Jump to content

1 raz xCoopers International - European Lager 1.7kg Fermentacja POMOCY


Recommended Posts

Witam Zrobiłem wczoraj 1 raz swoje piwko Coopers International - European Lager 1.7kg mam kilka pytań

Po jakim czasie powinno zacząć bulgotać w fermentatorze

Przysłali mi tylko jeden fermentator na 2 czekam i czekam siec zrobiłem w fermentatorze z kranikiem obrazu i co teraz proponujecie

Czy po tygodniu od razu do butelek czy jak

2-di fermentator maja miprzesłać niestety bez kranika i otworu wiec trochę się martwię i nie wiem co zrobic

Pozdrawiam i dzięki za pomoc

Link to comment
Share on other sites

Będzie dobrze. Daj mu 10 dni, może 12. Jak skończy fermentować to przelej na klarowanie, też ze 2 tygodnie. Potem do butelek. Rurką się nie przejmuj, to jest tylko zawór, jak CO2 uchodzi gdzieś bokiem, to nie będzie bełkotać.

 

Na razie - czekaj i czytaj forum. :okey:

Link to comment
Share on other sites

Bulgotać powinno zacząć w ciągu jakichś 6-8h od zadania drożdży ale to nie jest regułą, paczka mogła być uszkodzona albo drożdże stare także może się to wydłużyć.

Co do posiadania jednego wiadra to się nie przejmuj, jeśli nie zdążą Ci dosłać drugiego do rozlewu to wydłuż fermentację burzliwą i od razu do butelek - pilnuj tylko Blg żebyś nie miał granatów.

Link to comment
Share on other sites

Bulgotać powinno zacząć w ciągu jakichś 6-8h od zadania drożdży ale to nie jest regułą, paczka mogła być uszkodzona albo drożdże stare także może się to wydłużyć.

Co do posiadania jednego wiadra to się nie przejmuj, jeśli nie zdążą Ci dosłać drugiego do rozlewu to wydłuż fermentację burzliwą i od razu do butelek - pilnuj tylko Blg żebyś nie miał granatów.

A w jaki sposób ?

Link to comment
Share on other sites

Teraz

zouważyłem ze w rurce zaczynaja sie robic małe pecherzyki powietrza takie kropeczki wiec chyba jest ok szkoda ze 2 pojemnik przyslą bez dziurki wiec zastanawiam sie co zrobic by potem dobrze to nalewać mam rurke no butelkowania i dobrze by było nalewać do butelek z pojemnika z kranikiem a w zestawie lagera pisze 7 dni i do butelek co sadzicie ?? Dzieki za pomoc

Edited by kenar1985
Link to comment
Share on other sites

Po zakończeniu fermentacji burzliwej zlewamy delikatnie wężykiem z nad osadów do drugiego pojemnika na cichą .

Po 7 dniach zlewamy wężykiem do pojemnika z kranikiem ( ja wcześniej na dno leję rozpuszczony cukier ) i przez podłączony do kranu wężyk lejemy do butelek ( ja mam podłączoną rurkę do rozlewu )

ps . wężyk powinien być zdezynfekowany :okey:

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

Z kranika do butelek a cukier łyżeczką.

Razem z osadami z dna ?

Wszystkiego nie zassie, tym bardziej, że kolega ma "reduktor odadoę" :P:okey:

A nawet jak coś się tam dostanie do butelek to opadnie na dno z innymi osadami. Jak się nie ma co się lubi...

Link to comment
Share on other sites

Panowie mam pzyczyne sprawdzilem dokladnie jescze dwa razy wieko było w jednym miejscu nieszczelne i pod stałym naciskiem butelki zauważyłm ze poziom wody sie zmienia

Czy dla piwa nic sie nie stało

Zmieniłem wieko

 

Tak wygłądało piwko

 

MAm nadzieje ze bedzie OK

Edited by kenar1985
Link to comment
Share on other sites

Wygląda dobrze. Na fermentacji burzliwej fermentor nie musi być całkiem szczelny, powietrze nie jest aż tak szkodliwe dla piwa na tym etapie procesu :lol:

Link to comment
Share on other sites

A ja jak na razie na cichą przelewałem tak po prostu z wiaderka do wiaderka . Do tej pory piwka były bardzo dobre , ale teraz już wiem że robiłem to źle i nie miały prawa wyjść dobre :lol:

A tak poważnie czy takie przelewania naprawdę ma jakiś większy wpływ na jakość piwa?

A może ktoś zrobił taką próbę . Z jednej warki pierwszą cześć przelewał właśnie tak jak ja to robię , a drugą część delikatnie , żeby nic powietrza nie złapać . I czy już dojrzałe piwa czymś różniły się w smaku ?

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

A ja jak na razie na cichą przelewałem tak po prostu z wiaderka do wiaderka . Do tej pory piwka były bardzo dobre , ale teraz już wiem że robiłem to źle i nie miały prawa wyjść dobre :lol:

A tak poważnie czy takie przelewania naprawdę ma jakiś większy wpływ na jakość piwa?

A może ktoś zrobił taką próbę . Z jednej warki pierwszą cześć przelewał właśnie tak jak ja to robię , a drugą część delikatnie , żeby nic powietrza nie złapać . I czy już dojrzałe piwa czymś różniły się w smaku ?

Pozdrawiam

Raz w ten sposób przelałem piwo - tak paskudnie potem smakowało kartonem, że nauczyłem się uważać aby nie napowietrzać gotowego piwa.

Link to comment
Share on other sites

Panowie mam pzyczyne sprawdzilem dokladnie jescze dwa razy wieko było w jednym miejscu nieszczelne i pod stałym naciskiem butelki zauważyłm ze poziom wody sie zmienia

Czy dla piwa nic sie nie stało

Zmieniłem wieko

 

Tak wygłądało piwko

 

MAm nadzieje ze bedzie OK

Jak to robisz że się nie wylewa ? :lol:

Link to comment
Share on other sites

Już nie dotykaj tego piwa, nic mu nie będzie!

Popieram, zostaw w spokoju, czekaj na drugi fermentator. Daruj sobie cichą, przy brewkitach nie jest konieczna, nie odmierzaj łyżeczką do butelek, tylko cały cukier (glukozę, ekstrakt) przeznaczony do refermentacji wymieszaj ze zlanym piwem i butelkuj.

Czekaj cierpliwie 4 tygodnie i ciesz się własnym piwem.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.