Jump to content

drożdże z butelek


natrix

Recommended Posts

Witam!

W niektórych piwach np. trappistowskich, na dnie butelek jest osad z drożdży (dofermentowują jak nasze :)). Chciałbym kiedyś uwarzyć piwo właśnie na takich drożdżach, tylko trochę nie wiem, jak się zabrać do odzyskania takowych. Pomysł mam taki, żeby do brzeczki odstawionej na starter zlać resztkę piwa z butelki z osadem i tam pozwilić im się namnożyć i może jeszcze raz taki cykl powtórzyć, aż będzie wystarczająco dużo drożdży. Da radę takie coś zrobić? Czy miał już ktoś z tym doświadczenie?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!

Link to comment
Share on other sites

Na dnie butelki zostaw osad drożdżowy i do tego wlej ok. 30 ml brzeczki (takiej jak na starter). Po kilku, kilkunastu godzinach powinno zacząć fermentować, jeśli nie to daj sobie spokój. Kiedyś ruszyły mi drożdże z Orvala, ale nie odważyłem się ich użyć.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.