Skocz do zawartości

Dry Stout-pytanie!


KiLL4r

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Mam Dry Stouta 7 dzień na burzliwej. Do tej pory warzyłem tylko na drożdżach suchych, a ten jest na londonach 1028. W przepisie to ostatni dzień burzliwej i zawsze nie było już piany, a u mnie jest. Wszystko wporządku, mam zebrać tą pianę i przelać na cichą czy jeszcze poczekać? Zdjęcia niżej.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam!!!

Mam Dry Stouta 7 dzień na burzliwej. Do tej pory warzyłem tylko na drożdżach suchych, a ten jest na londonach 1028. W przepisie to ostatni dzień burzliwej i zawsze nie było już piany, a u mnie jest. Wszystko wporządku, mam zebrać tą pianę i przelać na cichą czy jeszcze poczekać? Zdjęcia niżej.

Pozdrawiam

Wszystko zależy od szczepu drożdży. Normalnie z taką piana należałoby jeszcze potrzymać, ale np. US-05 nie opadają i przetrzymywanie nie ma sensu. Najpewniejszą wskazówką byłby pomiar gęstości. Jeśli spadła do 3°Blg lub niżej, to najprawdopodobniej można zlać na cichą. Chociaż tak jak napisał coder nic się nie stanie jak potrzymasz 14 dni na burzliwej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym zostawił aż ta piana opadnie. Zrobiłem 4 piwa na tych drożdżach i każde przy zlewaniu na cichą było bardzo czyste na powierzchni, co najwyżej pojedyncze wysepki drożdży się unosiły. Raz za wcześnie przelałem stouta na cichą to po 1 dniu miał taką samą pianę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.