prusak Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 W miniona niedzielę popełniłem kolejną warkę - W.67 - kolejne Ale, jeszcze bez nazwy choć trza je będzie uczcić jakoś. W warzeniu "pomagał" mi mój nowy pomocnik - obudził się w czasie wysładzania i domagał się towarzystwa a mamusia wybyła na zakupy... Po pieciu minutach w nosidełku opadł z sił i spał 4 godziny! Piwko do szybkiej konsumpcji, na rozruszanie Scottish'ów przed kolejnymi warkami i po to żeby się przekonać jak smakują piwa na tych drożdżach fermentowane w wyższych temperaturach. Ostatnio popróbowałem ejlów/bitterów z UK i bardzo mi posmakowały zatem to piwko to też próba uwarzenia czegoś podobnego - treściwego, czerwono-bursztynowego piwka, jedynie chmiele amerykańskie (spory zapas czeka w lodówce, no i smakują mi). Do gara poszło: Pale Ale (belg.) - 3900g Crystal 120EBC - 350g Cararoma - 100g Do tego 15l wody. Zasyp w temperaturze około 70°C. Zacieranie: 68°C - 60' 72°C - 15' 76°C - 10' 78°C - filtracja Wysładzanie do 27l. Chmielenie 70': 60' - 12g Pacyfic Gem, 16,9% 20' - 15g Amarillo, 9,9% 0' - 15g Amarillo, 9,9% W planach jeszcze Amarillo na cichą. Po chłodzeniu na burzliwą poszło 23l około 12,5°Blg, zalane starterem "Scottish Ale" (starter czterodniowy ale "obudzony" 100ml brzeczki). Drożdże zadane w temperaturze 20°C, całość wylądowała w piwnicy. Fermentacja ruszyła z kopyta ale temperatura w ciągu pierwszej doby zeszła na 13°C i pianka opadła do zera... Baniak wczoraj wieczorem wrócił do domu, dziś rano temperatura 19°C i 4-5cm piany na powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 W miniona niedzielę popełniłem kolejną warkę - W.67 - kolejne Ale, jeszcze bez nazwy choć trza je będzie uczcić jakoś. W warzeniu "pomagał" mi mój nowy pomocnik - obudził się w czasie wysładzania i domagał się towarzystwa a mamusia wybyła na zakupy... Po pieciu minutach w nosidełku opadł z sił i spał 4 godziny! Piwko do szybkiej konsumpcji, na rozruszanie Scottish'ów przed kolejnymi warkami i po to żeby się przekonać jak smakują piwa na tych drożdżach fermentowane w wyższych temperaturach. Ostatnio popróbowałem ejlów/bitterów z UK i bardzo mi posmakowały zatem to piwko to też próba uwarzenia czegoś podobnego - treściwego, czerwono-bursztynowego piwka, jedynie chmiele amerykańskie (spory zapas czeka w lodówce, no i smakują mi). Do gara poszło: Pale Ale (belg.) - 3900g Crystal 120EBC - 350g Cararoma - 100g Do tego 15l wody. Zasyp w temperaturze około 70°C. Zacieranie: 68°C - 60' 72°C - 15' 76°C - 10' 78°C - filtracja Wysładzanie do 27l. Chmielenie 70': 60' - 12g Pacyfic Gem, 16,9% 20' - 15g Amarillo, 9,9% 0' - 15g Amarillo, 9,9% W planach jeszcze Amarillo na cichą. Po chłodzeniu na burzliwą poszło 23l około 12,5°Blg, zalane starterem "Scottish Ale" (starter czterodniowy ale "obudzony" 100ml brzeczki). Drożdże zadane w temperaturze 20°C, całość wylądowała w piwnicy. Fermentacja ruszyła z kopyta ale temperatura w ciągu pierwszej doby zeszła na 13°C i pianka opadła do zera... Baniak wczoraj wieczorem wrócił do domu, dziś rano temperatura 19°C i 4-5cm piany na powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jal Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 ...a moja mina mówi:"tato, nie tak", po minie smakosza widać, że nowy juror rośnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Gratulacje. Niech nam nowy piwowar rośnie w zdrowiu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 19 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Dzięki! Chłopak rośnie jak na drożdżach i wymaga coraz więcej zainteresowania - czasu coraz mniej. Właśnie stwierdziłem, że już 5 warek czeka na opisanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 1 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 (edytowane) Pora uzupełnić notatki: W.68 - kolejna A. IPA. (17.12.2011) Do gara poszło: Pale Ale - 5510g Carabelge - 500g Cara Red - 250g Cara Amber - 270g Płatki jęczm. - 380g Gips - 1 łyżeczka Zacieranie: 20l wody. Zasyp w temperaturze około 70°C. Zacieranie: 68°C - 60' 72°C - 15' 76°C - 10' 78°C - filtracja Do chmielenia poszło 26l brzeczki około 16°Blg. Chmielenie 90 minut: 60' - 20g Centanial 40' - 10g Chinook i 10g Amarillo 20' - 10g Centanial i 10g Amarillo 0' - 10g Amarillo, 10g Chinook i 10g Centanial Do fermentacji poszło 21l, 17,5°Blg, drożdże Wyeast Scottish Ale (gęstwa), temperatura burzliwej około 15°C (1 tydzień) i około 20 (drugi tydzień). Cicha od 04.01 z dodatkiem 20g Authanum i 10g Marynki. Zabutelkowane 23.01 w 8 bączków 0,33 i 29 półlitrówek. Reszta - około 5 litrów wylądowała na podłodze po tym jak baniak zsunął mi się na ziemię... Edytowane 1 Lutego 2012 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 1 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 (edytowane) W.69 - pół TMAVE (18.12.2011) miało być piwo bursztynowe ale wyszło całkiem ciemne. Nic to, damy mu radę. Do gara poszło: Wiedeński - 3500g Mix - 500g (utylizowałem mieszankę słodów powstałą po pęknięciu opakowań w transporcie, pilzeński i karmel ciemny, 50:50) Karmel Ciemny - 200g Karmel Jasny - 150g Melanoidynowy - 70g Zakwaszający - 50g Zacieranie: 16l wody. Zasyp w temperaturze około 50°C. Zacieranie: 52°C - 10' 64°C - 35' 72°C - 35' 76°C - 10' 78°C - filtracja Do chmielenia poszło 26,5l brzeczki około 11°Blg. Chmielenie 70 minut: 60' - 20g Aurora 0' - 15g Wilamette Do fermentacji poszło 22l, 12,5°Blg, drożdże Wyeast Czech Pils (gęstwa), temperatura burzliwej około 10°C (2 tygodnie) i około 12°C (trzeci). Cicha od 15.01, rozlew na dniach. Edytowane 1 Lutego 2012 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 1 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 (edytowane) W.70 - Koźlak Wędzony. (24.12.2011) Do gara poszło: Wedzony Wey. - 3500g Monachijski I - 500g Karmel Ciemny - 400g Karmel Jasny - 257g Cararoma - 160g Zakwaszający - 50g Zacieranie: 21l wody. Zasyp w temperaturze około 55°C. Zacieranie: 52°C - 10', grzanie do 64°C, 20' - odebranie dekoktu. Dekokt I: 72°C - 15', 100°C - 10', zwrot dekoktu 72°C na 20', odebranie dekoktu Dekokt II: 76°C - 10', 100°C - 10', zwrot dekoktu. 76°C - 10', filtracja Do chmielenia poszło 26,5l około 15°Blg, Chmielenie 75': 60' - 40g Marynki 1' - 15g Tradition Do fermentacji poszło 22l, 17,5°Blg, drożdże Wyeast Munich Lager (gęstwa), temperatura burzliwej około 9-10°C (2 tygodnie) i około 12°C (trzeci). Cicha od 23.01, obecnie temp około 6°C Edytowane 1 Lutego 2012 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 1 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 W.71 - Winko Jęczmienne (14.01.2012) Do gara poszło: Pale Ale (belg). - 6500g Cara Red - 500g Karmel Jasny - 250g Special B - 200g Zacieranie: 20l wody. Zasyp w temperaturze około 70°C. Zacieranie: 67°C - 90' 72°C - 10' 76°C - 10' 78°C - filtracja Do chmielenia poszło 20l około 18°Blg, Chmielenie 90': 60' - 28g Citra - przegiąłem - liczyłem dla końcowej ilości 20l zamiast dla 15l... 15' - 15g Authanum 0 ' - 15g Simcoe i 15g Authanum Do fermentacji poszło 15l, 25,5°Blg, drożdże Wyeast Scottish Ale (gęstwa), temperatura burzliwej około 15°C (2 tygodnie) i około 19°C (trzeci). Na cichą może w tym tygodniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 1 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 W.72 - Porter Bałtycki (15.01.2012) Do gara poszło: Pilzeński - 2500g Monachijski I - 2450g Wiedeński - 1450g Karm. Ciemny - 540g Special B - 200g Płatki jęczm. - 200g Carafa Spec. I - 200g Zacieranie: 18l wody. Zasyp w temperaturze około 55°C. Zacieranie: 52°C - 10' 64°C - 30' 72°C - 40' 76°C - 10' 78°C - filtracja Do chmielenia poszło 24l około 19°Blg, Chmielenie 90': 60' - 40g Marynka 0 ' - 20g Lubelski Do fermentacji poszło 20l, 22°Blg, drożdże Wyeast Czech Pils (gęstwa), temperatura burzliwej około 10°C (2 tygodnie) i około 12°C (trzeci tydzień). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 (edytowane) W.73 - Marcowe/(mrozowe?) (29.01.2012) Do gara poszło: Pilzeński - 2028g Monachijski I - 2028g Karm. Jasny - 100g Caramunich II - 200g Zacieranie: 15l wody. Zasyp w temperaturze około 55°C. Zacieranie: 52°C - 10' -> odebranie dekoktu Dekokt: 64°C - 15', 100°C - 10', zwrot. 64°C - 10' -> odebranie dekoktu Dekokt: 64°C - 15', 100°C - 10', zwrot. 72°C - 30', 76°C - 10' 78°C - filtracja Do chmielenia poszło 26,5l około 10°Blg, Chmielenie 70': 60' - 20g Marynka 0 ' - 17g Tradition Do fermentacji poszło 21,5l, 12°Blg, drożdże Wyeast Munich Lager (gęstwa), temperatura burzliwej około 8-5(!)°C (drożdże zadane w temp 13°C, zanim ruszyły na dobre spadła do 4-5°C ale skoro jest piana na około 3cm to burza trwa i drożdże pracują. Edytowane 3 Lutego 2012 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 8 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 (edytowane) W.74 - Pale Ale (05.02.2012 ?) - test drożdży Mauribrew. Do gara poszło: Pale Ale - 4000g Karm. Jasny - 250g Carahell - 100g Zacieranie: 14l wody. Zasyp w temperaturze około 67°C. Zacieranie: 67°C - 60' 72°C - 15', 76°C - 10' 78°C - filtracja Do chmielenia poszło 26,5l około 11°Blg, Chmielenie 70': 60' - 18g Centannial 10% 0 ' - 18g Simcoe 13,5% Do fermentacji poszło 21l, 12°Blg, drożdże Mauribrew Ale (rehydrowane), temperatura burzliwej około 18-20°C. Burzliwa ruszyła po około 12godz. Edytowane 16 Lutego 2012 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jal Opublikowano 16 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 W.71 - Winko Jęczmienne (14.01.2012) Do gara poszło: Pale Ale (belg). - 6500g Cara Red - 500g Karmel Jasny - 250g Special B - 200g Zacieranie: 20l wody. Zasyp w temperaturze około 70°C. Zacieranie: 67°C - 90' 72°C - 10' 76°C - 10' 78°C - filtracja Do chmielenia poszło 20l około 18°Blg, Chmielenie 90': 60' - 28g Citra - przegiąłem - liczyłem dla końcowej ilości 20l zamiast dla 15l... 15' - 15g Authanum 0 ' - 15g Simcoe i 15g Authanum Do fermentacji poszło 15l, 25,5°Blg, drożdże Wyeast Scottish Ale (gęstwa), temperatura burzliwej około 15°C (2 tygodnie) i około 19°C (trzeci). Na cichą może w tym tygodniu. Zamawiam buteleczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 17 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 (edytowane) Zamawiam buteleczkę Po niedzieli mam w planach rozlew, jak nie zapomnisz zgłoś się na jesień Dziś warzy się (a raczej już chłodzi) W.75 - Marcowe 2. Szczegóły dodam wkrótce. Edytowane 17 Lutego 2012 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 24 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Dziś warzy się (a raczej już chłodzi) W.75 - Marcowe 2. Szczegóły dodam wkrótce. Oto i one - do gara poszło:Pilzeński W. - 1760g Pilzeński St. - 650g Monachijski I St. - 2000g Caramunich I - 400g Melanoid. - 100g Karmel ciemny - 100g Zacieranie: 17l wody. Zasyp w temperaturze około 55°C. Zacieranie: 52°C - 8' -> odebranie dekoktu Dekokt: 64°C - 10', 100°C - 10', zwrot. 64°C - 20' -> odebranie dekoktu Dekokt: 72°C - 10', 100°C - 10', zwrot. 72°C - 30', 76°C - 10' 78°C - filtracja Do chmielenia poszło 26,5l około 12°Blg, Chmielenie 70': 60' - 25g Marynka 0 ' - 20g Lubelski Po chłodzeniu 22l około 13,5°Blg, zadane gęstwą Munich Lager. Fermentuje w temp około 10°C. W między czasie do butelek poszły: - W.69 - Ciemnawe 12,5°Blg - W.70 - Koźlak podwędzany 17,5°Blg - W.71 - Wino jęczmienne 25,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 29 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 (edytowane) Wczoraj uwarzyłem kolejne piwko: W.76 - półtmava 10. Lekie piwko na rozruszanie drożdży, przy okazji test słodu ze słodowni Bruntal (CZ). Do gara poszło: Pilzeński Bruntal - 3500g Karmelowy ciemny - 100g Zacieranie: 12l wody. Zasyp w temperaturze około 55°C. Zacieranie: 52°C - 10' -> odebranie dekoktu Dekokt I: 64°C - 10', 72°C - 10', 100°C - 10', zwrot. 64°C - 20' -> odebranie dekoktu Dekokt I: 72°C - 10', 100°C - 10', zwrot. 72°C - 25', 76°C - 10' 78°C - filtracja Do chmielenia poszło 26,5l o ekstrakcie nieznanym, Chmielenie 70': 60' - 20g Marynka 0 ' - 15g Żatecki Po chłodzeniu 22l, około 11,5°Blg (tyle się nie spodziewałem, nazwa do zmiany), zadane sterterem ??? (tu mam problem bo zrobiłem starter ale nie pamietam z jakich drożdży, w grę wchodzą Wyeast Urquel lager lub Budwar lager) w temperaturze 15°C. Po 7 godzinach od podania drożdży widać początki burzliwej - radką jeszcze ale wyraźną piankę. Edytowane 29 Lutego 2012 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 02.03.2012 do butelek trafiła Warka.74 - Pale Ale, ekstrakt końcowy 4°Blg. Piwo po burzliwej było mętne, po cichej stało się nie wiele bardziej klarowne. Jak będzie w butelkach? Poczekamy, zobaczymy. 09.03.2012 do butelek trafiła Warka.72 - Porter Bałtycki, ekstrakt końcowy 7°Blg. Na cichą poszła Warka.75 - Marcowe 2, po burzliwej stanęła na 3°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 (edytowane) Sobota dziś robocza to warzymy! W garze wre W.77 - Belgijskie Pale Ale - Lekkie piwko na rozruszanie trapistów. Do zacieru poszło: Wiedeński - 1100g Pale Ale (C.M) . - 2360g Pszeniczny - 300g Cara Belge - 470g Biscuit. - 250g Płatki Jęczm. - 190g Zacieranie w 15l wody, zasyp w 55°C. 52°C - 10' 68°C - 60' 72°C - 15' 76°C - 10' 78°C - filtracja. Chmielenie - 70': 60' - Marynka (8%), 25g 0' - Saaz (3,4%), 20g Do fermentacji poszło około 21l brzeczki o ekstrakcie 12,5°Blg. Drożdże Wyeast THG, półlitrowy starter. Burzliwa ruszyła po kilku godzinach, dziś trapiści wyłażą przez rurkę... Edytowane 14 Marca 2012 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 13 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 Sięgnąłem po nie dzisiaj i chciałem podpatrzeć Twoją Brunetkę z warki 79, ale coś zapiski się urwały na 77. ... ja też chwilowo? zaprzestałem zapisków, może kiedyś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 14 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2012 Czasu brakuje a zaległości rosną... Ale mam zamiar uzupełnić zapiski jak trochę wolnego czasu znajdę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 28 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2012 Nadejszła wiekopomna chwila - uzupełniam zapiski: W.78 z dnia 20.03.2012 czyli "Desitka" - lekkie piwko na upały. Do gara poszło: Pilzneński Bruntal - 1480g Pilzneński Strzeg. - 1370g Carahell - 180g Wiedeński - 80g. Zacieranie: zasyp do 10l wody, 52°C 52°C - 10', 64°C - 10', odebranie dekoktu. Gęste w 64°C - 15', 72°C - 15', 100°C - 10'. Zwrot dek. i 72°C - 30', 76°C - 10', 78°C - filtracja. Chmielenie 70'. Przy chłodzeniu (właściwie przy sprzątaniu) pojawił się problem - wyszło, że nie wsypałem chmielu do gara... Pozostało odlać 5l brzeczki i gotować ją jeszcze godzinę z chmielem (18g Marynki), aromatyczny już tylko na cichej. Drożdże Budvar Lager (gęstwa po W.76). Piwko wyszło jakieś cieniuśkie, ani słodu ani chmielu ale niektórzy chwalą je sobie. W.79 z dnia 22.03.2012 czyli "Brunetka" - Lekkie, ciemne i nie gorzkie piwo na belgijskich drożdżach. Do gara poszło: Pilzneński - 2500g Pszeniczny - 1370g Biscuit - 400g Karm. jasny - 200g Karm. ciemny - 200g Zacieranie: zasyp do 17l wody, 55°C, 64°C - 35', 72°C - 35', 76°C - 10', 78°C - filtracja. Chmielenie 70' - Marynka - 25g (60') i Lubelski - 15g (1'). Wyszło 22l, 13°Blg. Drożdże - THG (gęstwa po W.77). Paniom (dla których to piwo robiłem) bardzo ono smakuje. W zamyśle miało wyjść coś jak warka nr 61, moim zdaniem dużo mu brakuje do pierwowzoru. Podejrzewam drożdże - W.77 i W.79 robiłem na drożdżach które dotarły do mnie w czasie silnych mrozów - może przemarzły lekko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 28 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2012 (edytowane) W.80 z dnia 26.03.2012 czyli "Wiedeńczyk" - piwo oparte na słodzie "Wiedeńskim" - bursztynowe i nie pozbawione goryczki (dziś wiem, że mogła być wyższa). Do gara poszło: Wiedeński - 3840g Carapils - 150g Karm. jasny - 260g Zacieranie: zasyp do 15l wody 65°C, 64°C - 30', 72°C - 40', 76°C - 10', 78°C - filtracja. Chmielenie 70' - Marynka - 21g (60') i Saaz - 15g (1'). Wyszło 22l, 12°Blg. Drożdże - Budvar Lager (gęstwa po W.76 (tygodniowa)). W.81 z dnia 01.04.2012 czyli "Pale Ale" - Test drożdży "Danstar Notthingam" czyli drugie od dłuższego czasu piwo na suchych drożdżach. Do gara poszło: PaleAle (C.M) - 3840g CaraRed - 250g Karm. jasny - 150g płatki jęczm. - 200g Zacieranie: zasyp do 12l wody 68°C, 67°C - 60', 72°C - 10', 76°C - 10', 78°C - filtracja. Chmielenie 70' - Marynka 10g+ East Kent Gold. 10g (60'), EKG 10g (20'), EKG 15g (1') i 15g EKG na cichej. Wyszło 22l, 11°Blg. Cóż - wyszedł kwas, skrzynkę jakoś wypiłem, druga poszła w kanał - z wiekiem piwo robiło się coraz bardziej kwaśne i przegazowane... W.82 z dnia 10.05.2012 czyli "Pale Ale Cascadowe". Do gara poszło: PaleAle (Optic) - 3840g CaraRed - 250g Biscuit - 250g Karmel Ciemny - 50g Zacieranie: zasyp do 16l wody 68°C, 67°C - 90', 76°C - 10', 78°C - filtracja. Chmielenie 70' - Centannial 6g (brzeczka przednia), Cent 12g (60'), Cascade 15g(0') i 10g Casc. na cichej. Wyszło 22l, 13°Blg. Drożdże WLP 002 English Ale (starter). Przy okazji zmiana etykiet (od W.76 stosowałem uniwersalną etykietę), nowe chyba czytelniejsze i jakoś bardziej mi się podobają. Oczywiście jakieś zmiany będą jeszcze. Edytowane 28 Lipca 2012 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 28 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2012 (edytowane) W.83 z dnia 24.05.2012 czyli belgijskie Pale Ale - W.77 jakoś mi nie podeszło to próbujemy kolejny raz. Do gara poszło: Pilzneński - 2400g Pale Ale - 1820g Abbey Malt - 200g Specjal B - 190g Zacieranie: zasyp do 16l wody 64°C, 67°C - 60', 72°C - 10', 76°C - 10', 78°C - filtracja. Chmielenie 70' - Marynka 20g (60'), Tradition 15g+ Cascade 5g (2'). Wyszło 22l, 12,5°Blg. Drożdże Wyeast 1214 Belgian Abbey (starter). Co wyszło jeszcze nie wiem, nie próbowałem choć przy rozlewie było OK. W.84 z dnia 29.05.2012 czyli kolejna "amerykańska" IPA - od "Shermana" (W.45) uwielbiam ajpy. Do gara poszło: Monachijski I - 600g Pale Ale (Mat.Ott.) - 5000g Crystal 145EBC - 530g Zacieranie: zasyp do 19l wody 68°C, 67°C - 70', 72°C - 10', 76°C - 10', 78°C - filtracja. Chmielenie 70': 60' - Simcoe 20g 40' - Authanum 20g 20' - Cascade 15g + Citra 5g 0' - Citra 10g + Cascade 10g Wyszło 21l, 16,5°Blg. Drożdże WLP 002 Engl. Ale gęstwa po W.82. Rozlane pod koniec czerwca, jeszcze nie próbowałem. W.85 z dnia 02.06.2012 czyli Dubbel. Do gara poszło: Pilzneński - 3850g Monachijski - 1000g AbbeyMalt - 430g Karmel Ciemny - 150g Specjal B - 250g Pszen. praż. - 200g Zacieranie: zasyp do 20l wody 65°C, 64°C - 35', 72°C - 35', 76°C - 10', 78°C - filtracja. Chmielenie 80': 60' - Marynka 20g 15' - Cukier trzcinowy 220g 0' - Saaz 10g + First Gold 10g Wyszło 20l, 16,5°Blg. Drożdże Wyeast 1214 Belgian Abbey gęstwa po W.83. Rozlane 28 czerwca, jeszcze nie próbowałem. Edytowane 28 Lipca 2012 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 28 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2012 W.86 z dnia 07.06.2012 czyli "amerykańska" IPA po raz kolejny - robocza nazwa "Popłuczyny". Do gara poszło: Monachijski I - 1000g Pale Ale (C.M.) - 4014g CaraHell - 470g Biscuit - 400g Pszen. praż. - 150g Zacieranie: zasyp do 20l wody 68°C, 67°C - 70', 76°C - 10', 78°C - filtracja. Chmielenie 70': 60' - Citra 20g 40' - Authanum 20g + Citra 10g 20' - Cascade 10g + Citra 10g 0' - Simcoe 10g + Citra 10g Wyszło 21l, 14°Blg (po prostu masakra... ). Chyba coś nie tak przy filtracji. Wzmocnione 400g ekstraktu słodowego suchego. Drożdże WLP 002 Engl. Ale gęstwa po W.84. Rozlane pierwszego lipca, jeszcze nie próbowałem. W.87 z dnia 12.06.2012 - miał być Trippel a wyszedł Dubbel (albo już sam nie wiem co). Robocza nazwa Tribelek. Do gara poszło: Pilzneński - 5000g Carahell - 300g AbbeyMalt - 300g Biscuit - 150g Karmel jasny - 200g Pszen. praż. - 170g Zacieranie: zasyp do 20l wody 65°C, 64°C - 30', 72°C - 40', 76°C - 10', 78°C - filtracja. Chmielenie 80': 60' - First Gold 23g + Marynka 10g 15' - Syrop cukrowy ok. 700g 0' - First Gold 20g Wyszło 21l, 17,5°Blg. Drożdże Wyeast 1214 Belgian Abbey gęstwa po W.85. Rozlane 16.07, jeszcze nie testowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 28 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2012 (edytowane) Sezon 2011/2012 uważam za zakończony. W planach było jeszcze kilka piw w tym sezonie (Alt, Witbier i ze dwie Ajpy) ale upalna pogoda i brak czasu zweryfikowały plany. Na ocenę pełni tego co uwarzyłem przyjdzie jeszcze czas ale na dziś dzień jestem średnio zadowolony. Szczególnie lagery jakoś mnie rozczarowały. Z ejlami trochę lepiej (nie licząc kwacha w warce 81) ale też szału nie ma. Edytowane 28 Lipca 2012 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się