Srecky Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Witam pięknie. W weekend planuję popełnić Słodkiego Stouta: Słody: Słód pale ale 3,6 kg Słód pszeniczny 0,55kg Caramunich III 0,65kg Jęczmień palony 0,35kg Carafa III 0,15kg Chmiele: Marynka - 20g Lubelski- 35g Drożdże: Wyeast 1084 Irish Ale - gęstwa z IRA Inne dodatki Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,5kg Laktoza 0,5kg Zacieranie: 62°C - 20 min 72°C - 20 min 72°C po dodaniu jęczmienia i Carafy - 10 min 76°C i filtracja Gotowanie 90 min 60 min Marynka 20g 30 min Lubelski 20g + laktoza 0,5kg 5 min Lubelski 15g Wątpliwości mam 3 tak naprawdę: - ilość jęczmienia - ilość Caramunich - ilość zastosowanych chmieli Będę wdzięczny za korekty i ewentualne uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srecky Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Ależ koncepcji... Aż głowa boli... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Uwarzysz, podzielisz sie piwem , usłyszysz uwagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srecky Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Uwarzysz, podzielisz sie piwem , usłyszysz uwagi He... Dawaj Anteks adres na Priva... Acz wstępne sugestie mądrzejszych ode mnie są wskazane. Jeśli mam taką możliwość to wolę się nie uczyć na swoich błędach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Uwarzysz' date=' podzielisz sie piwem , usłyszysz uwagi [/quote']He... Dawaj Anteks adres na Priva... Acz wstępne sugestie mądrzejszych ode mnie są wskazane. Jeśli mam taką możliwość to wolę się nie uczyć na swoich błędach... Nie nadaję się do oceniania bo cienki bolek jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srecky Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Hm... Ważne co i jak komu smakuje. Każda opinia jest ważna i może coś wnieść do etapu warzenia, nawet jeśli ktoś się uważa w temacie za "cienkiego bolka". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srecky Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Milk Stout rozszedł się jak świeże bułeczki... Chcę go popełnić jeszcze raz. Mam jednak pytanie co do gęstwy. Czy mogę jej użyć mimo, że ma już ponad 2 miesiące? Znalazłem info na Wiki, z którego wynika, że już bardzo starutka ta moja gęstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Jeżeli nie cuchnie obrzydliwie (lekki smrodek można wybaczyć), nic na niej nie urosło, i ładnie ruszy w starterze (obowiązkowo!) to spokojnie możesz jej użyć. Zdarzało mi się używać tak wiekowych gęstw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Jak masz wątpliwości, zrób starter z łyżki gęstwy + litr brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srecky Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Dziękuję za porady. Zrobiłem 1,5L starter z 2 łyżkami gęstwy. Ruszył błyskawicznie bez jakichkolwiek niepokojących oznak. 48L Milka już bryka w dwu fermentatorach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się