Skocz do zawartości

drożdże z butelek


natrix

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

W niektórych piwach np. trappistowskich, na dnie butelek jest osad z drożdży (dofermentowują jak nasze :)). Chciałbym kiedyś uwarzyć piwo właśnie na takich drożdżach, tylko trochę nie wiem, jak się zabrać do odzyskania takowych. Pomysł mam taki, żeby do brzeczki odstawionej na starter zlać resztkę piwa z butelki z osadem i tam pozwilić im się namnożyć i może jeszcze raz taki cykl powtórzyć, aż będzie wystarczająco dużo drożdży. Da radę takie coś zrobić? Czy miał już ktoś z tym doświadczenie?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na dnie butelki zostaw osad drożdżowy i do tego wlej ok. 30 ml brzeczki (takiej jak na starter). Po kilku, kilkunastu godzinach powinno zacząć fermentować, jeśli nie to daj sobie spokój. Kiedyś ruszyły mi drożdże z Orvala, ale nie odważyłem się ich użyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.