Skocz do zawartości

Milk Stout - prośba o korekty receptury


Srecky

Rekomendowane odpowiedzi

Witam pięknie. W weekend planuję popełnić Słodkiego Stouta:

 

Słody:

Słód pale ale 3,6 kg

Słód pszeniczny 0,55kg

Caramunich III 0,65kg

Jęczmień palony 0,35kg

Carafa III 0,15kg

 

Chmiele:

Marynka - 20g

Lubelski- 35g

 

Drożdże:

Wyeast 1084 Irish Ale - gęstwa z IRA

 

Inne dodatki

Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,5kg

Laktoza 0,5kg

 

Zacieranie:

62°C - 20 min

72°C - 20 min

72°C po dodaniu jęczmienia i Carafy - 10 min

76°C i filtracja

 

Gotowanie 90 min

60 min Marynka 20g

30 min Lubelski 20g + laktoza 0,5kg

5 min Lubelski 15g

 

Wątpliwości mam 3 tak naprawdę:

- ilość jęczmienia

- ilość Caramunich

- ilość zastosowanych chmieli

 

Będę wdzięczny za korekty i ewentualne uwagi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uwarzysz, podzielisz sie piwem , usłyszysz uwagi :)

He... Dawaj Anteks adres na Priva... Acz wstępne sugestie mądrzejszych ode mnie są wskazane. Jeśli mam taką możliwość to wolę się nie uczyć na swoich błędach... :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uwarzysz' date=' podzielisz sie piwem , usłyszysz uwagi :)[/quote']

He... Dawaj Anteks adres na Priva... Acz wstępne sugestie mądrzejszych ode mnie są wskazane. Jeśli mam taką możliwość to wolę się nie uczyć na swoich błędach... :)

Nie nadaję się do oceniania bo cienki bolek jestem :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Milk Stout rozszedł się jak świeże bułeczki...

Chcę go popełnić jeszcze raz. Mam jednak pytanie co do gęstwy. Czy mogę jej użyć mimo, że ma już ponad 2 miesiące?

Znalazłem info na Wiki, z którego wynika, że już bardzo starutka ta moja gęstwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli nie cuchnie obrzydliwie (lekki smrodek można wybaczyć), nic na niej nie urosło, i ładnie ruszy w starterze (obowiązkowo!) to spokojnie możesz jej użyć. Zdarzało mi się używać tak wiekowych gęstw.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.