Guest Lukas Posted December 17, 2010 Share Posted December 17, 2010 (edited) Witam. Mam garnek na fermentator o poj. ok 27l. W instrukcji brewkita całość muszę dopełnić do 23l. Gdy to zrobię zostaje mi ok 4cm między brzegiem gara a lustrem wody. czy to nie jest za mało do fermentacji? Boję się, żeby piana mi nie wyciekła. Edited December 17, 2010 by Lukas Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomX Posted December 17, 2010 Share Posted December 17, 2010 Zdecydowanie za mało. Bezpieczną wartością jest 30% pojemności zapasu na pianę. No, 20% też powinno być ok, ale co bardziej gwałtowne drożdże już będą wychodzić. Zainwestuj w fermentor - toż to grosze, a po co blokować garnek na tak długo? Zresztą jeśli jest choć trochę obity to do fermentacji się nie nadaje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted December 17, 2010 Share Posted December 17, 2010 Fermentuj w najniższej możliwej temperaturze ( patrz charakterystyka drożdzy) to zmniejsza pianę i wstaw garnek np. do większej pustej miednicy, to z koleji zmniejsza ilość pracy przy pożądkowaniu. goroncopozdrawiamy PS Smaczne te borówki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pedro22 Posted December 17, 2010 Share Posted December 17, 2010 No chyba mało tego miejsca, ale może sie okazać że będziesz miał szczęście. Właśnie zrobiłem pomiary. U mnie koźlak miał 10 cm miejsca i byly ślady piany na pokrywie, natomiast pilzner miał 7 cm i zmieścił się. Zależy od drożdży i blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Lukas Posted December 17, 2010 Share Posted December 17, 2010 Nie wiem jakie są drożdże. Mam zamiar użyć tych dołączonych do brewkita (Yorkshair Bitter - Montons), a na nich jest tylko symbol AIB. Myślę, że na pierwszy raz będą wystarczające. (kiedyś chodziło mi po głowie, żeby użyć drożdży dolnej fermentacji...) Mam jeszcze jeden- 40l garnek. Jeśli 4cm to za mało, to chyba użyję właśnie tego. PSSmaczne te borówki? Najsmaczniejsze Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now