Jump to content

Pirometr


zawil

Recommended Posts

Witam,

Zastanawiam się nad zakupem dobrego termometru do zacierania, szukając natknąłem się na coś takiego jak pirometr http://www.aisko.pl/pir77l-pirometr-pocket-p-135.html

ewentualnie droższe modele.

Pytanie czy ktoś tego używał (obojętnie jakiego pirometru) i czy to się nadaje?

Wg mnie urządzenie ma tą duża zaletę iż mierzy temperaturę w miarę precyzyjnie bez konieczności wkładania jakiejkolwiek sondy do cieczy.

Link to comment
Share on other sites

1. Po "Zamieszaniu" w kotle temperatura na powierzchni powinna być taka jak w młócie (czy to nie załatwiłoby problemu?)

2. Wydaje się iż pirometr raczej mierzy temp. cieczy i ciał stałych a nie gazów (takie mierzące tem gazu są sporo droższe)

Link to comment
Share on other sites

Ja też mam wątpliwości z mierzeniem temperatury powierzchni. Poza tym cena też nie jest zachęcająca. Ja zdecydowanie wolę zwykły termometr (ja mam rtęciowy więc dość szybko ustala się tempratura)

Link to comment
Share on other sites

Ja mam pirometr w pracy. Kosztował ok. 600 PLN. Sam pomiar temperatury jest bardzo łatwy i szybki. Problem jest z dokładnością pomiaru. Na powierzchni ciemnej i matowej pomiar jest dość dokładny, na powierzchni białej lub srebrnej błędy pomiaru są bardzo duże. Nie mam doświadczenia z pomiarami pirometrem cieczy lub brzeczki. Mogę zrobić próby porównawcze podczas najbliższego zacierania i podzielić się wynikami doświadczenia. Nigdy nie przyszło mi do głowy pomagać sobie w browarze pirometrem. Podczas zacierania temperaturę kontroluje czujnikiem typu Pt-100, to bardzo dokładne czujniki. Pirometr wydaje się być idealnym przyrządem do kontroli temperatury fermentacji wystarczy skierować go na fermentator i wynik jest natychmiast

Link to comment
Share on other sites

Apolloks fajnie gdybyś taki pomiar przeprowadził.

1. Na powierzchni brzeczki

2. Na zewnątrz naczynia w którym gotuje się brzeczka.

I jak się to ma to wskazań termometra.

Też mi się wydaje że lepiej by było mierzyć pirometrem temperaturę schłodzonej brzeczki (już się nie gotującej) odpada wtedy wtykanie czegokolwiek do niej.

Edited by zawil
Link to comment
Share on other sites

OK mogę się

Apolloks fajnie gdybyś taki pomiar przeprowadził.

1. Na powierzchni brzeczki

2. Na zewnątrz naczynia w którym gotuje się brzeczka.

I jak się to ma to wskazań termometra.

Też mi się wydaje że lepiej by było mierzyć pirometrem temperaturę schłodzonej brzeczki (już się nie gotującej) odpada wtedy wtykanie czegokolwiek do niej.

OK moge się tym pobawić

Link to comment
Share on other sites

Wydaje się że tam jednak troszkę inaczej to było testowane. Tzn w czajniku przy gotującej się wodzie wskazywał 80 C a nie 100. Tak to przynajmniej zrozumiałem. Wydaje mi się jednak że warunki przy zacieraniu są troszkę inne. Po pierwsze maksymalna temperatura która nas interesuję to ok 80 stopni, a wtedy parowanie nie jest jeszcze tak duże. Generalnie pomiar z tamtego wątku nie przekonuje mnie.

.

Link to comment
Share on other sites

Link to comment
Share on other sites

Za tydzień mam zamiar warzyć to opisze, co i jak. Z doświadczenia juz wiem, że w kotle zaciernym podczas podgrzewania zacieru rozkład temperatur jest dość duży. Ważne jest intensywne mieszanie całego zacieru.

Link to comment
Share on other sites

Moją sondę troszkę wyprostowałem ostrożnie w imadle, a koszulkę założyłem od 1/3 sondy. Im więcej koszulki na kablu tym lepiej. Chodzi o to żeby nie zalać sondy.

Link to comment
Share on other sites

Podczas dzisiejszego zacierania Pilznera testowałem ten http://www.automatyka.com.pl/wk/descprod.php?idp=2318 pirometr OPTEX Model PT-3LF

Wyniki porównywałem z odczytami na multimetrze podłączonego do sondy typu pt-100 zanurzonej w zacierze.

Niestety pirometr nie był dokładny. Odczyt był o 3 do 5 °C mniejszy Pomiary prowadziłem w zakresie od 54 do 68 °C. Wyniki nie były powtarzalne. Trochę lepiej jest z powtarzalnością dokonując pomiaru garnka z zewnątrz. Wyniki były niższe o 5 °C niż pokazywała sonda typu Pt-100 zanurzona w zacierze Natomiast pirometr fajnie się spisywał, jako orientacyjny wskaźnik temperatury podczas chłodzenia brzeczki. Tutaj dokładność nie jest tak istotna jak przy zacieraniu. Nie ma ryzyka zakażenia, pomiar wykonuje się z odległości- jest to duża wygoda.

Podczas podnoszenia temperatury należy intensywnie mieszać zacier. Temperatura przy taborecie jest sporo wyższa niż na powierzchni zacieru . Osobiście mieszam dużą drewnianą łychą i ten sposób nie jest dobry, zaledwie dostateczny.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.