zawil Posted January 10, 2011 Share Posted January 10, 2011 Witam, Zastanawiam się nad zakupem dobrego termometru do zacierania, szukając natknąłem się na coś takiego jak pirometr http://www.aisko.pl/pir77l-pirometr-pocket-p-135.html ewentualnie droższe modele. Pytanie czy ktoś tego używał (obojętnie jakiego pirometru) i czy to się nadaje? Wg mnie urządzenie ma tą duża zaletę iż mierzy temperaturę w miarę precyzyjnie bez konieczności wkładania jakiejkolwiek sondy do cieczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
malinatbg Posted January 10, 2011 Share Posted January 10, 2011 Widzę dwa problemy. 1. Urządzenie mierzy temperaturę tylko na powierzchni a nie w młócie co tak naprawdę interesuje piwowara. 2. Jeżeli będzie ulatniać się para wodna to urządzenie, albo zmierzy temperaturę pary, albo całkowicie zeświruje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zawil Posted January 10, 2011 Author Share Posted January 10, 2011 1. Po "Zamieszaniu" w kotle temperatura na powierzchni powinna być taka jak w młócie (czy to nie załatwiłoby problemu?) 2. Wydaje się iż pirometr raczej mierzy temp. cieczy i ciał stałych a nie gazów (takie mierzące tem gazu są sporo droższe) Link to comment Share on other sites More sharing options...
rosek Posted January 10, 2011 Share Posted January 10, 2011 Ja też mam wątpliwości z mierzeniem temperatury powierzchni. Poza tym cena też nie jest zachęcająca. Ja zdecydowanie wolę zwykły termometr (ja mam rtęciowy więc dość szybko ustala się tempratura) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted January 10, 2011 Share Posted January 10, 2011 Temat już był przerabiany Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szwed Posted January 10, 2011 Share Posted January 10, 2011 Ja mam pirometr w pracy. Kosztował ok. 600 PLN. Sam pomiar temperatury jest bardzo łatwy i szybki. Problem jest z dokładnością pomiaru. Na powierzchni ciemnej i matowej pomiar jest dość dokładny, na powierzchni białej lub srebrnej błędy pomiaru są bardzo duże. Nie mam doświadczenia z pomiarami pirometrem cieczy lub brzeczki. Mogę zrobić próby porównawcze podczas najbliższego zacierania i podzielić się wynikami doświadczenia. Nigdy nie przyszło mi do głowy pomagać sobie w browarze pirometrem. Podczas zacierania temperaturę kontroluje czujnikiem typu Pt-100, to bardzo dokładne czujniki. Pirometr wydaje się być idealnym przyrządem do kontroli temperatury fermentacji wystarczy skierować go na fermentator i wynik jest natychmiast Link to comment Share on other sites More sharing options...
zawil Posted January 10, 2011 Author Share Posted January 10, 2011 Ok, szukałem ale nie było nigdzie użytej nazwy tego urządzenia więc dlatego nic nie znalazłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zawil Posted January 10, 2011 Author Share Posted January 10, 2011 (edited) Apolloks fajnie gdybyś taki pomiar przeprowadził. 1. Na powierzchni brzeczki 2. Na zewnątrz naczynia w którym gotuje się brzeczka. I jak się to ma to wskazań termometra. Też mi się wydaje że lepiej by było mierzyć pirometrem temperaturę schłodzonej brzeczki (już się nie gotującej) odpada wtedy wtykanie czegokolwiek do niej. Edited January 10, 2011 by zawil Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szwed Posted January 10, 2011 Share Posted January 10, 2011 Temat już był przerabiany Spóźniłem się, czyli temat był już ćwiczony Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szwed Posted January 10, 2011 Share Posted January 10, 2011 OK mogę się Apolloks fajnie gdybyś taki pomiar przeprowadził. 1. Na powierzchni brzeczki 2. Na zewnątrz naczynia w którym gotuje się brzeczka. I jak się to ma to wskazań termometra. Też mi się wydaje że lepiej by było mierzyć pirometrem temperaturę schłodzonej brzeczki (już się nie gotującej) odpada wtedy wtykanie czegokolwiek do niej. OK moge się tym pobawić Link to comment Share on other sites More sharing options...
zawil Posted January 10, 2011 Author Share Posted January 10, 2011 Wydaje się że tam jednak troszkę inaczej to było testowane. Tzn w czajniku przy gotującej się wodzie wskazywał 80 C a nie 100. Tak to przynajmniej zrozumiałem. Wydaje mi się jednak że warunki przy zacieraniu są troszkę inne. Po pierwsze maksymalna temperatura która nas interesuję to ok 80 stopni, a wtedy parowanie nie jest jeszcze tak duże. Generalnie pomiar z tamtego wątku nie przekonuje mnie. . Link to comment Share on other sites More sharing options...
zawil Posted January 10, 2011 Author Share Posted January 10, 2011 Poszerzając wątek o wybór termometru: Bardziej coś takiego: http://allegro.pl/termometr-laboratoryjny-sonda-tfa-germany-wawa-i1399791682.html Czy może wystarczy taki: http://allegro.pl/termometr-z-sonda-50-300c-atest-pzh-i1402632693.html Lub taki (wersja najbardziej oszczędnościowa): http://allegro.pl/termometr-z-sonda-do-wedzarni-mies-grila-itp-i1392870622.html A może droższa wersja "dwa w jednym" http://allegro.pl/termometr-pirometr-ze-wsk-laser-v-a-va8090-i1404307889.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted January 10, 2011 Share Posted January 10, 2011 Mam opcję 3 czyli http://allegro.pl/termometr-z-sonda-do- ? 70622.html Ikea. Dokładasz na sondę koszulkę termo i masz w super cenie fajny term. z alarmem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szwed Posted January 10, 2011 Share Posted January 10, 2011 Za tydzień mam zamiar warzyć to opisze, co i jak. Z doświadczenia juz wiem, że w kotle zaciernym podczas podgrzewania zacieru rozkład temperatur jest dość duży. Ważne jest intensywne mieszanie całego zacieru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
malinatbg Posted January 11, 2011 Share Posted January 11, 2011 Dokładasz na sondę koszulkę termo i masz w super cenie fajny term. z alarmem. W którym miejscu dokładnie zakłada się koszulkę? Też się przymierzam do takiego termometru ale nie chce go zepsuć na wstępie przy przerabianiu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted January 11, 2011 Share Posted January 11, 2011 Moją sondę troszkę wyprostowałem ostrożnie w imadle, a koszulkę założyłem od 1/3 sondy. Im więcej koszulki na kablu tym lepiej. Chodzi o to żeby nie zalać sondy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zawil Posted January 11, 2011 Author Share Posted January 11, 2011 Gdzie można kupić taką koszulkę? tzn w jakiego typu sklepie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted January 11, 2011 Share Posted January 11, 2011 Gdzie można kupić taką koszulkę? tzn w jakiego typu sklepie? Sklepy z częściami elektronicznymi i elektrotechnicznymi, markety budowlane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szwed Posted January 17, 2011 Share Posted January 17, 2011 Podczas dzisiejszego zacierania Pilznera testowałem ten http://www.automatyka.com.pl/wk/descprod.php?idp=2318 pirometr OPTEX Model PT-3LF Wyniki porównywałem z odczytami na multimetrze podłączonego do sondy typu pt-100 zanurzonej w zacierze. Niestety pirometr nie był dokładny. Odczyt był o 3 do 5 °C mniejszy Pomiary prowadziłem w zakresie od 54 do 68 °C. Wyniki nie były powtarzalne. Trochę lepiej jest z powtarzalnością dokonując pomiaru garnka z zewnątrz. Wyniki były niższe o 5 °C niż pokazywała sonda typu Pt-100 zanurzona w zacierze Natomiast pirometr fajnie się spisywał, jako orientacyjny wskaźnik temperatury podczas chłodzenia brzeczki. Tutaj dokładność nie jest tak istotna jak przy zacieraniu. Nie ma ryzyka zakażenia, pomiar wykonuje się z odległości- jest to duża wygoda. Podczas podnoszenia temperatury należy intensywnie mieszać zacier. Temperatura przy taborecie jest sporo wyższa niż na powierzchni zacieru . Osobiście mieszam dużą drewnianą łychą i ten sposób nie jest dobry, zaledwie dostateczny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted January 17, 2011 Share Posted January 17, 2011 Multimetr to chyba dobry pomysł. Niestety w moim umarł wyświetlacz... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now