Skocz do zawartości

Browar PRUSAKA


prusak

Rekomendowane odpowiedzi

W miniona niedzielę popełniłem kolejną warkę - W.67 - kolejne Ale, jeszcze bez nazwy choć trza je będzie uczcić jakoś. W warzeniu "pomagał" mi mój nowy pomocnik - obudził się w czasie wysładzania i domagał się towarzystwa a mamusia wybyła na zakupy... Po pieciu minutach w nosidełku opadł z sił i spał 4 godziny!

 

Piwko do szybkiej konsumpcji, na rozruszanie Scottish'ów przed kolejnymi warkami i po to żeby się przekonać jak smakują piwa na tych drożdżach fermentowane w wyższych temperaturach.

Ostatnio popróbowałem ejlów/bitterów z UK i bardzo mi posmakowały zatem to piwko to też próba uwarzenia czegoś podobnego - treściwego, czerwono-bursztynowego piwka, jedynie chmiele amerykańskie (spory zapas czeka w lodówce, no i smakują mi).

 

Do gara poszło:

Pale Ale (belg.) - 3900g

Crystal 120EBC - 350g

Cararoma - 100g

 

Do tego 15l wody. Zasyp w temperaturze około 70°C.

Zacieranie:

68°C - 60'

72°C - 15'

76°C - 10'

78°C - filtracja

 

Wysładzanie do 27l.

Chmielenie 70':

60' - 12g Pacyfic Gem, 16,9%

20' - 15g Amarillo, 9,9%

0' - 15g Amarillo, 9,9%

 

W planach jeszcze Amarillo na cichą.

 

Po chłodzeniu na burzliwą poszło 23l około 12,5°Blg, zalane starterem "Scottish Ale" (starter czterodniowy ale "obudzony" 100ml brzeczki).

Drożdże zadane w temperaturze 20°C, całość wylądowała w piwnicy. Fermentacja ruszyła z kopyta ale temperatura w ciągu pierwszej doby zeszła na 13°C i pianka opadła do zera... Baniak wczoraj wieczorem wrócił do domu, dziś rano temperatura 19°C i 4-5cm piany na powierzchni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W miniona niedzielę popełniłem kolejną warkę - W.67 - kolejne Ale, jeszcze bez nazwy choć trza je będzie uczcić jakoś. W warzeniu "pomagał" mi mój nowy pomocnik - obudził się w czasie wysładzania i domagał się towarzystwa a mamusia wybyła na zakupy... Po pieciu minutach w nosidełku opadł z sił i spał 4 godziny!

 

piwowar.jpg

 

Piwko do szybkiej konsumpcji, na rozruszanie Scottish'ów przed kolejnymi warkami i po to żeby się przekonać jak smakują piwa na tych drożdżach fermentowane w wyższych temperaturach.

Ostatnio popróbowałem ejlów/bitterów z UK i bardzo mi posmakowały zatem to piwko to też próba uwarzenia czegoś podobnego - treściwego, czerwono-bursztynowego piwka, jedynie chmiele amerykańskie (spory zapas czeka w lodówce, no i smakują mi).

 

Do gara poszło:

Pale Ale (belg.) - 3900g

Crystal 120EBC - 350g

Cararoma - 100g

 

Do tego 15l wody. Zasyp w temperaturze około 70°C.

Zacieranie:

68°C - 60'

72°C - 15'

76°C - 10'

78°C - filtracja

 

Wysładzanie do 27l.

Chmielenie 70':

60' - 12g Pacyfic Gem, 16,9%

20' - 15g Amarillo, 9,9%

0' - 15g Amarillo, 9,9%

 

W planach jeszcze Amarillo na cichą.

 

Po chłodzeniu na burzliwą poszło 23l około 12,5°Blg, zalane starterem "Scottish Ale" (starter czterodniowy ale "obudzony" 100ml brzeczki).

Drożdże zadane w temperaturze 20°C, całość wylądowała w piwnicy. Fermentacja ruszyła z kopyta ale temperatura w ciągu pierwszej doby zeszła na 13°C i pianka opadła do zera... Baniak wczoraj wieczorem wrócił do domu, dziś rano temperatura 19°C i 4-5cm piany na powierzchni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Pora uzupełnić notatki:

W.68 - kolejna A. IPA. (17.12.2011)

Do gara poszło:

Pale Ale - 5510g

Carabelge - 500g

Cara Red - 250g

Cara Amber - 270g

Płatki jęczm. - 380g

Gips - 1 łyżeczka

 

Zacieranie: 20l wody. Zasyp w temperaturze około 70°C.

Zacieranie:

68°C - 60'

72°C - 15'

76°C - 10'

78°C - filtracja

 

Do chmielenia poszło 26l brzeczki około 16°Blg.

Chmielenie 90 minut:

60' - 20g Centanial

40' - 10g Chinook i 10g Amarillo

20' - 10g Centanial i 10g Amarillo

0' - 10g Amarillo, 10g Chinook i 10g Centanial

 

Do fermentacji poszło 21l, 17,5°Blg, drożdże Wyeast Scottish Ale (gęstwa), temperatura burzliwej około 15°C (1 tydzień) i około 20 (drugi tydzień).

 

Cicha od 04.01 z dodatkiem 20g Authanum i 10g Marynki.

 

Zabutelkowane 23.01 w 8 bączków 0,33 i 29 półlitrówek. Reszta - około 5 litrów wylądowała na podłodze po tym jak baniak zsunął mi się na ziemię... :ble:

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W.69 - pół TMAVE (18.12.2011) miało być piwo bursztynowe ale wyszło całkiem ciemne. Nic to, damy mu radę. ;)

Do gara poszło:

Wiedeński - 3500g

Mix - 500g (utylizowałem mieszankę słodów powstałą po pęknięciu opakowań w transporcie, pilzeński i karmel ciemny, 50:50)

Karmel Ciemny - 200g

Karmel Jasny - 150g

Melanoidynowy - 70g

Zakwaszający - 50g

 

Zacieranie: 16l wody. Zasyp w temperaturze około 50°C.

Zacieranie:

52°C - 10'

64°C - 35'

72°C - 35'

76°C - 10'

78°C - filtracja

 

Do chmielenia poszło 26,5l brzeczki około 11°Blg.

Chmielenie 70 minut:

60' - 20g Aurora

0' - 15g Wilamette

 

Do fermentacji poszło 22l, 12,5°Blg, drożdże Wyeast Czech Pils (gęstwa), temperatura burzliwej około 10°C (2 tygodnie) i około 12°C (trzeci).

 

Cicha od 15.01, rozlew na dniach.

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W.70 - Koźlak Wędzony. (24.12.2011)

Do gara poszło:

Wedzony Wey. - 3500g

Monachijski I - 500g

Karmel Ciemny - 400g

Karmel Jasny - 257g

Cararoma - 160g

Zakwaszający - 50g

 

Zacieranie: 21l wody. Zasyp w temperaturze około 55°C.

Zacieranie:

52°C - 10',

grzanie do 64°C, 20' - odebranie dekoktu.

Dekokt I: 72°C - 15', 100°C - 10', zwrot dekoktu

72°C na 20', odebranie dekoktu

Dekokt II: 76°C - 10', 100°C - 10', zwrot dekoktu.

76°C - 10', filtracja

 

Do chmielenia poszło 26,5l około 15°Blg,

Chmielenie 75': 60' - 40g Marynki

1' - 15g Tradition

 

Do fermentacji poszło 22l, 17,5°Blg, drożdże Wyeast Munich Lager (gęstwa), temperatura burzliwej około 9-10°C (2 tygodnie) i około 12°C (trzeci).

 

Cicha od 23.01, obecnie temp około 6°C

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W.71 - Winko Jęczmienne (14.01.2012)

Do gara poszło:

Pale Ale (belg). - 6500g

Cara Red - 500g

Karmel Jasny - 250g

Special B - 200g

 

Zacieranie: 20l wody. Zasyp w temperaturze około 70°C.

Zacieranie:

67°C - 90'

72°C - 10'

76°C - 10'

78°C - filtracja

 

Do chmielenia poszło 20l około 18°Blg,

Chmielenie 90': 60' - 28g Citra - przegiąłem - liczyłem dla końcowej ilości 20l zamiast dla 15l...

15' - 15g Authanum

0 ' - 15g Simcoe i 15g Authanum

 

Do fermentacji poszło 15l, 25,5°Blg, drożdże Wyeast Scottish Ale (gęstwa), temperatura burzliwej około 15°C (2 tygodnie) i około 19°C (trzeci).

 

Na cichą może w tym tygodniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W.72 - Porter Bałtycki (15.01.2012)

Do gara poszło:

Pilzeński - 2500g

Monachijski I - 2450g

Wiedeński - 1450g

Karm. Ciemny - 540g

Special B - 200g

Płatki jęczm. - 200g

Carafa Spec. I - 200g

 

Zacieranie: 18l wody. Zasyp w temperaturze około 55°C.

Zacieranie:

52°C - 10'

64°C - 30'

72°C - 40'

76°C - 10'

78°C - filtracja

 

Do chmielenia poszło 24l około 19°Blg,

Chmielenie 90': 60' - 40g Marynka

0 ' - 20g Lubelski

 

Do fermentacji poszło 20l, 22°Blg, drożdże Wyeast Czech Pils (gęstwa), temperatura burzliwej około 10°C (2 tygodnie) i około 12°C (trzeci tydzień).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W.73 - Marcowe/(mrozowe?) (29.01.2012)

Do gara poszło:

Pilzeński - 2028g

Monachijski I - 2028g

Karm. Jasny - 100g

Caramunich II - 200g

 

Zacieranie: 15l wody. Zasyp w temperaturze około 55°C.

Zacieranie:

52°C - 10' -> odebranie dekoktu

Dekokt: 64°C - 15', 100°C - 10', zwrot.

64°C - 10' -> odebranie dekoktu

Dekokt: 64°C - 15', 100°C - 10', zwrot.

72°C - 30',

76°C - 10'

78°C - filtracja

 

Do chmielenia poszło 26,5l około 10°Blg,

Chmielenie 70': 60' - 20g Marynka

0 ' - 17g Tradition

 

Do fermentacji poszło 21,5l, 12°Blg, drożdże Wyeast Munich Lager (gęstwa), temperatura burzliwej około 8-5(!)°C (drożdże zadane w temp 13°C, zanim ruszyły na dobre spadła do 4-5°C ale skoro jest piana na około 3cm to burza trwa i drożdże pracują.

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W.74 - Pale Ale (05.02.2012 ?) - test drożdży Mauribrew.

Do gara poszło:

Pale Ale - 4000g

Karm. Jasny - 250g

Carahell - 100g

 

Zacieranie: 14l wody. Zasyp w temperaturze około 67°C.

Zacieranie:

67°C - 60'

72°C - 15',

76°C - 10'

78°C - filtracja

 

Do chmielenia poszło 26,5l około 11°Blg,

Chmielenie 70': 60' - 18g Centannial 10%

0 ' - 18g Simcoe 13,5%

 

Do fermentacji poszło 21l, 12°Blg, drożdże Mauribrew Ale (rehydrowane), temperatura burzliwej około 18-20°C. Burzliwa ruszyła po około 12godz.

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W.71 - Winko Jęczmienne (14.01.2012)

Do gara poszło:

Pale Ale (belg). - 6500g

Cara Red - 500g

Karmel Jasny - 250g

Special B - 200g

 

Zacieranie: 20l wody. Zasyp w temperaturze około 70°C.

Zacieranie:

67°C - 90'

72°C - 10'

76°C - 10'

78°C - filtracja

 

Do chmielenia poszło 20l około 18°Blg,

Chmielenie 90': 60' - 28g Citra - przegiąłem - liczyłem dla końcowej ilości 20l zamiast dla 15l...

15' - 15g Authanum

0 ' - 15g Simcoe i 15g Authanum

 

Do fermentacji poszło 15l, 25,5°Blg, drożdże Wyeast Scottish Ale (gęstwa), temperatura burzliwej około 15°C (2 tygodnie) i około 19°C (trzeci).

 

Na cichą może w tym tygodniu.

Zamawiam buteleczkę
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zamawiam buteleczkę

Po niedzieli mam w planach rozlew, jak nie zapomnisz zgłoś się na jesień ;)

 

Dziś warzy się (a raczej już chłodzi) W.75 - Marcowe 2. Szczegóły dodam wkrótce.

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś warzy się (a raczej już chłodzi) W.75 - Marcowe 2. Szczegóły dodam wkrótce.

Oto i one - do gara poszło:

Pilzeński W. - 1760g

Pilzeński St. - 650g

Monachijski I St. - 2000g

Caramunich I - 400g

Melanoid. - 100g

Karmel ciemny - 100g

 

Zacieranie: 17l wody. Zasyp w temperaturze około 55°C.

Zacieranie:

52°C - 8' -> odebranie dekoktu

Dekokt: 64°C - 10', 100°C - 10', zwrot.

64°C - 20' -> odebranie dekoktu

Dekokt: 72°C - 10', 100°C - 10', zwrot.

72°C - 30',

76°C - 10'

78°C - filtracja

 

Do chmielenia poszło 26,5l około 12°Blg,

Chmielenie 70': 60' - 25g Marynka

0 ' - 20g Lubelski

Po chłodzeniu 22l około 13,5°Blg, zadane gęstwą Munich Lager. Fermentuje w temp około 10°C.

 

W między czasie do butelek poszły:

- W.69 - Ciemnawe 12,5°Blg

- W.70 - Koźlak podwędzany 17,5°Blg

- W.71 - Wino jęczmienne 25,5°Blg

post-1738-0-49255200-1330114566_thumb.jpg

post-1738-0-67759100-1330114578_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj uwarzyłem kolejne piwko: W.76 - półtmava 10.

Lekie piwko na rozruszanie drożdży, przy okazji test słodu ze słodowni Bruntal (CZ).

Do gara poszło:

Pilzeński Bruntal - 3500g

Karmelowy ciemny - 100g

 

Zacieranie: 12l wody. Zasyp w temperaturze około 55°C.

Zacieranie:

52°C - 10' -> odebranie dekoktu

Dekokt I: 64°C - 10', 72°C - 10', 100°C - 10', zwrot.

64°C - 20' -> odebranie dekoktu

Dekokt I: 72°C - 10', 100°C - 10', zwrot.

72°C - 25',

76°C - 10'

78°C - filtracja

 

Do chmielenia poszło 26,5l o ekstrakcie nieznanym,

Chmielenie 70': 60' - 20g Marynka

0 ' - 15g Żatecki

Po chłodzeniu 22l, około 11,5°Blg (tyle się nie spodziewałem, nazwa do zmiany), zadane sterterem ??? (tu mam problem bo zrobiłem starter ale nie pamietam z jakich drożdży, w grę wchodzą Wyeast Urquel lager lub Budwar lager) w temperaturze 15°C. :roll:

Po 7 godzinach od podania drożdży widać początki burzliwej - radką jeszcze ale wyraźną piankę.

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

02.03.2012 do butelek trafiła Warka.74 - Pale Ale, ekstrakt końcowy 4°Blg. Piwo po burzliwej było mętne, po cichej stało się nie wiele bardziej klarowne. Jak będzie w butelkach? Poczekamy, zobaczymy.

 

09.03.2012 do butelek trafiła Warka.72 - Porter Bałtycki, ekstrakt końcowy 7°Blg.

Na cichą poszła Warka.75 - Marcowe 2, po burzliwej stanęła na 3°Blg.

post-1738-0-19103200-1331358283_thumb.jpg

post-1738-0-25647800-1331358299_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sobota dziś robocza to warzymy!

W garze wre W.77 - Belgijskie Pale Ale - Lekkie piwko na rozruszanie trapistów.

 

Do zacieru poszło:

Wiedeński - 1100g

Pale Ale (C.M) . - 2360g

Pszeniczny - 300g

Cara Belge - 470g

Biscuit. - 250g

Płatki Jęczm. - 190g

 

Zacieranie w 15l wody, zasyp w 55°C.

52°C - 10'

68°C - 60'

72°C - 15'

76°C - 10'

78°C - filtracja.

 

Chmielenie - 70':

60' - Marynka (8%), 25g

0' - Saaz (3,4%), 20g

 

Do fermentacji poszło około 21l brzeczki o ekstrakcie 12,5°Blg. Drożdże Wyeast THG, półlitrowy starter.

Burzliwa ruszyła po kilku godzinach, dziś trapiści wyłażą przez rurkę...

post-1738-0-31033800-1331753400_thumb.jpg

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

Nadejszła wiekopomna chwila - uzupełniam zapiski:

 

W.78 z dnia 20.03.2012 czyli "Desitka" - lekkie piwko na upały.

Do gara poszło:

Pilzneński Bruntal - 1480g

Pilzneński Strzeg. - 1370g

Carahell - 180g

Wiedeński - 80g.

Zacieranie: zasyp do 10l wody, 52°C

52°C - 10', 64°C - 10', odebranie dekoktu. Gęste w 64°C - 15', 72°C - 15', 100°C - 10'.

Zwrot dek. i 72°C - 30', 76°C - 10', 78°C - filtracja.

Chmielenie 70'.

Przy chłodzeniu (właściwie przy sprzątaniu) pojawił się problem - wyszło, że nie wsypałem chmielu do gara... :/

Pozostało odlać 5l brzeczki i gotować ją jeszcze godzinę z chmielem (18g Marynki), aromatyczny już tylko na cichej.

Drożdże Budvar Lager (gęstwa po W.76).

Piwko wyszło jakieś cieniuśkie, ani słodu ani chmielu ale niektórzy chwalą je sobie.

 

W.79 z dnia 22.03.2012 czyli "Brunetka" - Lekkie, ciemne i nie gorzkie piwo na belgijskich drożdżach.

Do gara poszło:

Pilzneński - 2500g

Pszeniczny - 1370g

Biscuit - 400g

Karm. jasny - 200g

Karm. ciemny - 200g

Zacieranie: zasyp do 17l wody, 55°C, 64°C - 35', 72°C - 35', 76°C - 10', 78°C - filtracja.

Chmielenie 70' - Marynka - 25g (60') i Lubelski - 15g (1').

Wyszło 22l, 13°Blg.

Drożdże - THG (gęstwa po W.77).

Paniom (dla których to piwo robiłem) bardzo ono smakuje. :cool:

W zamyśle miało wyjść coś jak warka nr 61, moim zdaniem dużo mu brakuje do pierwowzoru. Podejrzewam drożdże - W.77 i W.79 robiłem na drożdżach które dotarły do mnie w czasie silnych mrozów - może przemarzły lekko?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W.80 z dnia 26.03.2012 czyli "Wiedeńczyk" - piwo oparte na słodzie "Wiedeńskim" - bursztynowe i nie pozbawione goryczki (dziś wiem, że mogła być wyższa).

Do gara poszło:

Wiedeński - 3840g

Carapils - 150g

Karm. jasny - 260g

Zacieranie: zasyp do 15l wody 65°C, 64°C - 30', 72°C - 40', 76°C - 10', 78°C - filtracja.

Chmielenie 70' - Marynka - 21g (60') i Saaz - 15g (1').

Wyszło 22l, 12°Blg.

Drożdże - Budvar Lager (gęstwa po W.76 (tygodniowa)).

 

W.81 z dnia 01.04.2012 czyli "Pale Ale" - Test drożdży "Danstar Notthingam" czyli drugie od dłuższego czasu piwo na suchych drożdżach.

Do gara poszło:

PaleAle (C.M) - 3840g

CaraRed - 250g

Karm. jasny - 150g

płatki jęczm. - 200g

Zacieranie: zasyp do 12l wody 68°C, 67°C - 60', 72°C - 10', 76°C - 10', 78°C - filtracja.

Chmielenie 70' - Marynka 10g+ East Kent Gold. 10g (60'), EKG 10g (20'), EKG 15g (1') i 15g EKG na cichej.

Wyszło 22l, 11°Blg.

Cóż - wyszedł kwas, skrzynkę jakoś wypiłem, druga poszła w kanał - z wiekiem piwo robiło się coraz bardziej kwaśne i przegazowane...

 

W.82 z dnia 10.05.2012 czyli "Pale Ale Cascadowe".

Do gara poszło:

PaleAle (Optic) - 3840g

CaraRed - 250g

Biscuit - 250g

Karmel Ciemny - 50g

Zacieranie: zasyp do 16l wody 68°C, 67°C - 90', 76°C - 10', 78°C - filtracja.

Chmielenie 70' - Centannial 6g (brzeczka przednia), Cent 12g (60'), Cascade 15g(0') i 10g Casc. na cichej.

Wyszło 22l, 13°Blg.

Drożdże WLP 002 English Ale (starter).

 

Przy okazji zmiana etykiet (od W.76 stosowałem uniwersalną etykietę), nowe chyba czytelniejsze i jakoś bardziej mi się podobają. Oczywiście jakieś zmiany będą jeszcze.

post-1738-0-52397900-1343469467_thumb.jpg

post-1738-0-56680700-1343469486_thumb.jpg

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W.83 z dnia 24.05.2012 czyli belgijskie Pale Ale - W.77 jakoś mi nie podeszło to próbujemy kolejny raz.

Do gara poszło:

Pilzneński - 2400g

Pale Ale - 1820g

Abbey Malt - 200g

Specjal B - 190g

Zacieranie: zasyp do 16l wody 64°C, 67°C - 60', 72°C - 10', 76°C - 10', 78°C - filtracja.

Chmielenie 70' - Marynka 20g (60'), Tradition 15g+ Cascade 5g (2').

Wyszło 22l, 12,5°Blg.

Drożdże Wyeast 1214 Belgian Abbey (starter).

Co wyszło jeszcze nie wiem, nie próbowałem choć przy rozlewie było OK.

 

W.84 z dnia 29.05.2012 czyli kolejna "amerykańska" IPA - od "Shermana" (W.45) uwielbiam ajpy.

Do gara poszło:

Monachijski I - 600g

Pale Ale (Mat.Ott.) - 5000g

Crystal 145EBC - 530g

Zacieranie: zasyp do 19l wody 68°C, 67°C - 70', 72°C - 10', 76°C - 10', 78°C - filtracja.

Chmielenie 70':

60' - Simcoe 20g

40' - Authanum 20g

20' - Cascade 15g + Citra 5g

0' - Citra 10g + Cascade 10g

Wyszło 21l, 16,5°Blg.

Drożdże WLP 002 Engl. Ale gęstwa po W.82.

Rozlane pod koniec czerwca, jeszcze nie próbowałem.

 

 

W.85 z dnia 02.06.2012 czyli Dubbel.

Do gara poszło:

Pilzneński - 3850g

Monachijski - 1000g

AbbeyMalt - 430g

Karmel Ciemny - 150g

Specjal B - 250g

Pszen. praż. - 200g

Zacieranie: zasyp do 20l wody 65°C, 64°C - 35', 72°C - 35', 76°C - 10', 78°C - filtracja.

Chmielenie 80':

60' - Marynka 20g

15' - Cukier trzcinowy 220g

0' - Saaz 10g + First Gold 10g

Wyszło 20l, 16,5°Blg.

Drożdże Wyeast 1214 Belgian Abbey gęstwa po W.83.

Rozlane 28 czerwca, jeszcze nie próbowałem.

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W.86 z dnia 07.06.2012 czyli "amerykańska" IPA po raz kolejny - robocza nazwa "Popłuczyny".

Do gara poszło:

Monachijski I - 1000g

Pale Ale (C.M.) - 4014g

CaraHell - 470g

Biscuit - 400g

Pszen. praż. - 150g

Zacieranie: zasyp do 20l wody 68°C, 67°C - 70', 76°C - 10', 78°C - filtracja.

Chmielenie 70':

60' - Citra 20g

40' - Authanum 20g + Citra 10g

20' - Cascade 10g + Citra 10g

0' - Simcoe 10g + Citra 10g

Wyszło 21l, 14°Blg (po prostu masakra... :roll: ). Chyba coś nie tak przy filtracji. Wzmocnione 400g ekstraktu słodowego suchego.

Drożdże WLP 002 Engl. Ale gęstwa po W.84.

Rozlane pierwszego lipca, jeszcze nie próbowałem.

 

W.87 z dnia 12.06.2012 - miał być Trippel a wyszedł Dubbel (albo już sam nie wiem co). Robocza nazwa Tribelek.

Do gara poszło:

Pilzneński - 5000g

Carahell - 300g

AbbeyMalt - 300g

Biscuit - 150g

Karmel jasny - 200g

Pszen. praż. - 170g

Zacieranie: zasyp do 20l wody 65°C, 64°C - 30', 72°C - 40', 76°C - 10', 78°C - filtracja.

Chmielenie 80':

60' - First Gold 23g + Marynka 10g

15' - Syrop cukrowy ok. 700g

0' - First Gold 20g

Wyszło 21l, 17,5°Blg.

Drożdże Wyeast 1214 Belgian Abbey gęstwa po W.85.

Rozlane 16.07, jeszcze nie testowane.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sezon 2011/2012 uważam za zakończony.

 

W planach było jeszcze kilka piw w tym sezonie (Alt, Witbier i ze dwie Ajpy) ale upalna pogoda i brak czasu zweryfikowały plany.

Na ocenę pełni tego co uwarzyłem przyjdzie jeszcze czas ale na dziś dzień jestem średnio zadowolony.

Szczególnie lagery jakoś mnie rozczarowały. Z ejlami trochę lepiej (nie licząc kwacha w warce 81) ale też szału nie ma.

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.