krzysztof1970 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Jak robiłem z kitów piwo to instrukcję wywalałem. Robiłem po swojemu. Drożdże dawane do zestawów są OK ale jak się chce coś lepszego to polecam wymienić na specjalistyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Nie trzeba używać dołączonych drożdży tylko takie jakie posiadamy. W wiki/twoim warzeniu jest tyle sprawdzonych receptur że instrukcje są nie potrzebne Ten post nie przekona żadnego początkującego piwowara, a szczególnie z zerową liczbą warek. Przygotowanie mojej pierwszej warki było takim przeżyciem, że robiłem ją w rękawiczkach i fartuchu, żeby zachować czystość (najchętniej sterylność). Początkującemu piwowarowi potrzeba oprócz surowca, listy czynności krok po kroku. Nie marzy on wtedy o ulepszaniu receptury, tylko o tym aby jego pierwsze piwo się udało i było smaczne. Niestety przedmówcy zapomnieli o swoich początkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Nie trzeba używać dołączonych drożdży tylko takie jakie posiadamy. W wiki/twoim warzeniu jest tyle sprawdzonych receptur że instrukcje są nie potrzebne Ten post nie przekona żadnego początkującego piwowara' date=' a szczególnie z zerową liczbą warek. Przygotowanie mojej pierwszej warki było takim przeżyciem, że robiłem ją w rękawiczkach i fartuchu, żeby zachować czystość (najchętniej sterylność). Początkującemu piwowarowi potrzeba oprócz surowca, listy czynności krok po kroku. Nie marzy on wtedy o ulepszaniu receptury, tylko o tym aby jego pierwsze piwo się udało i było smaczne. Niestety przedmówcy zapomnieli o swoich początkach.[/quote'] Święte słowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Ten post nie przekona żadnego początkującego piwowara, a szczególnie z zerową liczbą warek. Przygotowanie mojej pierwszej warki było takim przeżyciem, że robiłem ją w rękawiczkach i fartuchu, żeby zachować czystość (najchętniej sterylność). Początkującemu piwowarowi potrzeba oprócz surowca, listy czynności krok po kroku. Nie marzy on wtedy o ulepszaniu receptury, tylko o tym aby jego pierwsze piwo się udało i było smaczne. Niestety przedmówcy zapomnieli o swoich początkach. Jeśli na forum nie można znaleźć potrzebnych informacji na temat warzenia, to nie pomoże żądna instrukcja nawet obrazkowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 27 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Witam, uwarzyłem Pilsa, czy 11,2°Blg jest OK? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Jak dobry to pewnie że tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 27 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Dopiero jest fermentowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
annura Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Witam, a żeby zrobić piwo podobne w smaku do Gniewosz Ciemny, jaką recepturę polecacie (oczywiście z zacieraniem)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Witam, a żeby zrobić piwo podobne w smaku do Gniewosz Ciemny, jaką recepturę polecacie (oczywiście z zacieraniem)? Z zacieraniem? A czego w końcu dotyczy ten temat? Ja polecam warzyć dobre piwa (a gniewosze na pewno się do nich nie zaliczają). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
annura Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 No tak, nie zwróciłem uwagi na temat, tylko pierwszy post. Muszę zrobić podobne piwo (może być lepsze oczywiście) jak Gniewosz Ciemny, dla żony... wtedy przekonam ją, że to co robię cały dzień w kuchni ma sens, będzie spokój aż piwo się skończy Zapytam o to w bardziej pasującym temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się