Jump to content

Dry Stout-pytanie!


KiLL4r

Recommended Posts

Witam!!!

Mam Dry Stouta 7 dzień na burzliwej. Do tej pory warzyłem tylko na drożdżach suchych, a ten jest na londonach 1028. W przepisie to ostatni dzień burzliwej i zawsze nie było już piany, a u mnie jest. Wszystko wporządku, mam zebrać tą pianę i przelać na cichą czy jeszcze poczekać? Zdjęcia niżej.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Witam!!!

Mam Dry Stouta 7 dzień na burzliwej. Do tej pory warzyłem tylko na drożdżach suchych, a ten jest na londonach 1028. W przepisie to ostatni dzień burzliwej i zawsze nie było już piany, a u mnie jest. Wszystko wporządku, mam zebrać tą pianę i przelać na cichą czy jeszcze poczekać? Zdjęcia niżej.

Pozdrawiam

Wszystko zależy od szczepu drożdży. Normalnie z taką piana należałoby jeszcze potrzymać, ale np. US-05 nie opadają i przetrzymywanie nie ma sensu. Najpewniejszą wskazówką byłby pomiar gęstości. Jeśli spadła do 3°Blg lub niżej, to najprawdopodobniej można zlać na cichą. Chociaż tak jak napisał coder nic się nie stanie jak potrzymasz 14 dni na burzliwej.

Link to comment
Share on other sites

Ja bym zostawił aż ta piana opadnie. Zrobiłem 4 piwa na tych drożdżach i każde przy zlewaniu na cichą było bardzo czyste na powierzchni, co najwyżej pojedyncze wysepki drożdży się unosiły. Raz za wcześnie przelałem stouta na cichą to po 1 dniu miał taką samą pianę.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.