zbylon Opublikowano 17 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Witam po długiej przerwie. Posiadam chmiele East Kent Golding i Magnum - szyszki. Mam zamiar dzisiaj uwarzyć coś w stylu IPA. W jakich proporcjach dodalibyście tych chmieli ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 17 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Ja dałem na 23l finalne brzeczki: 25g Target 2008 granulat - 60' 30g EKG 2008 granulat - 30' 5g mchu irlandzkiego - 15' 30g EKG 2008 granulat - 10' Na cichą 40g EKG 2008 granulat. Target ma chyba podobną ilość alfakwasów co Magnum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 17 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Dzięki. Mam już pomysła Ech ten mój szyszkowy upór... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoltek Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Chciałbym do chmielić moje Ipa na cichej, posiadam jednak chmiel w granulacie, czy będzie to stanowiło jakiś problem w czasie filtracji? Nie chce używać woreczka, bo boje się o infekcje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Nie powinno. Jakich filtrów używasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Chciałbym do chmielić moje Ipa na cichej, posiadam jednak chmiel w granulacie, czy będzie to stanowiło jakiś problem w czasie filtracji? Nie chce używać woreczka, bo boje się o infekcje. Ja wygotowałam woreczek, wrzuciałam do niego chmiel w granulacie, leżał w gąsiorze 2 tygodnie i nic się nie stało. Piwo dzisiaj butelkowałam i jest super! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyjarz Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Witam, właśnie uwarzyłem IPA, będę chmielił na zimno. Czy rzeczywiście woreczek z chmielem musi być obciążony? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoltek Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Jakich filtrów używasz? http://www.otago.com.pl/data/images/wklad%20sznurkowy.jpg sznurkowy jeden mikron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Witam, właśnie uwarzyłem IPA, będę chmielił na zimno. Czy rzeczywiście woreczek z chmielem musi być obciążony? Pozdrawiam ...i to porządnie! w przeciwnym razie będzie pływał po powierzchni zanurzony... no, może w 20% objętości... łyżka stołowa wyjałowiona i włożona do woreczka da radę (na moje...) 15 - 20 g. granulatu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Witam, właśnie uwarzyłem IPA, będę chmielił na zimno. Czy rzeczywiście woreczek z chmielem musi być obciążony? Pozdrawiam ja nie obciążałam bo nawet o tym nie pomyślałam . Ale worek był cały czas zanurzony i wypłynał dopiero po ok. 2 tygodniach, czyli tyle ile miało się chmielić. Chmielu było 21 gramów (granulat). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarmistrzNY Opublikowano 24 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 jesli chcesz chmielic na zimno i chcesz uniknac posmak trawiasty to nahjepiej wrzucic duzo chmielu o wysokiej zawardosci oleji na krotszy czas. chmiele o wyskiej zawardosci zazwyczaj maja duzo oleju. wiec tak co najmniej 50g na 20L i trzymac z tydzien. lepiej nawet w cieplejszej temperaturze to wiecej arumatu/smaku wsiaknie w piwo. posmaki trawiaste moga sie pojawic po 2 tygodniach. slyszalem o przypadkach gdzie nawet po 3 tygodniach piwo nie bylo trawiaste. ale pewnie to bylo przez to, ze chmiel byl w kegu i mial z 5 C. temperatura w ktorej malo z tego chmielu wychodzi. jedyny minus to, ze im wiecej chmielu wrzucisz to wsiaknie piwo w niego i bedziesz mial mniej. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 (edytowane) tu jest wszystko o chmieleniu na zimno. Edytowane 24 Marca 2011 przez Wiktor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się