KiLL4r Posted December 18, 2010 Share Posted December 18, 2010 Witam!!! Mam Dry Stouta 7 dzień na burzliwej. Do tej pory warzyłem tylko na drożdżach suchych, a ten jest na londonach 1028. W przepisie to ostatni dzień burzliwej i zawsze nie było już piany, a u mnie jest. Wszystko wporządku, mam zebrać tą pianę i przelać na cichą czy jeszcze poczekać? Zdjęcia niżej. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted December 18, 2010 Share Posted December 18, 2010 Możesz zebrać; możesz poczekać aż opadnie. Nie przejmuj się tymi 7 dniami z przepisu, możesz trzymać i 14. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted December 18, 2010 Share Posted December 18, 2010 Witam!!!Mam Dry Stouta 7 dzień na burzliwej. Do tej pory warzyłem tylko na drożdżach suchych, a ten jest na londonach 1028. W przepisie to ostatni dzień burzliwej i zawsze nie było już piany, a u mnie jest. Wszystko wporządku, mam zebrać tą pianę i przelać na cichą czy jeszcze poczekać? Zdjęcia niżej. Pozdrawiam Wszystko zależy od szczepu drożdży. Normalnie z taką piana należałoby jeszcze potrzymać, ale np. US-05 nie opadają i przetrzymywanie nie ma sensu. Najpewniejszą wskazówką byłby pomiar gęstości. Jeśli spadła do 3°Blg lub niżej, to najprawdopodobniej można zlać na cichą. Chociaż tak jak napisał coder nic się nie stanie jak potrzymasz 14 dni na burzliwej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomX Posted December 18, 2010 Share Posted December 18, 2010 Ja bym zostawił aż ta piana opadnie. Zrobiłem 4 piwa na tych drożdżach i każde przy zlewaniu na cichą było bardzo czyste na powierzchni, co najwyżej pojedyncze wysepki drożdży się unosiły. Raz za wcześnie przelałem stouta na cichą to po 1 dniu miał taką samą pianę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now