Skocz do zawartości

Browar PRUSAKA


prusak

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za gratulacje! :)

Co do wody to na jesieni zmieniło mi się jej źródło - podobno studnia głębinowa jest ta sama ale zmieniła się charakterystyka przepływu i woda płynąc bardziej burzliwie czyści rury. Woda którą obecnie mam w kranie ma przekroczone normy zawartości żelaza (wanna żółknie w oczach), ponoć tez manganu. Źle to wpływa na drożdżaki no i na samo piwo. A proporcja 1:1 to taki kompromis - wodę z RO biorę od rodziców i trochę to trwa zanim nałapię jej odpowiedni zapas (no i trza biegać z baniakami). Ostatnie warki w tym sezonie robiłem na wodzie w proporcji 2:1 (RO do kran.).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

21 lipca zakończyłem sezon 2012/2013 - do butelek trafiło ostatnie piwo czyli W.115-RIS o roboczym tytule "Imperator".

 

post-1738-0-33139800-1374576079_thumb.jpg

 

Jak czas pozwoli to zrobię jakieś podsumowanie tego co uwarzyłem- co było OK a co nie do końca.

 

Mam też surowce i pomysły na kolejne warki ale gorzej z chęciami które są odwrotnie proporcjonalne do temperatury za oknem. Ale jak ochłodnie to może zacznę kolejny sezon... ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

No i się zaczęło -

 

KOLEJNY SEZON (czwarty z kolei)

 

ruszył wczoraj (23.09.2013):

 

W.116 - Pszenica

 

Do gara poszły:

pszeniczny - 2500g

pilzneński - 1000g

monachijski I - 1000g

caramunich I - 250g

 

Zacieranie w 17l wody (R.O, kran 7:10).

37°C - 20'

52°C - 10' - dekokt 10' w 100°C

64°C - 20' - dekokt 20' w 100°C

72°C - 30'

76°C - 10', 78°C - filtracja.

 

Chmielenie 80', na 60' Saaz i Sladek po 10g

 

Do fermentacji poszło 21l, 13,6°Blg. Drożdże Mauribrew Weiss.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W.117 - Pale Ale (25.10.13r)

 

Do gara poszły:

monachijski II - 500g

pilzneński - 3500g

pale crystal - 300g

 

Zacieranie w 13l wody (R.O, kran 1:1).

52°C - 10'

67°C - 40'

72°C - 30'

76°C - 10', 78°C - filtracja.

 

Chmielenie 80':

60' - Mosaic 10g + Pacyfic Jade 7g,

20' - Mosaic 10g + Pacyfica 10g,

0' - Mosaic 10g + Pacyfica Jade 10g,

 

Do fermentacji poszły 22l o ekstrakcie 12,6°Blg

 

W.118 - Pszeniczny koźlak (06.10.13r)

 

Do gara poszły:

pszeniczny jasny - 530g

pszeniczny ciemny - 2050g

orkiszowy - 1010g

monachijski I - 1200g

pilzneński - 1010g

wiedeński - 500g

caramunich I - 200g

caramunich II - 200g

cararoma - 110g

Caramel Dark - 100g

 

Zacieranie w 21l wody (R.O, kran 1:1).

37°C - 15'

52°C - 10'

63°C - 30' - dekokt 15' w 100°C

72°C - 30'

76°C - 10', 78°C - filtracja.

 

Chmielenie 80':

60' - Pacyfic Jade 14,2%, 25g

0' - Pacyfica 5,0%, 15g

 

Po schłodzeniu zostało 22l o ekstrakcie 18,2°Blg, zaszczepione gęstwą Mauribrew Weiss.

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

W.119 - Amber Ale z dnia 16.10.2013

 

Do gara poszły:

Mild Ale - 3600g

Wiedeński - 500g

Crystal 150° - 300g

 

Zacieranie w 14l wody (r.o. i kran 1:1)

67°C - 40'

72°C - 30'

76°C - 10'

78°C -> filtracja

 

Chmielenie: 75'

60' - 13g Pacyfic Jade 14,2%

30' - 20g Amarillo 10,1%

0' - 20g Amarillo 10,1%

cicha - 20g Amarillo 10,1%

 

Po schłodzenu do wiadra poszło 21,5l o ekstrakcie 12,2°Blg. Zaszczepione gęstwą WLP 001 (pierwszy zbiór).

Fermentacja w 17-18°C. Obecnie piwo jest na cichej.

Trochę mało "amber" wyszło, ale wypijemy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W.120 - Pszenica nr 2 z dnia 24.10.2013r

 

Do gara poszły:

pszeniczny - 2300g

pilzneński - 1000g

monachijski I - 1000g

caramunich I - 160g

caramunich II - 100g

 

Zacieranie w 14l wody (R.O, kran 9:5).

37°C - 15' -> odebranie dekoktu, dekokt 15' - 100°C (przypalił się...)

63°C - 25'

72°C - 35'

76°C - 10', 78°C - filtracja.

 

Chmielenie 80', na 60' Kazbek 7,0% - 15g

 

Po schłodzeniu zostało 21,5l. Zaszczepione gestwą Mauri Weiss (II zbiór)

Fermentacja od 16°C do 20°C jeszcze trwa.

 

W.121 - Górniak codzienny z dnia 02.11.2013r

 

Do gara poszły:

Pilzneński - 3000g

Monachijski I - 1000g

Karmel. St. 150° - 300g

 

Zacieranie w 13l wody (r.o. - kran, 8:5)

55°C - 10'

64°C - 40'

72°C - 30'

76°C - 10'

 

Chmielenie 80': 60' - 22g Marynki, 0' - 20g Kazbeka

Po schłodzeniu wyszło 22l, 11,9°Blg. Zaszczepione uwodnionymi drożdżami Mangr. Jack "Burton union", burzliwa ruszyła po około dobie.

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W.122 - Nelson. AIPA chmielona szyszkami chmielu Nelson Savin, warzone 03.11.2013.

 

Do gara poszły:

Pilzneński - 3500g

Monachijski II - 510g

Mild Ale - 1390g

Cara Ruby 50°- 250g

 

Zacieranie w 17l wody:

66°C - 45'

72°C - 30'

76°C - 10'

78°C -> filtracja

 

Chmielenie 75':

60' - 22g Pacyfic Jade 14,2%

40' - 20g Nelson Sav. 13,4%

20' - 20g Nelson Sav. 13,4%

0' - 30g Nelson Sav. 13,4%

 

Po schłodzeniu zostało 21,5l, 14,4°Blg. Zaszczepione gęstwą WLP001 (II zbiór).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W.123 - Stout owsiany. Warzony 17.11.2013.

 

Do gara poszły:

Pilzneński - 3000g

Monachijski I - 500g

Wiedeński - 500g

Specjal B - 150g

Palony jęczm. - 470g

Płatki owsiane - 400g

 

Zacieranie w 14l wody:

52°C - 15'

66°C - 40'

72°C - 30'

76°C - 10'

78°C -> filtracja

 

Chmielenie 80':

60' - Dr Rudi 11,8%, 20g

0' - Dr Rudi, 15g

 

Po schłodzeniu zostało 22l o ekstrakcie 13,5°Blg. Zaszczepione starterem Safale S-04.

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W.124 - Bitter z dnia 21.11.2013

 

Do gara poszły:

Pale Ale - 4000g

Crystal 120° - 300g

Jęczmień pal. - 40g (do filtracji)

 

Zacieranie w 13l wody (r.o.+kran 1:1)

67°C - 50'

72°C - 20'

76°C - 10'

78°C -> filtracja

 

Chmielenie 80':

60' - Dr Rudi 11,8% 11g, Waimea 14,9% 5g

20' - East Kent Gold. i First Gold, po 10g

0' - EKG i FG, po 10g

 

Po schłodzeniu wyszło 22l o ekstrakcie 12°Blg, zaszczepione gęstwą M79 Burton Union (pięciodniowa, I zb.).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W.125 - Foreign Extra Stout z dnia 27.11.2013

 

Do gara poszły:

Pilzneński - 1000g

Monachijski I - 1000g

Pale Ale - 3500g

Cararoma - 200g

Pale Chokol. - 200g

jęczmień pal. - 200g

Carafa spec. I - 200g

Carafa spec. III - 100g (do filtracji)

Płatki jeczm. - 200g

Płatki żytnie - 400g

 

Zacieranie w 20l wody (r.o.+kran 1:1):

55°C - 10'

67°C - 40'

72°C - 30'

76°C - 10'

78°C -> filtracja

 

Chmielenie 80':

60' - Waimea 14,9%, 20g

0' - Pacyfica, 20g

 

Po schłodzeniu zostały 22l o ekstrakcie 17°Blg, zaszczepione gęstwą S-04 (I-szy zbiór).

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i warzę. Właściwie warzymy...

post-1738-0-39719600-1385894268_thumb.jpg

...z pomocnikiem.

 

W.126 - IPA. Warka z dnia 01.12.2013

Do gara poszły:

Pale Ale Munt. - 5000g

Cara Ruby 50° - 250g

Crystal 150° - 300g

 

Zacieranie w 13l wody (r.o. i kr., 1:1)

67°C - 45'

72°C - 25'

76°C - 10'

78°C -> filtracja

 

Chmielenie 80':

60' - Waimea 14,9%, 19g

20' - East Kent Gold., First Gold i Pacyfica po 10g

0' - East Kent Gold., First Gold i Pacyfica po 10g

 

Chmiel się gotuje, pomocnik śpi. Cisza i spokój! :beer:

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W browarze pachnie wędzonką. Ostatni górniak tego roku.

W.127 - Wędzone z dnia 15.12.2013

Do gara poszły:

Wędzony Wey. - 1050g

Pszen. wędz. (W.) - 1000g

Wedzony C.M. - 1000g

Whisky - 500g

Caramunich II - 200g

Cararoma - 200g

 

Zacieranie w 20l wody (r.o.+kran 1:1):

55°C - 10'

65°C - 40'

72°C - 30'

76°C - 10'

78°C -> filtracja

 

Do chmielenia poszło 26,5l o ekstrakcie 11,5°Blg.

Chmielenie 80':

60' - Marynka 10%, 24g

5' - Amarillo, 20g

 

Po schłodzeniu zostało 22l o ekstrakcie 12,5°Blg, zaszczepione gęstwą S-04 (II zbiór).

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Pora na lagery:

W.128 - Keller 1 - pierwsze w sezonie na dolniaki.

 

Do gara poszły:

Pilzneński - 3000g

Wiedeński - 1000g

Pszeniczny - 200g

Karmel. 150 - 200g

 

Zacieranie w 13l wody:

53°C - 10'

64°C - 35'

72°C - 35'

76°C - 10'

78°C -> filtracja

 

Chmielenie 75':

60' - Angus 10% 26g

0' - Saaz, Sladek, Kazbek - po 10g.

 

Po schłodzeniu wyszło 22l 12°Blg. Zaszczepione starterem z drożdży Saflager S-23. Fermentuje w temp. 9-10°C

 

W.129 - Keller 2 - Kolejny lager. Minimalnie zmieniony zasyp w stosunku do poprzedniego i inne drożdże.

 

Do gara poszły:

Pilzneński - 3000g

Monachijski I - 1000g

Pszeniczny - 200g

Karmel. 150 - 200g

 

Zacieranie w 13l wody:

53°C - 10'

64°C - 35'

72°C - 35'

76°C - 10'

78°C -> filtracja

 

Chmielenie 75':

60' - Angus 10% 26g

0' - Saaz, Sladek, Kazbek - po 10g.

 

Po schłodzeniu wyszło ...(chłodzi się ale liczę 22l 12°Blg). Zaszczepione starterem z drożdży Saflager W-34/70.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

No to uzupełniamy:

 

W.130 - Lager 1 - z dnia 11.01.14r

pilzen Souffl, 3EBC -3900g (miało być 1000g mniej, zamyśliłem się...)

monachijski I, 15EBC -1000g

pszen. Jasny 4EBC -200g

Cara(hell) 25EBC - 250g

melanoidowy 70EBC -100

--------------------------------------

Zacieranie: 16l wody 100% R.O.

55°C - 15'

64°C - 40'

72°C - 20'

76°C - 10'

78°C ->Filtracja

--------------------------------------

Chmielenie, 90' (na dwa garnki):

60' - amarillo 10,1% -30

0' - Kazbek 7,0% -30

--------------------------------------

Do fermentacji poszło 25l o ekstrakcie 13.5°Blg (a miało być 22l 12-tki)

Drożdże: starter "munich lager"

Fermentacja - 3 tygodnie - 8-11°C

 

W.131 - 11-tka - z dnia 19.01.14r

pilzen Souffl, 3EBC -600g

wieden. CM, 8EBC -3000g

pszen. Jasny 4EBC -300g

Cara(hell) 25EBC - 200g

--------------------------------------

Zacieranie: 12l wody 100% R.O.

55°C - 15'

64°C - 40'

72°C - 30'

76°C - 10'

78°C ->Filtracja

--------------------------------------

Chmielenie, 70':

60' - centanial 10,0% -20g

0' - saaz 4,0% -15g i sladek 5,0% -15g

--------------------------------------

Do fermentacji poszło 22l o ekstrakcie 11°Blg

Drożdże: starter "Czech Pils"

Fermentacja - 3 tygodnie - 8-11°C

cicha od 05.06.2014 - 3,8°Blg

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W.132 - Schwarzbier - z dnia 25.01.14r

 

pilzen Souffl, 3EBC -1500g

monachijski I, 15EBC -2000g

pszen. wędzony 5EBC -350g

Caramunich I 90EBC -100g

caramunich II 120EBC -100g

Pale chokolate 600EBC -290g

carafa spec III 1300EBC -80g

żytni palony 1000EBC -100g (połowa na zimno)

--------------------------------------

Zacieranie: 14l wody 100% R.O.

55°C - 10'

64°C - 30'

72°C - 40'

76°C - 10'

78°C ->Filtracja

--------------------------------------

Chmielenie, 80':

60' - centanial 10,0% -20g

0' - saaz 4,0% i sladek 5,0% - po 10g

--------------------------------------

Do fermentacji poszło 22l o ekstrakcie 12°Blg

Drożdże: gęstwa"W-34/70"

Fermentacja - 3 tygodnie - 8-10°C

 

W.133 - Rauchbier - z dnia 02.02.14r

wieden. CM, 8EBC -1000g

monachijski I, 15EBC -1000g

wędzony 5EBC -2400g

Caramunich I 90EBC -150g

caramunich II 120EBC -150g

caramunich III 150EBC -150g

--------------------------------------

Zacieranie: 15l wody 100% R.O.

55°C - 10'

64°C - 40'

72°C - 30'

76°C - 10'

78°C ->Filtracja do 26l 11,5°Blg

--------------------------------------

Chmielenie, 80':

saaz 4,0% -15g

sladek 5,0% -15g

centanial 10,0% -25g

--------------------------------------

Do fermentacji poszło 22l o ekstrakcie 112,5°Blg

Drożdże: gęstwa "munich lager", I-szy zbiór zadana w temp 15°C

Fermentacja - 3 tygodnie - 8-11°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W.134 - Pils 1 - z dnia 07.02.14r

 

pilzen Souffl, 3EBC -3300g

wieden. CM, 8EBC -800g

krótki, 5EBC -200g

--------------------------------------

Zacieranie: 13l wody R.O. z R.O. bez miner. (1:1)

54°C - zasyp -> grzanie do 64*

64°C - 25' -> dekokt: 10' w 100°C (próba jodowa minimalnie zabarwiona) ->zwrot

72°C - 30'

76°C - 10'

78°C ->Filtracja (do 26l 10,8°Blg)

--------------------------------------

Chmielenie, 80':

saaz 4,0% -15g

sladek 5,0% -15g

Premiant 7,5% -33g

--------------------------------------

Do fermentacji poszło 22l o ekstrakcie 12.0°Blg

Drożdże: Gestwa "Czech Pils", Iszy zbiór

Fermentacja - 3 tygodnie - 8-11°C

 

W.135 - Porter Bałtycki - z dnia 15.02.14r

 

pilzen Souffl, 3EBC -2000g

monachijski I, 15EBC -4220g

monachijski II, 25EBC -1000g

wędzony pszen 5EBC -650g

----------

Caramunich I 90EBC -200g

caramunich III 150EBC -200g

Cararoma 350EBC -300g

Pale chokolate 600EBC -200g (mash out)

carafa spec I 1000EBC -250g (-//-)

płatki owsiane -400g

--------------------------------------

Zacieranie: 20l wody 100% R.O.

65°C - 50'

72°C - 30'

76°C - 10'

78°C ->Filtracja

--------------------------------------

Chmielenie, 120':

60' - junga 11%, 35g

15' - Ekstrakt słodowy jasny 500g

5' - saaz 4,0%, sladek 5,0% po 15g

--------------------------------------

Do fermentacji poszło 21l o ekstrakcie 23.5°Blg

Drożdże: gęstwa W-34/70, II-zbiór

Fermentacja - 3 tygodnie - 8-11°C

 

UWAGI: Po 10l filtratu zatrzymanie filtracji - oplot nie daje rady (jak w RISie).

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W.136 - Koźlak - z dnia 01.03.14r

 

pilzen Souffl, 3EBC -1000g

monachijski I, 15EBC -4500g

monachijski II, 25EBC -500g

krótki, 5EBC -300g

----------

Caramunich I 90EBC -200g

caramunich II 120EBC -150g

caramunich III 150EBC -150g

Cararoma 350EBC -200g

--------------------------------------

Zacieranie: 20l wody R.O.14l i kr. 6l

55°C - zasyp i grzanie do 64*

64°C - 40'

72°C - 45'

76°C - 10'

78°C ->Filtracja do 26l (14,6°Blg)

--------------------------------------

Chmielenie, 90':

60' - Junga 11%, 32g

0' - Hallert. Trad. 5% - 22g

--------------------------------------

Do fermentacji poszło 22l o ekstrakcie 16.3°Blg

Drożdże: gęstwa "munich lager", II-gi zbiór

Fermentacja - 3 tygodnie - 8-11°C

Uwagi: na cichej przyszły "upały" i temp. poszła w górę (do 14°C), przy rozlewie piwo miało około 4°Blg.

 

W.137 - Pils 2 - z dnia 06.03.14r

 

pilzen Bruntal 3EBC -3500g

wieden. CM, 8EBC -500g

Carapils, 5EBC -300g

zakwaszajacy - 23g

--------------------------------------

Zacieranie: 13l wody 100% R.O.

55°C - zasyp i grzanie do 64*

64°C - 20' -> dekokt 15' w 100*

72°C - 40'

76°C - 10'

78°C ->Filtracja do 26l, 11*

 

--------------------------------------

Chmielenie, 90':

60' - Rubin 11%, 33g

15' - saaz i sladek, po 10g

0' - saaz i sladek, po 15g

--------------------------------------

Do fermentacji poszło 22l o ekstrakcie 12.5°Blg

Drożdże: gęstwa Czech pils, II-gi zbiór

Fermentacja - 3 tygodnie - 8-11°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W.138 - Polotmave - z dnia 09.03.14r

 

pilzen Bruntal, 3EBC -1500g

wieden. CM, 8EBC -2500g

monachijski II, 25EBC -200g

krótki, 5EBC -250g

----------

Cararoma 350EBC -250g

--------------------------------------

Zacieranie: 14l wody (10l R.O., 4l kr.)

64°C - 40'

72°C - 35'

76°C - 10'

78°C ->Filtracja do 26l (11,5 °Blg)

--------------------------------------

Chmielenie, 90':

60' - premiant 7,5%, 33g

20' - saaz 4,0%, sladek 5,0% po 10g

0' - saaz 4,0%, sladek 5,0%, premiant po 10g

-------------------------------------

Do fermentacji poszło 22l o ekstrakcie 13.0°Blg

Drożdże: gęstwa "Czech pils", IIzbiór

Fermentacja - 3 tygodnie - 8-11°C

 

W.139 - Pszenica - z dnia 16.03.14r

 

pilzen Souffl 3 -1500g

monachijski I 15 -520g

pszen. Jasny 4 -2200g

CaraRuby cm 50 -300g

--------------------------------------

Zacieranie: 13,5l wody 100% R.O.

37°C - 15' -> dekokt 100* - 15'

64°C - 35'

72°C - 35'

76°C - 10'

78°C ->Filtracja do 26l

--------------------------------------

Chmielenie, 90':

60' - Hallert Trad.5.0% -20g

5' - -//- -15g

--------------------------------------

Do fermentacji poszło 22l o ekstrakcie 11.5°Blg

Drożdże: rehydrat. "Mauri Weiss" w temp. 17°C

Fermentacja - 2 tygodnie - 18-21°C, rozlane bez cichej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W.140 - Amerykańska Pszenica - z dnia 16.03.14r

 

pilzen Souffl 3 -2400g

pszen. Jasny 4 -1500g

pszen. ciemny -300g

bisc. abbeyM 75 -200g

--------------------------------------

Zacieranie: 13,0l wody 100% R.O.

52°C - 5'

64°C - 35'

72°C - 35'

76°C - 10'

78°C ->Filtracja do 26l (10,5*)

--------------------------------------

Chmielenie, 90':

60' - centennial 10,0% -22g

0' - pacyfica 5% -25g

--------------------------------------

Do fermentacji poszło 21l o ekstrakcie 12.0°Blg

Drożdże: starter Saccharolicius B006 Pixie w temp 19°C

Po nocy temp spadła do 16*

Uwaga: do gęstwy wpadła mi pokrywka ze słoika...

Fermentacja - 2 tygodnie - 18-21°C

 

W.141 - Bitter - z dnia 13.04.2014

 

pale ale M.O. 6 -2070g

Pale Ale belg 6,5 -1930g

pale crystal 90 -100g

crystal 150 -200g

--------------------------------------

Zacieranie: 13,0l wody (11l R.O.)

68°C - 60'

72°C - 15'+ 8g gipsu

76°C - 10'

78°C ->Filtracja do 26l (10,8*)

 

--------------------------------------

Chmielenie, 90':

60' - Pilgrim 10,1% -25g

20' - E.K.G. 6,4% - 20g

0' - E.K.G. 20g i pacyfica 20g

--------------------------------------

Do fermentacji poszło 22l o ekstrakcie 12.2°Blg

Drożdże: Saccharolicious E001 Cornwall

Fermentacja - 2 tygodnie - 18-21°C

 

Piwo poszło w kanał - po burzliwej zeszło do 2°Blg,

bardzo mętne. Infekcja...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W.142 - Amber Ale - z dnia 27.04.2014

 

Pale Ale belg 6,5 -3800g

pszen. ciemny - 400g

crystal 150 - 290g

--------------------------------------

Zacieranie: 13,5l wody 100% R.O.

67°C - 60'

72°C - 15'

76°C - 10'

78°C ->Filtracja do 26l (11

--------------------------------------

Chmielenie, 90':

60' - centennial 10,0% (16,5g),citra 2012 12,7% (2,5g)

30' - Mosaic 11,1% (10g), citra 2013 12,3% (10g)

0' - Mosaic 11,1% (10g), citra 2013 12,3% (10g)

cicha - Mosaic 11,1% (10g), citra 2013 12,3% (10g)

--------------------------------------

Do fermentacji poszło 21,5l o ekstrakcie 12,3°Blg

Drożdże: gęstwa (I-szy zbiór) Saccharolicious B006 Pixie

temp zadania 21*, po 12 godz spadła do 16*

Pierwszy tydzień w temp około 17°C, później 18-19°C.

 

W.143 - BIPA - z dnia 10.05.2014

 

pilzen Souffl 3 -3500g

wieden. CM 8 -1000g

monachijski II 25 -300g

pszen. Jasny 4 -500g

pale crystal 90 -200g

crystal 120 -200g

--------------------------------------

Zacieranie: 17,0l wody (12:5).

67°C - 60'

72°C - 15'

76°C - 10'

78°C ->Filtracja do 26l, 13,5°Blg

--------------------------------------

Chmielenie, 90':

60' - green bullet 13,2% -13g, Wai-iti 14,2% -10g

30' - Wai-iti 14,2% -10g, pacifica 5,0% -10g

0' - Wai-iti 14,2% -15g, pacifica 5,0% -15g

 

Cicha - Wai-iti 14,2% -15g, pacifica 5,0% -15g

--------------------------------------

Do fermentacji poszło 22l o ekstrakcie 15.0°Blg

Drożdże: gęstwa Sacchar. B006 Pixie, IIzb. w temp. 21°C

(wyniesione do piwn., spadek temp do 17°C)

Po dobie burzliwa w toku, temp 18-19*

Fermentacja - 2 tygodnie - 18-21°C

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.