natrix Opublikowano 26 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 Witam! W niektórych piwach np. trappistowskich, na dnie butelek jest osad z drożdży (dofermentowują jak nasze ). Chciałbym kiedyś uwarzyć piwo właśnie na takich drożdżach, tylko trochę nie wiem, jak się zabrać do odzyskania takowych. Pomysł mam taki, żeby do brzeczki odstawionej na starter zlać resztkę piwa z butelki z osadem i tam pozwilić im się namnożyć i może jeszcze raz taki cykl powtórzyć, aż będzie wystarczająco dużo drożdży. Da radę takie coś zrobić? Czy miał już ktoś z tym doświadczenie? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 26 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 Na dnie butelki zostaw osad drożdżowy i do tego wlej ok. 30 ml brzeczki (takiej jak na starter). Po kilku, kilkunastu godzinach powinno zacząć fermentować, jeśli nie to daj sobie spokój. Kiedyś ruszyły mi drożdże z Orvala, ale nie odważyłem się ich użyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natrix Opublikowano 26 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 wlej ok. 30 ml brzeczki (takiej jak na starter). Nie będzie za mało? To nawet nie będzie pół szklanki. Ja myślałem o około 500ml "starterowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 26 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 http://www.piwo.org/forum/p36823-22-01-2010-10-28-12.html#p36823 http://www.piwo.org/forum/p7978-17-11-2008-09-35-57.html#p7978 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 26 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 Nie będzie. Na początek trzeba je rozruszać, potem postępujesz jak ze zwykłym starterem. Czyli do 200 ml, dalej 1,5 litra i do 20l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natrix Opublikowano 26 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 OK! Dzięki za odpowiedzi! Zobaczymy co z tego wyjdzie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 26 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 Robilem w ten sposob (osad z butelki Schneider Weisse Tap7 i trzykrotne dolewanie 100ml brzeczki co pare dni) dwa pszeniczniaki i wyszly znakomicie! Teraz wlasnie gotuje brzeczke na bretty z Orvala :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się