Saks Opublikowano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 Witam! Mam pytanie czy ma ktoś doświadczenie z refermentowaniem, kondycjonowaniem piwa w butelkach po szampanie? Szczególnie interesuje mnie: - pozbywanie się szerokiego kapsla z osadem drożdżowym. Jak to sprawnie wykonać? - czy i czym uzupełnić ewentualne braki przed korkowaniem? - praktyka korkowania: korek do szampana i drutowanie? czy klasyczny korek i szeroki kapsel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 Zrobiłem okazjonalnie Tripla w "szampanówkach" używałem do tego korków plastikowych i drutowania. Nie sprawiło mi to żadnych problemów, prosta robota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saks Opublikowano 1 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 josefik powiedz mi czy po przefermentowaniu pozbywałeś się osadu drożdżowego wraz kapslem? Czy od razu korkowałeś docelowo plastikowym korkiem? Zależy mi też na naturalnych korkach do szampana, jeśli ktoś wie gdzie można je zakupić będę wdzięczny za informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 (edytowane) Kapslowałem od razu plastikiem. Osad pozostał w butelce. Edytowane 1 Stycznia 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 (edytowane) od biedy mogły by wystarczyć korki walcowe fi 24 x 40mm wysokości, o ile by były dekielki blaszane zabezpieczające korek przed wrzynaniem się drutów. Taki jest korek z 0,7 litrowej butelki Duvela (fi 25mm x 43mm) średnica wylewu jak w butelkach szampanowych 18mm http://biowin.pl/?bio=1&lang=pol&str=4&grupa=3&podgrupa=15&kat=265&produkt=375&session=aaa9f7a69148d08388054b06460cde36 PS oczywiście niezbędna do tego by była korkownica, natomiast korek plastikowy nabija się ręcznie Edytowane 1 Stycznia 2011 przez Mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saks Opublikowano 1 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 Taką opcje też biorę pod uwagę, zakorkować tradycyjnie i na to zakapslować. Z takim rozwiązaniem spotkałem się w butelkach 0,7litra Lindemans'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 na profesjonaliach ktoś miał piwo zakorkowane i zakapslowane. Po zdjęciu kapsla korek zaczynał powoli się samoczynnie wysuwać ja też się przymierzam do szampanówek. Mam już spory zapas butelek od igristoje, planowałem zatkać z osadem plastyczanym korkiem. Zastanawiałem się nad usuwaniem osadu przez wymrażanie ale mi się nie chce... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 (edytowane) @Saks - pozbywanie się szerokiego kapsla z osadem drożdżowym. Jak to sprawnie wykonać? Po skończonej fermentacji wtórnej butelki odwraca się do góry dnem by drożdże osadziły się na kapslu, następnie zamraża się szyjkę i ostrożnie usuwa się osad drożdżowy uwięziony w lodzie. - czy i czym uzupełnić ewentualne braki przed korkowaniem? Nie całą warkę rozlać do szmpanówek tylko zostawić rezerwę i przefermentować tradycyjnie. Następnie zlać znad osadu i użyć do uzupełniania. - praktyka korkowania: korek do szampana i drutowanie? czy klasyczny korek i szeroki kapsel? Korek do szampana i drutowanie. Kapsle używa się do re-fermentacji. Więcej szczegółów i zdjęć na ten temat można znaleźć tu. Edytowane 3 Stycznia 2011 przez rysmis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Moon dobrze wszystko opisał Remuaż i Degorżowanie to sporo pracy. Zastanów się czy warto. Dodatkowo korki są specjalne do szampana, dużo większa średnica no i specjalna korkownica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saks Opublikowano 2 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 @rysmis link który podałeś niestety nie działa. @Wesoły, znasz może źródło naturalnych korków do szampana i możesz coś więcej powiedzieć o korkownicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 po sylwestrze też wpadłem na pomysł zrobienia biere de champagne tu jest fajnie opisane: http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?action=printable&fid=184&tid=14776 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Pomocny link: http://www.piwo.org/forum/t3835-Biere-de-Champagne.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 @Wesoły, znasz może źródło naturalnych korków do szampana i możesz coś więcej powiedzieć o korkownicy? Zagadaj tu: http://enotech.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 (edytowane) @rysmis link który podałeś niestety nie działa. Poprawny link: http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=14776#pid170353 Poprawiłem tez we wcześniejszym poście. Sziszi zresztą wkleił to samo:) Edytowane 3 Stycznia 2011 przez rysmis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 szczerze mówiąc nie wiem czy nie prościej wyklarować żelatyną, albo jakimś preparatem, nagazować w kegu i rozlać z kega. Wiem ze nie to nie to samo ale efekt może być zadowalający, a na pewno mniej pracy. Szczerze mówiąc to myślałem że butelki zamraża się na tyle że ten korek lodowy nie wyskakuje i się te drożdże usuwa/zeskrobuje z dna i korkuje bez strat... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 (edytowane) pewnie nie chodzi o to by złapać króliczka, ale go gonić piwo łatwiej kupić w sklepie niż je warzyć, a są podobno tacy wariaci co je robią w domu sami Taką opcje też biorę pod uwagę, zakorkować tradycyjnie i na to zakapslować. Z takim rozwiązaniem spotkałem się w butelkach 0,7litra Lindemans'a. Nie wiem czy dobrze zostałem zrozumiany- nie chodziło mi o "winiarskie" pełne zakorkowanie i zamknięcie kapslem, tylko "szampańskie" gdzie korek (zwykły cylindryczny- walcowy) jest włożony do połowy i zabezpieczony dekielkiem (jak w większości butelek szampana i win musujących) i drutowaniem. Wtedy nie trzeba specjalnych korków z grzybkiem. Edytowane 3 Stycznia 2011 przez Mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 szczerze mówiąc nie wiem czy nie prościej wyklarować żelatyną, albo jakimś preparatem, nagazować w kegu i rozlać z kega. Wiem ze nie to nie to samo ale efekt może być zadowalający, a na pewno mniej pracy. Szczerze mówiąc to myślałem że butelki zamraża się na tyle że ten korek lodowy nie wyskakuje i się te drożdże usuwa/zeskrobuje z dna i korkuje bez strat... Poza tym nie wiem po co jest potrzebne kilkukrotne wymrażanie. Cześć moich piw ma malutki osad i jest mocno klarowna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się