Jump to content

Jakie ekstrakty ew. brewkity


mirfak

Recommended Posts

  • Replies 59
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Prawdziwy pils to będzie problem jak pisze coder, zwłaszcza bez zacierania. Ale możesz spróbować zrobić lagera przez nachmielenie np. dwóch ekstraktów WES jasnych 1,7 kg i zadanie do nich drożdży dolnej fermentacji np. S-23. Pod warunkiem oczywiście, że dysponujesz pomieszczeniem o odpowiedniej temperaturze i cierpliwością.

Link to comment
Share on other sites

Trudny na początek bo nie ukryjesz w nim popełnionych błędów. A przy warzeniu z ekstraktów jest jeszcze problem skąd wziąć odpowiedni ekstrakt - nie wiadomo jaki mają skład. Np. ten z WES-a w kolorze bardziej przypomina marcowe niż pilsa.

Link to comment
Share on other sites

A gdybym kupił Pilsa z brewkita + ekstrakt jasny?

Nie wyjdzie Ci z tego pils. Do tego musiałbyś dokupić jakieś sensowne drożdże (za suche to już wydatek 12-16zł - płynne około 30zł), nachmielenie będzie raczej przeciętne. Kolor, jak kolega wyżej wspomniał, nie będzie jasny a zbliżony do tego ( ;) )

Nie chcesz pobawić się na pierwszej warce już z zacieraniem ?

Link to comment
Share on other sites

W takim razie może na początek inny styl? Bitter wcale nie jest bardziej gorzki od pilsa, więc może warto w tym kierunku ? A może jakiś stout ?

To będzie Twoja pierwsza warka, czy kolejna?

Link to comment
Share on other sites

Jestem baaaardzo początkujący ;)

Właśnie zlałem pierwszą warkę do butelek - pszeniczne z podanego wyżej linku.

 

 

Ostatnio bardzo mi smakuje Gniewosz Ciemny - szukam coś w tym stylu, ale nie wiem co to jest (może być bardziej nachmielone).

Link to comment
Share on other sites

Właśnie zlałem pierwszą warkę do butelek - pszeniczne z podanego wyżej linku.

Właśnie pszenicę chciałem zaproponować ;) to może zrób sobie jakiegoś bezstylowca. Weź ekstrakt jasny i bursztynowy, nachmiel mocno na goryczkę troszkę na aromat i drożdże górnej fermentacji to będziesz krócej na efekt czekał.

Link to comment
Share on other sites

to może zrób sobie jakiegoś bezstylowca. Weź ekstrakt jasny i bursztynowy, nachmiel mocno na goryczkę troszkę na aromat i drożdże górnej fermentacji

A jak sypnie garstkę jęczmienia palonego na 10 min to będzie prawie IRA ;)

Link to comment
Share on other sites

ale wtedy z suchych by musiał s-04 wziąć a ja jestem zrażony do nich i ich nikomu nie polecam.

Ależ to bardzo fajne drożdże ;) Co Ci w nich nie podeszło ?

zawsze na nich mam tak, że fermentują potem przestają, mieszam podgrzewam i już jest zupełne zero fermentowania, wysoki blg, butelkuje, miesiąc jest dobrze a potem ni z gruchy ni z pietruchy zaczynają dofermentowywać... I to nie raz te łajzy mi za każdym razem tak robią

Link to comment
Share on other sites

Właśnie od kilku dni mam w piwnicy European Lager (Coopers na drożdżach W34/70) na cichej (temp. ok 10°C ). Zobaczę co z tego wyjdzie. ;)

Jeśli jesteś bardzo początkujący i masz problemy.... logistyczno-organizacyjne :) to brew kity są dosyć sensownym rozwiązaniem. Polecam English Bitter Coopersa - fajne się je pije. Podobno dobry jest Real Ale. Możesz też pomyśleć nad Australian Pale Ale (też Coopers) lub innym piwem fermentowanym w "domowych" temperaturach. Może Dark Ale jak lubisz ciemne??

Ten zestaw też wydaje się również być ciekawy.

Oczywiście możesz pobawić się zestawami z ekstraktów do "samodzielnego chmielenia". - pisał o nich wczoraj olo333.

Myślę też usilnie nad takimi "metodami".

Wracając do brew-kitów. Jest ich ogromny wybór. Zabawa świetna i wciągająca.

Link to comment
Share on other sites

ale wtedy z suchych by musiał s-04 wziąć a ja jestem zrażony do nich i ich nikomu nie polecam.

Ależ to bardzo fajne drożdże :) Co Ci w nich nie podeszło ?

zawsze na nich mam tak' date=' że fermentują potem przestają, mieszam podgrzewam i już jest zupełne zero fermentowania, wysoki blg, butelkuje, miesiąc jest dobrze a potem ni z gruchy ni z pietruchy zaczynają dofermentowywać... I to nie raz te łajzy mi za każdym razem tak robią[/quote']

dziwne bo raczej zawsze je wszyscy polecali szczególnie dla początkujących, ja zrobiłem 3 warki z 1 paczki i wszystkie ładnie odfermentowały , pierwsza była w dość wysokiej temp ok 22°C i szły jak szalone, teraz robiłem w temp 17-18°C i ładnie zaszły z 12 do 2,5°Blg (1/2 paczki na 20l bez startera)

Link to comment
Share on other sites

Witam,

nie wiem czy można tu wklejać komercyjne linki, jeśli nie to skasuję. Co sądzicie o takich zestawach, nadadzą się dla początkującego:

1. http://browamator.pl/szczegoly.php?Muntons_---_Continental_Pilsner_30_kg_---_Klasa_Gold&przedm=6199923&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164394%2F183095&sortuj=kod

2. http://browamator.pl/szczegoly.php?Geordie_---__Mild_---_15_kg&przedm=184104&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164394%2F183095&sortuj=kod

3. http://browamator.pl/szczegoly.php?Brewferm_Diabolo_-_belgijski_brew-kit_15_kg&przedm=1350879&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164394%2F183095&sortuj=kod

4. http://browamator.pl/szczegoly.php?Brewferm_PILS_-_belgijski_brew-kit_15_kg&przedm=1405409&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164394%2F183095&sortuj=kod

 

Proszę o opinie.

Link to comment
Share on other sites

Muntonsy mają dziwny posmak (prawdopodobnie od ich drożdży). Następnym razem "robiąc" Muntonsa dam porządne drożdże. Ale ogólnie piwa Muntonsa są dobre.

Geordie - nie znam. Nie będę ich kupował.

Brewferm - zastanawiam się nad jakimś z ich piw. Interesuje mnie Triple i Diabolo.

Podobno firma dobra i wychodzą dobre piwa (http://www.hbkitreviews.com/search-Brewferm.html).

Opinie na temat brew kitów na tej stronie:

http://www.hbkitreviews.com/homebrew-kit-categories.php

Link to comment
Share on other sites

dziwne bo raczej zawsze je wszyscy polecali szczególnie dla początkujących,

u początkującego, który nie ma pełnej piwniczki nie zdążą poleżeć tyle żeby się przegazować :) po za tym było sporo wątków typu "mój stout zszedł z 12 na 5 i co dalej?"

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.