mam nadzieję, że nie przekroczy 0C (przez ostatnie 10 lat nie przekraczało). Aktualnie mam w domu Extra Stouta - już 5 dni w butelkach i zastanawiam się czy go już znosić, czy też ze względu na to że w piwnicy tylko 5C to potrzymać go jeszcze w domu. Opinie ogólne z jakimi się spotkałem (nie wiem na ile prawdziwe) to: - zwykle piwa dwa dni w domu, a potem do piwnicy - nie dotyczy Pale Ale, bo Pale Ale to może być cały czas w pokojowej - jak za zimno w piwnicy to trochę dłużej w domu (ale ile?) Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami i opiniami. Pozdrawiam serdecznie, Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwiazkowiec Opublikowano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Trzymamy w cieple po to aby drożdze szybko rozprawiły się z powietrzem. Ja trzymam od 3-8 dni - w zależności od tego kiedy zabiorę się za etykietowanie potem do 15°C (górniaki) lub 10°C (dolniaki). W Twoim przypadku zostawiłbym piwo w cieple na 3 tygodnie i dopiero potem przeniósł do piwnicy. Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Ja otwieram co parę dni butelkę. Jak jest nagazowane dobrze - to do piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 A ja kładę w każdą skrzynkę piwo w pecie po pepsi 0,5l i naciskając kontroluję nagazowanie oraz widzę jak się klaruje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Ja zwykle trzymam tydzień. Czasem przy bardzo mocnych parę dni dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 jak w piwnicy jest 10-15°C to ALE nagazuje się przez miesiąc?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zależy na jakich drożdżach. German Ale dadzą radę, Kolsch i American Wheat też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 us-05 lub s-33 powinny podołać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 17 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Czyli jeśli ja mam 5C w piwnicy to całe nagazowanie muszę zrobić w domu, tak? To ile zwykle trzymać piwa w domu? 3 tygodnie? Czy też zależy od gatunku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Jeżeli masz w piwnicy 5°C i temperatura jeszcze schodzi w dół to drożdże górnej fermentacji nie będą pracować w takiej temperaturze i piwo musi się nagazować w mieszkaniu lub innym pomieszczeniu, powiedzmy o temperaturze do 15°C. U mnie zwykle trwało to min. 2 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się