natrix Posted December 26, 2010 Share Posted December 26, 2010 Witam! W niektórych piwach np. trappistowskich, na dnie butelek jest osad z drożdży (dofermentowują jak nasze ). Chciałbym kiedyś uwarzyć piwo właśnie na takich drożdżach, tylko trochę nie wiem, jak się zabrać do odzyskania takowych. Pomysł mam taki, żeby do brzeczki odstawionej na starter zlać resztkę piwa z butelki z osadem i tam pozwilić im się namnożyć i może jeszcze raz taki cykl powtórzyć, aż będzie wystarczająco dużo drożdży. Da radę takie coś zrobić? Czy miał już ktoś z tym doświadczenie? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc! Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted December 26, 2010 Share Posted December 26, 2010 Na dnie butelki zostaw osad drożdżowy i do tego wlej ok. 30 ml brzeczki (takiej jak na starter). Po kilku, kilkunastu godzinach powinno zacząć fermentować, jeśli nie to daj sobie spokój. Kiedyś ruszyły mi drożdże z Orvala, ale nie odważyłem się ich użyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
natrix Posted December 26, 2010 Author Share Posted December 26, 2010 wlej ok. 30 ml brzeczki (takiej jak na starter). Nie będzie za mało? To nawet nie będzie pół szklanki. Ja myślałem o około 500ml "starterowego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted December 26, 2010 Share Posted December 26, 2010 http://www.piwo.org/forum/p36823-22-01-2010-10-28-12.html#p36823 http://www.piwo.org/forum/p7978-17-11-2008-09-35-57.html#p7978 Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted December 26, 2010 Share Posted December 26, 2010 Nie będzie. Na początek trzeba je rozruszać, potem postępujesz jak ze zwykłym starterem. Czyli do 200 ml, dalej 1,5 litra i do 20l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
natrix Posted December 26, 2010 Author Share Posted December 26, 2010 OK! Dzięki za odpowiedzi! Zobaczymy co z tego wyjdzie:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
alkos Posted December 26, 2010 Share Posted December 26, 2010 Robilem w ten sposob (osad z butelki Schneider Weisse Tap7 i trzykrotne dolewanie 100ml brzeczki co pare dni) dwa pszeniczniaki i wyszly znakomicie! Teraz wlasnie gotuje brzeczke na bretty z Orvala :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now