seniorroberto Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zdjęcie przedstawia piwo, które jest lub nie jest zainfekowane, można to sprawdzić wyłącznie na miejscu w fermentatorze. Infekcja wystąpiła, jeżeli widoczne białe plamki na drożdżach to ogniska pleśni, lub widoczne zamgławienia mają postać błonki lub śluzu. Jeżeli wystąpiła infekcja, to na tym etapie można jeszcze piwo uratować, nie przelewamy na cichą (infekcja mogłaby posunąć się za daleko), tylko butelkujemy, a po nagazowaniu szybko spijamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
easy_rider Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zdjęcie przedstawia piwo, które jest lub nie jest zainfekowane, można to sprawdzić wyłącznie na miejscu w fermentatorze. Infekcja wystąpiła, jeżeli widoczne białe plamki na drożdżach to ogniska pleśni, lub widoczne zamgławienia mają postać błonki lub śluzu. Jeżeli wystąpiła infekcja, to na tym etapie można jeszcze piwo uratować, nie przelewamy na cichą (infekcja mogłaby posunąć się za daleko), tylko butelkujemy, a po nagazowaniu szybko spijamy. Te białe plamki to refleksy od lampy błyskowej, a zamgławienia mocno uwydatniło zdjęcie, bo gołym okiem były ledwie zauważalne. Piwko przelałem wczoraj na cichą, więc póki co nie będę butelkował. Zobaczymy za tydzień co z tego wyjdzie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 (edytowane) Jeżeli chcesz "smak beczki" to powinieneś dodać specjalnej smoły, którą beczki były od środka pokryte. Piwo w beczkach nie miało styku z czystym drewnem!!!!! Nie smoły lecz żywicy (kalafonii) z woskiem to po pierwsze, po drugie to czy beczki do leżakowania w browarach także były pokrywane, czy tylko beczki do sprzedaży do których nalewano nagazowane gotowe piwo? Pytam bo nie wiem i ciekaw jestem czy to wiadomo. W przypadku piw belgijskich stosowano beczki po winie czyszczone mechanicznie (łańcuchy z zadziorami) i niczym nie pokrywane (opieram się na informacjach z forum od Codera) Edytowane 15 Stycznia 2011 przez Mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
easy_rider Opublikowano 21 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 Hej! Dosłownie przed chwilą po tygodniu cichej fermentacji po raz pierwszy drżącą ręką uchyliłem wieko fermentora... No i moi drodzy wielce się ucieszyłem (bo nie ukrywam, że wątpliwości było sporo), ale jakichkolwiek objawów infekcji brak! Piwo ładnie się wyklarowało, zapach przyjemny, jeszcze nie smakowałem i nie mierzyłem Blg, ale pewnie dzisiaj piwo pójdzie do butelek Posta uzupełnię wieczorem, a póki co załączam na szybko zrobione foto. Zdrówko! Jankiel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 uczę się do egzaminu z mikrobiologii i znalazłem prosty test który może wskazywać na zakażenie tlenowcem. Do małej próbki piwa należy dodać wody utlenionej, bakterie tlenowe mają enzym który ją rozłoży - katalazę i natychmiast zaczną wydzielać się bąbelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 A co, jeśli w piwie będą drożdże? Obawiam się, że tlen będzie wydzielał się na ich komórkach, podobnie jak na zranionej skórze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 A co, jeśli w piwie będą drożdże? Obawiam się, że tlen będzie wydzielał się na ich komórkach, podobnie jak na zranionej skórze. na zranionej skórze wydziela się bardziej przez hemoglobinę i jony żelaza. Ale faktycznie na drożdżach też się wydziela, ale może jest różnica w prędkości wydzielania się tlenu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 uczę się do egzaminu z mikrobiologii i znalazłem prosty test który może wskazywać na zakażenie tlenowcem. Do małej próbki piwa należy dodać wody utlenionej, bakterie tlenowe mają enzym który ją rozłoży - katalazę i natychmiast zaczną wydzielać się bąbelki. Jeśli nie będą reagować z naszymi drożdżakami tak jak pisał darko (czego się obawiam) to będzie chyba forumowa Nagroda Nobla za test na tlenowce Próbuj i testuj! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się