prusak Opublikowano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 (edytowane) Zbierałem się do tego, zbierałem i w końcu zaczynam swoje zapiski. Trochę tych warek już było czyli zaległości mam duże. Ale dam radę Zaczęło się od przedświątecznej promocji w BA czyli zestaw startowy z brewkitem gratis. Postanowiłem skorzystać. Chyba nie wiedziałem jak się to rozwinie. Po roku piwowarzenia mam na koncie 39 warek z czego 34 zacierane a 10 stycznia tego roku minął równy rok od pierwszego piwka. Ale po kolei. Pierwsze trzy warki to brewkity: - W.1 Yorkshire Bitter Brewmakera (10.01.2010), - W.2 Bock (24.01.2010), - W.3 Lager Muntonsa (15.02.2010). Pierwsze piwo zrobione jak w instrukcji, dwa kolejne z małymi modyfikacjami. Mniej wody a lager dodatkowo fermentowany w piwnicy w lagerowej temperaturze. Koźlak był oki a Lager wyszedł gorzki i przegazowany. W.4 z dn. 07.03.2010 - to zestaw ?Prawdziwy lager? z ekstraktów. Pierwsze chmielenie (w 10 l garnku) a później mozolne filtrowanie brzeczki przez siateczki. A wystarczyło dekantować po ostudzeniu... Piwko wszystkim smakowało. W.5 z dn. 20.03.2010 - kolejny zestaw z ekstraktów ? ?Pszeniczne? z HB. Tu poszło sprawniej niż przy poprzedniej warce. Samo piwo było super, najlepsza pszenica jaką piłem, przynajmniej do pierwszej zacieranej. W końcu ?nadejszła wiekopomna chwila? pierwszego zacierania. W.6 z dn. 02.04.2010 - zestaw surowców BA ?Irish Red Ale?. Tu się dopiero działo! Najpierw zacieranie. Co by dobrze wyszło używałem trzech termometrów ? pierwszy błąd bo każdy pokazywał inną temperaturę. Później filtracja ? też kiepsko. Na końcu miałem 17l piwa mętnego jak diabli. Ostatnie butelki wyklarowały się dopiero jesienią gdy do piwnicy wróciło zimno. Co nie zmienia faktu, że piwo mi (i nie tylko mi) smakowało. W.7 z dn. 10.04.2010 ? ?Koziołek prezydencki? Zestaw surowców na koźlaka z BA, od siebie dodałem 0,5kg słodu monachijskiego I. Otrzymałem 15l piwa o ekstrakcie 16,5Blg. Mam jeszcze kilka butelek ? jak dla mnie bardzo OK. W8 z dn. 19.04.2010 ? ?Brown Ale? z zestawu BA (+ 0,5kg monachijskiego I) uwarzone 19.04.2010. Wyszło mi 20,5l piwa 13Blg. Piwo trochę przegazowane i za słodkie jak dla mnie ale może być. c.d.n. Edytowane 11 Stycznia 2011 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 11 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 (edytowane) W.9 - Przedpotopowa pszenica z dn. 04.05.2010. Receptura własna ale wzorowana na wielu innych z tego forum i innych źródeł. Pilzeński - 1800g Pszeniczny jasny - 2500g Carapils - 200g Lubelski granulat - 30g drożdże WB-06 Zacieranie: 10l wody 45°C + pszeniczny - 15' + 4l wody i reszta słodów i grzanie do 65°C - odebrany dekokt dek. 72°C przez 10' i 15' gotowania, nawrót dekoktu i 30' w 72°C wygrzewanie 10' i do filtracji. Wysładzanie 14l wody. Uzyskałem 19l brzeczki 11,5°Blg Po burzliwej zeszło do 2,5°Blg, rozlane 18.05 - początek powodzi. Pierwsza próba 27.05 - pyszne! W.10 - Zalana blondynka czyli (niezbyt udana) próba wykonania piwa belgijskiego typu Leffe Blond. Receptura własna, wzorowana na innych między innymi z książki "Znakomite piwa..." Pszeniczny - 500g Pilzeński - 3200g Carabelge - 250g Carapils - 250g Abbey Malt - 150g Cukier kandyzowany - 250g Marynka - 20g Spalt Sellect - 20g drożdże S-33 Zacieranie: zasyp do 15l wody 55°C, 62°C - 30', 72°C - 40', dolewka 3l wody, wygrzewanie i filtracja. Wysładzanie do 24l Chmielenie: 70', Marynka 60', Spalt Sellect 10', cukier 10' Do fermentacji 20l brzeczki 14°Blg Wyszło piwo dalekie od pierwowzoru, smakowało wszystkim poza mną. Drożdże do belgów to ważna rzecz... Edytowane 11 Stycznia 2011 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 11 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 W.11 - Stout z dn. 20.05.2010, zestaw surowców HB Pale Ale ? 4000g Karmelowy Ciemny ? 200g Palony strzegomski ? 200g Płatki jęczmienne ? 400g Lubelski ? 35g Safale US-05 Zacieranie: zasyp do 16l wody 65°C, 45? ? 65-62°C, 40? - 72°C, wygrzewanie 15? i filtracja. Wysładzanie do 25l, 11,5°Blg Do fermentacji 22l brzeczki 13°Blg W.12 - Lekko gryczane z dn. 27.05.2010, receptura wzorowana na ?marcowym Ale? Zacha z książki ?Znakomite piwa...? ? w sklepie wpadły mi w ręce płatki gryczane i postanowiłem je dodać. Pilzeński ? 2500g Monachijski I ? 1900g Carapils ? 200g Abbey Malt ? 100g Barwiący ? 40g Płatki gryczane ? 400g Marynka ? 20g Lubelski ? 20g North Brew ? 20g Safbrew S-33 Zacieranie: zasyp do 12 l wody 55°C, 15? - 52°C, dolewka 6l wody 80°C i grzanie do 63°C. Odebranie dekoktu, 15? w 72°C, 10? gotowania. Zwrot dekoktu i całość na 40? w temp. 72°C. Wygrzewanie 10? i filtracja. Do chmielenia poszło 28l, 12°Blg Chmielenie 70?: Marynka ? 60?, North ? 30?, Lubelski ? 5? Do ferementacji 22l, 14°Blg. Wyszło całkiem dobre, konkretne piwo. Smakuje do dzisiaj. W.13 - Koelsz z dn. 27.05.2010, receptura wzorowana na innych recepturach na Koelsche z forum. Pilzeński ? 3000g Pszeniczny ? 800g Carapils ? 200g Lubelski ? 30g Spalt Sellect ? 20g Safbrew S-33 Zacieranie ? słody do 15l wody 65°C, 30? - 62°C, 30? - 72°C, 10? ? wygrzewanie i filtracja. Wysładzanie do 24l i 10°Blg. Chmielenie 60?: Lubelski ? 60?, Spalt ? 10? Do fermentacji 20l, 11°Blg. Fermentacja około 15°C. Wyszło super piwo na lato, trza będzie powtórzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 12 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 W.14 - Bitter z dn. 14.06.2010, zestaw surowców BA, od siebie dodałem 150g płatków owsianych. Pale Ale ? 3200g Monachijski II ? 250g Karmelowy ciemny ? 150g Płatki owsiane ? 150g Challenger ? 30g East Kent gold. ? 30g Safale S-04 Zacieranie: 67°C ? 60?, 72°C ? 15?, wygrzewanie - 10? i filtracja. Wysładzanie do 24l i 10°Blg. Chmielenie 65?: Chall. ? 60?, East. 15g ? 15?, East. 15g ? 1?. Do fermentacji 20l, 11°Blg. Po miesiącu całkiem dobre W.15 - a?la Grodziskie z dn. 16.06.2010. Wędzony jęczmienny ? 1500g Pszeniczny ? 1000g Carapils ? 150g Lubelski ? 55g Safbrew S-33 Zacieranie: 30? - 65°C, 30? - 72°C, 10? ? wygrzewanie i filtracja. Wysładzanie do 23,5l i 6°Blg. Chmielenie 65?: Lubelski 30g ? 60?, Lubelski 25g ? 25? Do fermentacji 20l, 7,5°Blg. Fermentacja około 15°C. W.16 - Muflon podwędzany z dn. 23.06.2010, miało być coś ?altowatego?. Pilzeński ? 1650g Monachijski I ? 1700g Wędzony ? 500g Carapils ? 150g Caramunich I ? 200g Karmelowy ciemny ? 100g Spalt Sellect ? 60g Tettanag. ? 30g Lubelski ? 10g Safbrew S-33 Zacieranie ? słody do 16l wody 55°C, 30? - 62°C, 40? - 72°C, 10? ? wygrzewanie i filtracja. Wysładzanie do 25l i 10,5°Blg. Chmielenie 70?: Spalt ? 60?, Lubelski i Tettang. ? 10? Do fermentacji 20l, 12°Blg. Fermentacja około 15-17°C. Dobre było... W.17 - Stout owsiany z dn. 03.07.2010, zestaw surowców BA bez modyfikacji. Pale Ale ? 3200g Monachijski I ? 200g Carafa I ? 200g Jęczmień palony ? 300g Płatki owsiane ? 500g Karmelowy ciemny ? 300g Marynka ? 30g Spalt Sellect ? 5g Safale S-04 ? gęstwa po Bitterze Zacieranie ? słody do 16l wody 65°C, 50? - 67°C, 15? - 72°C, 10? ? wygrzewanie i filtracja. Wysładzanie do 26l i 11°Blg. Chmielenie 70?: Marynka 20g ? 60?, Marynka i Spalt ? 20? Do fermentacji 23l, 12°Blg. I tu koniec dobrego ? po trzech dniach wyszedł kwach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 16 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 (edytowane) W.18 - Roggenbier z dn. 09.07.2010, zestaw surowców BA. Żytni ? 2400g Pilzeński ? 1200g Monachijski ? 1000g Caramunich I ? 200g Spalt Sellect ? 10g Lubelski ? 30g Drożdże WB-06 Zacieranie ? słody do 15l wody 65°C, po 10? odebranie dekoktu. Dekokt 15? w 72°C i 15? gotowania, zwrot i całość 30? - 72°C, 10? ? wygrzewanie i filtracja. Filtracja w kadzi z fałszywym dnem to już inna historia. Po wielu trudach i cierpieniach nakapało mi 17l (całkiem klarownej) brzeczki 10,5°Blg. Chmielenie 70?: Lubelski 25g ? 60?, Lubelski i Spalt ? 10? Do fermentacji 15l, 13°Blg, po chmieleniu brzeczka straciła klarowność. Fermentacja około 18°C. Piwko wyszło całkiem całkiem, tylko ta konsystencja ?Kubusia?... W.19 - Pomroczne z dn. 18.07.2010, Powtórka Irlandzkiego Ale. Pale Ale ? 4000g Carared ? 250g Karmel Jasny ? 200g Caramber ? 200g Marynka ? 20g East Kent Gold. ? 53g Safale US-05 Zacieranie ? słody do 15l wody 65°C, 60? - 67°C, 10? - 76°C, 10? ? wygrzewanie i filtracja. Wysładzanie do 25l i 10,5°Blg. Chmielenie 70?: Marynka ? 60?, East Kent ? 20?, East Kent ? 5? Do fermentacji 21l, 12°Blg. Fermentacja około 19-20°C. Kolor wyszedł mało ?red? ? brakło jęczmienia palonego ale piwo tego typu w piwniczce mile widziane. W.20 - Krupskie wędzone z dn. 05.08.2010, wzmocniona wersja grodziskiego. Wędzony ? 1500g Pszeniczny ? 1000g Pszeniczny ciemny ? 500g Carapils ? 170g Karmel jasny ? 100g Marynka ? 20g Lubelski ? 25g Safbrew S-33 Zacieranie ? słody do 12l wody 55°C, 15? - 52°C, 30? - 62°C, 45? - 72°C, 10? ? wygrzewanie i filtracja. Wysładzanie do 25l i 8°Blg. Chmielenie 70?: Marynka ? 60?, Lubelski ? 5? Do fermentacji 19,5l, 10°Blg. Fermentacja około 18-20°C. Wyszło lekkie piwko, smakuje do dziś. Przed latem trza będzie powtórzyć no chyba, że wymyślę coś innego. Edytowane 16 Stycznia 2011 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 28 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 W.21 - Dubbel z dn. 06.08.2010, recept własny ale wzorowany na innych z netu i książki ?znakomite piwa...?. W.22 - Kolsz II z dn. 08.08.2010, powtórka pierwszego Koelscha, inne drożdże i więcej chmielu. W.23 - Goryczkowe z dn. 20.08.2010, ?Muflon? smakował to trza było zrobić coś podobnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 28 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 W.24 - Trippel z dn. 05.09.2010, recept własny ale wzorowany recepturach z netu. W.25 - Krupski pils z dn. 08.09.2010, miał to być kolejny koelsch ale w piwniczce się ochłodziło na tyle żeby wyszedł dolniaczek. W.26 - Pszeniczny Zbock z dn. 29.09.2010, łaził mi po głowie pszeniczny koźlak ale w końcu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 28 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 W.27 - Stout extra z dn. 01.10.2010, Stout wzorowany na recepturze Czesa z książki ?znakomite piwa...? i innych recepturach z netu. W.28 - Ciemnawe z dn. 18.10.2010, w założeniu miało to być ciemne, dość słodkie piwko ? ?babskie? W.29 - Monachijskie jasne z dn. 23.10.2010, na ?Brackiej jesieni? piłem piwko wg receptury Dagome, rewelka ? postanowiłem i zrobić i ja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 28 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 W.30 - Marcowe wędzone z dn. 06.11.2010, lubię wędzonki to czemu by nie... W.31 - Lager wiedeński z dn. 07.11.2010, recept własny, kategoria konkursowa. W.32 - Marcowe z dn. 30.11.2010, kolejny lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 28 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 W.33 - Tmave z dn. 02.12.2010, kolejna kategoria konkursowa, poza tym lubię czeskie piwka tego typu. W.34 - Pilsner z dn. 09.12.2010. W.35 - Prusakator z dn. 15.12.2010, koźlak własnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 28 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 W.36 - Belgijskie Pale Ale z dn. 27.12.2010, Bracka wersja mistrzowskiego piwa mi zasmakowała to zrobiłem sobie i ja. Receptura Dori dostosowana do posiadanych surowców. W.37 - Marcowe II z dn. 01.01.2011, kolejny Marzen tyle, że mocniejszy od poprzedniego no i przy okazji pierwsze piwo w 2011 roku. W.38 - Szkocka 70-tka z dn. 06.01.2011, recept własny kolejnej kategorii konkursowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 28 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 W.39 - Zalana brunetka z dn. 09.01.2011, belgijskie brązowe ale ? receptura własna. W.40 - Lagerek z dn. 16.01.2011, recept własny ? po części czyszczenie magazynu, no i lekkie piwko na cieplejsze dni. W.41 - Dubbel 2 z dn. 18.01.2011, no i magazyn wyczyszczony... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Magazyn surowców uzupełniony to trza ważyć, śrutować i znów warzyć! Do wykorzystania była gęstwa "belgian abbey', czwarty zbiór to na pierwszy ogień: W.42 - Blondi - z dnia 04.01.0211, piwo chyba poza stylowe, test słodu pilzeńskiego z "Bogutyn Młyna". Do gara poszło: 4000g - słodu pilzeńskiego 350g - carabelge 380g - płatków jęczmiennych (wg opakowania 400g ale swojej wadze bardziej wierzę) 50g - słodu zakwaszającego 250g - cukier kryształ 20g - chmielu Citra 12% a.k. 25g - Styrian Golg. 4,4% a.k. Zacieranie: Zasyp do 16l wody 52°C 52°C - 10' 62°C - 30' 72°C - 40' 76°C - 10' - filtracja. Wysładzanie wodą koło 80°C do 27l (11,5°Blg) Chmielenie 70': 60' Citra, 5' cukier, 2' Styrian. Po chłodzeniu i dekantacji do fermentora 21l 14,5°Blg (+ litr rezerwy do butelki). Drożdże zadane w temp 20°C o godz 22.00, rano na powierzchni niska pianka. Nie bulka :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 (edytowane) Skoro mamy wolny weekend to do dzieła! W.43 - Pale Ale - słody niemieckie i belgijskie, chmiele z hameryki, drożdże ze szkocji. Co wyjdzie się okaże Do gara poszło: 4000g - Pale Ale (Weyer.) 300g - Crystal Chmiele to w tej chwili niewiadoma, będę myślał. Zacieranie: 14l wody 68°C + łyżeczka gipsu. 67-68°C - 60' 72°C - 15' 76°C - 10' i filtracja. Wysładzanie do około 26l (?? °Blg). Tyle na teraz, trza zamieszać... Zacieranie ma się ku końcowi, w między czasie wymyśliłem ile i jakiego chmielu sypnąć. 60' - 15g Citra 12% a.k. (a może 20g? Nie chmieliłem jeszcze tym, nie chcę przedobrzyć) 20' - 20g Amarillo 8,6% a.k. 0' - 20g Cascade 4,6% a.k. (później może też coś na cichą) Edytowane 5 Lutego 2011 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 15 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 (edytowane) 06.02 - W.41 - Dubbel 2 rozlana do 61 bączków i trzech flaszek z karchlami 0,66l. Rozlany z 1l rezerwy 11°Blg i 50g glukozy. 08.02 - pracowite popołudnie! W.38 - Szkocka 70-tka i W.40 - Lagerek trafiły do butelek. Ale zabutelkowane przy użyciu 1l rezerwy (9°Blg) i 20g glukozy. Lagerek zabutelkowany 1l rezerwy (7°Blg) i 60g glukozy. W.44 - Pils 2 z dn. 13.02.2011. Do gara poszło: pilzeńskiego z Optimy - 4000g Carapilsa - 400g Melanoidyn. - 100g zakwaszającego - 50g Zacieranie: 10' - 52°C 30' - 65-62°C 40' - 72°C 10' - 76°C i filtracja. Wysładzanie do 27l (11°Blg ) Chmielenie 70': 60' - 30g Marynki, 30' - 20g Lubelskiego i 0' - 20g Lubelskiego. Do fermentacji poszło około 22l, 12°Blg . Brzeczka zalana starterem z 2278 czech pils w temperaturze 14°C , drożdże jakieś oporne - najpierw startowały ponad dwa dni w starterze później w fermentorze zaczęło się coś dziać dopiero po dobie od zadania drożdży (jak coś będzie nie tak to oczywiście wina daty warzenia ). Dziś (dwie doby po zadaniu drożdży) fermentacja się rozkręca. Temperatura w baniaku między 10 a 11°C . Edytowane 3 Maja 2011 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 W.43 - Pale Ale stanęła na 3°Blg i poszła na cichą z 9g Amarillo i 7g Cascade. Próbka smakowała grapefriutowo i niech tak jej zostanie. W lodówce wylądował też słoik gęstwy czyli trza by coś uwarzyć... IPA mi chodzi po głowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 20 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 (edytowane) ...IPA mi chodzi po głowie. Już nie chodzi, już się zaciera. W.43 - Pale Ale przy przelewaniu na cichą była całkiem, całkiem zatem pora na wzmocnioną wersję: W.45 - IPA Do gara poszło: PaleAle - 5500g Crystal 120EBC - 300g CaraAmber 60-80EBC - 200g 1,5 łyżeczki gipsu 20l kranówki. Zasyp do wody w temp około 70°C, stabilizacja na 67°C i tak 60min. Później 20min w 72°C, 10min w 76°C i do filtracji. Planowane wysładzanie do 26l ale to jeszcze przede mną. Edycja, godz 11.00: Zacier w kadzi filtracyjnej. No i wymyśliłem jakich i ile chmielu sypnąć: 16g Citra + 10g Columbus na 60' (miała być sama Citra ale okazało się, że mam tylko tyle) 20g Amarillo + 6g Collumbus na 40' 15g Amarillo + 15g Cascade na 20' 15g Amarillo +15g Cascade na 0' Edycja, godz 19.00: Po chmieleniu i chłodzeniu do fermentacji poszło 21l, 16°Blg. Drożdże (gęstwa Scotish Ale) zadane w temp około 19°C, baniak powędrował do piwniczki - pod sufitem powinno być około 15-16°C . Edytowane 3 Maja 2011 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 28 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 (edytowane) W.44 - Pils 2 poszedł na cichą, gęstwa podzielona na pół do dwóch słoiczków w związku z tym trza by coś uwarzyć. Naszło mnie na coś a'la "poltmave" - w planach było piwko koło 13°Blg, co wyszło... W.46 - Półtmave z dn. 27.02.2011. W nawiązaniu do przysłowia, że "na kaca najlepsza jest praca..." poranek przy garach i śrutowaniu Do gara poszło 16l wody i: pilzeńskiego z optimy - 3050g wiedeńskiego - 1000g caramunich I - 250g caraminich II - 200g zakwaszający - 50g Zacieranie: zasyp do wody około 65°C, później: 30' - 62°C 40' - 72°C 10' - 76°C - do filtracji. Do tej pory wszystko szło oki, później już nie bardzo... Dwa razy spóźniłem się z dolewką wody do wysładzania i zeszło mi wszystko. Podczas naważania chmielu zagapiłem się i w kuchnię poszło sporo brzeczki, może ze dwa litry... Później dolałem do gara o dwa litry za dużo i w efekcie do spodziewanej "13" było daleko. Chmielenie - 70': 30g - Marynki (60') 2 x 20g Lubelskiego (20 i 0') Po chłodzeniu miałem 21,5l brzeczki o ekstrakcie 11°Blg - do planu daleko i do tego czort wie czy nie będzie przechmielone... Pożyjemy zobaczymy. :rolleyes: Edytowane 3 Maja 2011 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 (edytowane) Czas leci a w zapiskach dziura.... W.47 - Wiedeńskie 2 z dn. 28.02.2011. Drugie podejście do lagera wiedeńskiego. Do gara poszło: słód wiedeński - 4000g carahell - 320g zakwaszający - 50g melanoidynowy - 60g Zacieranie: zasyp przy 55°C , 52°C - 10', 63°C - 30', 72°C - 40', 76°C - 10' Wysładzanie do 26l. Chmielenie 70': 25g Marynki gran. na 60', 7g Mar + 6g Lub. na 20' i 20g Lubelskiego na 0' Do fermentacji poszło 20,5l 12°Blg 12.03 W.46 i W.47 poszły na cichą. Edytowane 3 Maja 2011 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 (edytowane) Dziś od rana walka z warką nr W.48 - RIS czyli pierwsze podejście do RISa i pierwsze podejście do piwa z ballingiem powyżej 20°Blg Do gara poszło: 15l kranówy pale ale - 5700g pszeniczny ciemny - 500g cara crystal - 400g special B - 300g carafa special III - 250g jeczmienia palonego - 250g płatków owsianych - 200g. Zacieranie: zasyp do 17l kranówy o temp. 70°C. 60' - 65-63°C, 72°C - 20' + carafa special III, 10' - 76°C + jęczmień palony, filtracja. Wysładzanie do 18l (około 20°Blg ). Chmielenie 75': 60' - Nugget, 30g 30' - Amarillo, 25g 15' - ekstrakt słodowy, extra ciemny, 1' - Cascade, 20g Po chłodzeniu do fermentora poszło 15l brzeczki 25,5°Blg, zadane gęstwą Scottish Ale (czwarty zbiór). Fermentacja w piwnicy czyli temperatura około 15°C, na końcówkę może wezmę baniak do domu. Edytowane 3 Maja 2011 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 27 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 (edytowane) Uzupełniamy notatki! 21.03.2011 - pierwszy dzień wiosny pracowity - do butelek poszły W.46 - półtmave i W.47 - Wiedeńskie 2. W.46 z litrem rezerwy (10°Blg) i 35g glukozy poszło do 43 półlitrówek. Myślałem, że będzie zdrowo przechmielone a tym czasem wyszło całkiem, całkiem... Chyba poprzednie lagerki były nie dochmielone. W.47 z litrem rezerwy 14°Blg do 40 półlitrówek. 22.03.2011 Chyba ostatnie piwo na lagerowych drożdżach w tym sezonie (chociaż mam paczkę suchych to kto wie...) czyli W.49 - półtmave 2. Drugie podejście do bursztynowego lagera. Do gara poszło: 1900g - pilzeńskiego 1900g - monachijskiego I 400g - cararoma 44g - specjal B 50g - melanoidyn. 70g - zakwaszającego Zacieranie: 14l wody 60°C - zasyp 10' - 52°C 30' - 62°C 40' - 72°C 10' - 76°C - filtracja Chmielenie 70': 60' - Marynka 30g (połowa do brzeczki przedniej przed zagotowaniem) 20' - Lubelski 25g 0' - Lubelski15g + Cascade 10g Do fermentacji poszło 21l brzeczki 12°Blg. Zalane gęstwą po wiedeńskim. 27.03.2011Do butelek poszła W.45 - IPA czyli SHERMAN (ekstrakt końcowy 5°Blg. Do refermentacji użyłem 1l rezerwy 8°Blg i 53g glukozy. 20 butelek 0,5l i 31 butelek 0,33l. Wyszła mi wzmocniona wersja W.43 - Cascadowego Pale Ale. W.48 - RIS - po tygodniu burzliwej ma 8°Blg (25,5°Blg na początku), jeszcze dwa, trzy dni i pójdzie na cichą. Edytowane 3 Maja 2011 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 (edytowane) Pora nadrobić zaległości tym bardziej, że za mną wybitnie pracowity weekend. 09.04.2011 - Nadejszłą wielkopomna chwila czyli pora na mały jubileusz i W.50 - Szkocka 70tka 2 - pierwsza wersja mi bardzo smakuje, no może gazu ma za dużo, to czemu by nie powtórzyć. Do gara poszło: Pale Ale - 2550g Monachijski I - 336g Pilzeński - 70g Caramber - 300g Melanoid. - 100g Zakwaszający - 80g Jęczmień pal. - 50g Zacieranie: Zasyp do 15l wody o temp. 67°C 65-67°C - 50' 72°C - 20' 76°C - 10' i do filtracji wysładzanie do 26l (8,5°Blg) Chmielenie70': 21g Challenger na 60' i 15g Fuggles na 1' Na burzliwą poszło 20l brzeczki o ekstr. 10°Blg. Zadane dwutygodniową gęstwą po R. I. Stoucie (gęstwa po mocnym piwie tak, że zobaczymy co wyjdzie. Fermentacja ruszyła i trwa w temperaturze około 15°C Z litra brzeczki (przed chmieleniem) zrobiłem dwa startery: Pierwszy na pszeniczkę - z gęstwy 3068 Weihenstephan Weizen którą dostałem od szychy, drugą z saszetki 1338 European Ale - ma być z tego kolsch. Edytowane 3 Maja 2011 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 (edytowane) 10.04.2011 obudziłem się po szóstej bo mnie jakiś katar i inne dolegliwości dopadły no to do roboty: Na początek śrutowanie surowców na W.51 - pszeniczne i W.52 - koelsch Później warzenie W.51 - pszeniczne Do gara poszło: Pilzeński - 1500g Pszeniczny - 2000g Pszeniczny ciemny - 515g Carapils - 250g Melanoidyn. - 100g Zakwaszający - 80g Zacieranie w 17l wody: 45°C - 15' 52°C - 10' 65-62°C - 30' 72°C - 40' 76°C - 10' i filtracja Do chmielenia poszło 26l, 10,5°Blg Chmielenie 70': 60' - 20g Hallertau Hersbrucker, 5' - 10g Hallertau H. Do fermentacji poszło 21l o ekstrakcie 12°Blg, zadane 0,5l starterem z gęstwy 3068. Pszeniczne poszło w miarę sprawnie to i podkusiło mnie na drugą warkę czyli: W.52 - Koelsch - to moje trzecie podejście do tematu - pierwsza warka smakowała, druga poszła do kibla bo złapała jakiegoś syfa. Do gara poszło: Bohemian Pils - 3000g Monachijski I - 500g Pszeniczny - 500g Carapils - 250g Zakwaszający - 80g Zacieranie w 15l wody: Zasyp w temp. 55°C 62°C - 30' 72°C - 40' 76°C - 10' i filtracja Do chmielenia poszło 26l o ekstr. 10,5°Blg Chmielenie 70': 60' - 20g Spalt Sellect; 20' - 10g Spalt Sell.; 0' - 10g Styrian Gold. Do fermentacji poszło 21l około 12°Blg, zadane starterem. Noc w domu a od rana w piwnicy - planowana temp. fermentacji około 15°C Drugi raz na dwie warki w ciągu dnia raczej się nie porwę... W.50 - Szkockie i W.52 - Koelsz fermentują spokojnie, dla odmiany W.51 - pszenica zwariowała. Tak wygląda dobę od zadania drożdży: Tak z innej beczki to przypomniało mi się, że na forum Browamatora był kiedyś temat "wpływie smarków na piwo", wtedy się śmiałem a wczoraj kilka razy byłem blisko sprawdzenia... :rolleyes: Edytowane 3 Maja 2011 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 3 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 19.04.2011 - W.49 - półtmave 2 rozlane. Poszło do 40 półlitrówek i 1 flaszki 1,5l, surowiec do refermentacji 1l rezerwy 10°Blg i 30g glukozy. 24.04.2011 - W.51 - pszenica po dwóch tygodniach burzliwej trafiła do butelek. Zajęła 40 półlitrówek i jedną półtoralitrową, surowiec do refermentacji 1l rezerwy 12°Blg i 50g glukozy. 30.04 była już lekko nagazowana i całkiem smaczna, no może goryczka mogła być minimalnie mniejsza. 29.04.2011 - W.52 - Koelsz trafił na cichą. Odfermentował do 3°Blg. 30.04.2011 - W.50 - Szkockia 70 zabutelkowana. Zeszła do 2,5, rozlana do 41 półlitrówek i jednej flaszki 0,33, surowiec do refermentacji to 1l rezerwy 12°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 3 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 02.05.2011 - powstała W.53 - Altówka czyli coś altopodobnego - receptura inspirowana warkami nr 16 i 23, które mi bardzo smakowały. Do gara poszło: pilzeński - 1578g monachijski I - 2249g caramunich I - 150g caramunich II - 150g specjal B - 100g zakwaszający - 80g. Zasyp do 15l wody 55°C, 10' w 52°C, 30' w 62°C, 40' w 72°C, 10' w 76°C i filtracja. Wysładzanie do 26l 10,0°Blg. Chmielenie 70': Columbus 14,5%, 20g - około 1/3 wsypane do brzeczki przedniej, reszta na 60'. First Gold 8% i cascade 4,6% po 10g na 1'. Po chłodzeniu do fermentacji poszło 21l brzeczki 12°Blg, 1l rezerwy do butelki. Zadane około 250ml czterodniowej gęstwy Wyeast German Ale. Temperatura fermentacji około 15°C, po dwunastu godzinach od zadania drożdży na powierzchni centymetrowa warstwa gęstej piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się