KiLL4r Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Witam!!! Mam Dry Stouta 7 dzień na burzliwej. Do tej pory warzyłem tylko na drożdżach suchych, a ten jest na londonach 1028. W przepisie to ostatni dzień burzliwej i zawsze nie było już piany, a u mnie jest. Wszystko wporządku, mam zebrać tą pianę i przelać na cichą czy jeszcze poczekać? Zdjęcia niżej. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Możesz zebrać; możesz poczekać aż opadnie. Nie przejmuj się tymi 7 dniami z przepisu, możesz trzymać i 14. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Witam!!!Mam Dry Stouta 7 dzień na burzliwej. Do tej pory warzyłem tylko na drożdżach suchych, a ten jest na londonach 1028. W przepisie to ostatni dzień burzliwej i zawsze nie było już piany, a u mnie jest. Wszystko wporządku, mam zebrać tą pianę i przelać na cichą czy jeszcze poczekać? Zdjęcia niżej. Pozdrawiam Wszystko zależy od szczepu drożdży. Normalnie z taką piana należałoby jeszcze potrzymać, ale np. US-05 nie opadają i przetrzymywanie nie ma sensu. Najpewniejszą wskazówką byłby pomiar gęstości. Jeśli spadła do 3°Blg lub niżej, to najprawdopodobniej można zlać na cichą. Chociaż tak jak napisał coder nic się nie stanie jak potrzymasz 14 dni na burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Ja bym zostawił aż ta piana opadnie. Zrobiłem 4 piwa na tych drożdżach i każde przy zlewaniu na cichą było bardzo czyste na powierzchni, co najwyżej pojedyncze wysepki drożdży się unosiły. Raz za wcześnie przelałem stouta na cichą to po 1 dniu miał taką samą pianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się