cml Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 gratulacje w sprawie bocka! natomiast pytanie o udział wody RO - jaka była przyczyna wprowadzenia i skąd stosunek 1:1? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 21 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 Dzięki za gratulacje! Co do wody to na jesieni zmieniło mi się jej źródło - podobno studnia głębinowa jest ta sama ale zmieniła się charakterystyka przepływu i woda płynąc bardziej burzliwie czyści rury. Woda którą obecnie mam w kranie ma przekroczone normy zawartości żelaza (wanna żółknie w oczach), ponoć tez manganu. Źle to wpływa na drożdżaki no i na samo piwo. A proporcja 1:1 to taki kompromis - wodę z RO biorę od rodziców i trochę to trwa zanim nałapię jej odpowiedni zapas (no i trza biegać z baniakami). Ostatnie warki w tym sezonie robiłem na wodzie w proporcji 2:1 (RO do kran.). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 23 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 21 lipca zakończyłem sezon 2012/2013 - do butelek trafiło ostatnie piwo czyli W.115-RIS o roboczym tytule "Imperator". Jak czas pozwoli to zrobię jakieś podsumowanie tego co uwarzyłem- co było OK a co nie do końca. Mam też surowce i pomysły na kolejne warki ale gorzej z chęciami które są odwrotnie proporcjonalne do temperatury za oknem. Ale jak ochłodnie to może zacznę kolejny sezon... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 24 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 No i się zaczęło - KOLEJNY SEZON (czwarty z kolei) ruszył wczoraj (23.09.2013): W.116 - Pszenica Do gara poszły: pszeniczny - 2500g pilzneński - 1000g monachijski I - 1000g caramunich I - 250g Zacieranie w 17l wody (R.O, kran 7:10). 37°C - 20' 52°C - 10' - dekokt 10' w 100°C 64°C - 20' - dekokt 20' w 100°C 72°C - 30' 76°C - 10', 78°C - filtracja. Chmielenie 80', na 60' Saaz i Sladek po 10g Do fermentacji poszło 21l, 13,6°Blg. Drożdże Mauribrew Weiss. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 6 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 (edytowane) W.117 - Pale Ale (25.10.13r) Do gara poszły: monachijski II - 500g pilzneński - 3500g pale crystal - 300g Zacieranie w 13l wody (R.O, kran 1:1). 52°C - 10' 67°C - 40' 72°C - 30' 76°C - 10', 78°C - filtracja. Chmielenie 80': 60' - Mosaic 10g + Pacyfic Jade 7g, 20' - Mosaic 10g + Pacyfica 10g, 0' - Mosaic 10g + Pacyfica Jade 10g, Do fermentacji poszły 22l o ekstrakcie 12,6°Blg W.118 - Pszeniczny koźlak (06.10.13r) Do gara poszły: pszeniczny jasny - 530g pszeniczny ciemny - 2050g orkiszowy - 1010g monachijski I - 1200g pilzneński - 1010g wiedeński - 500g caramunich I - 200g caramunich II - 200g cararoma - 110g Caramel Dark - 100g Zacieranie w 21l wody (R.O, kran 1:1). 37°C - 15' 52°C - 10' 63°C - 30' - dekokt 15' w 100°C 72°C - 30' 76°C - 10', 78°C - filtracja. Chmielenie 80': 60' - Pacyfic Jade 14,2%, 25g 0' - Pacyfica 5,0%, 15g Po schłodzeniu zostało 22l o ekstrakcie 18,2°Blg, zaszczepione gęstwą Mauribrew Weiss. Edytowane 7 Października 2013 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 W.119 - Amber Ale z dnia 16.10.2013 Do gara poszły: Mild Ale - 3600g Wiedeński - 500g Crystal 150° - 300g Zacieranie w 14l wody (r.o. i kran 1:1) 67°C - 40' 72°C - 30' 76°C - 10' 78°C -> filtracja Chmielenie: 75' 60' - 13g Pacyfic Jade 14,2% 30' - 20g Amarillo 10,1% 0' - 20g Amarillo 10,1% cicha - 20g Amarillo 10,1% Po schłodzenu do wiadra poszło 21,5l o ekstrakcie 12,2°Blg. Zaszczepione gęstwą WLP 001 (pierwszy zbiór). Fermentacja w 17-18°C. Obecnie piwo jest na cichej. Trochę mało "amber" wyszło, ale wypijemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 (edytowane) W.120 - Pszenica nr 2 z dnia 24.10.2013r Do gara poszły: pszeniczny - 2300g pilzneński - 1000g monachijski I - 1000g caramunich I - 160g caramunich II - 100g Zacieranie w 14l wody (R.O, kran 9:5). 37°C - 15' -> odebranie dekoktu, dekokt 15' - 100°C (przypalił się...) 63°C - 25' 72°C - 35' 76°C - 10', 78°C - filtracja. Chmielenie 80', na 60' Kazbek 7,0% - 15g Po schłodzeniu zostało 21,5l. Zaszczepione gestwą Mauri Weiss (II zbiór) Fermentacja od 16°C do 20°C jeszcze trwa. W.121 - Górniak codzienny z dnia 02.11.2013r Do gara poszły: Pilzneński - 3000g Monachijski I - 1000g Karmel. St. 150° - 300g Zacieranie w 13l wody (r.o. - kran, 8:5) 55°C - 10' 64°C - 40' 72°C - 30' 76°C - 10' Chmielenie 80': 60' - 22g Marynki, 0' - 20g Kazbeka Po schłodzeniu wyszło 22l, 11,9°Blg. Zaszczepione uwodnionymi drożdżami Mangr. Jack "Burton union", burzliwa ruszyła po około dobie. Edytowane 17 Listopada 2013 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 W.122 - Nelson. AIPA chmielona szyszkami chmielu Nelson Savin, warzone 03.11.2013. Do gara poszły: Pilzneński - 3500g Monachijski II - 510g Mild Ale - 1390g Cara Ruby 50°- 250g Zacieranie w 17l wody: 66°C - 45' 72°C - 30' 76°C - 10' 78°C -> filtracja Chmielenie 75': 60' - 22g Pacyfic Jade 14,2% 40' - 20g Nelson Sav. 13,4% 20' - 20g Nelson Sav. 13,4% 0' - 30g Nelson Sav. 13,4% Po schłodzeniu zostało 21,5l, 14,4°Blg. Zaszczepione gęstwą WLP001 (II zbiór). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 (edytowane) W.123 - Stout owsiany. Warzony 17.11.2013. Do gara poszły: Pilzneński - 3000g Monachijski I - 500g Wiedeński - 500g Specjal B - 150g Palony jęczm. - 470g Płatki owsiane - 400g Zacieranie w 14l wody: 52°C - 15' 66°C - 40' 72°C - 30' 76°C - 10' 78°C -> filtracja Chmielenie 80': 60' - Dr Rudi 11,8%, 20g 0' - Dr Rudi, 15g Po schłodzeniu zostało 22l o ekstrakcie 13,5°Blg. Zaszczepione starterem Safale S-04. Edytowane 18 Listopada 2013 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 27 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 W.124 - Bitter z dnia 21.11.2013 Do gara poszły: Pale Ale - 4000g Crystal 120° - 300g Jęczmień pal. - 40g (do filtracji) Zacieranie w 13l wody (r.o.+kran 1:1) 67°C - 50' 72°C - 20' 76°C - 10' 78°C -> filtracja Chmielenie 80': 60' - Dr Rudi 11,8% 11g, Waimea 14,9% 5g 20' - East Kent Gold. i First Gold, po 10g 0' - EKG i FG, po 10g Po schłodzeniu wyszło 22l o ekstrakcie 12°Blg, zaszczepione gęstwą M79 Burton Union (pięciodniowa, I zb.). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 27 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 (edytowane) W.125 - Foreign Extra Stout z dnia 27.11.2013 Do gara poszły: Pilzneński - 1000g Monachijski I - 1000g Pale Ale - 3500g Cararoma - 200g Pale Chokol. - 200g jęczmień pal. - 200g Carafa spec. I - 200g Carafa spec. III - 100g (do filtracji) Płatki jeczm. - 200g Płatki żytnie - 400g Zacieranie w 20l wody (r.o.+kran 1:1): 55°C - 10' 67°C - 40' 72°C - 30' 76°C - 10' 78°C -> filtracja Chmielenie 80': 60' - Waimea 14,9%, 20g 0' - Pacyfica, 20g Po schłodzeniu zostały 22l o ekstrakcie 17°Blg, zaszczepione gęstwą S-04 (I-szy zbiór). Edytowane 28 Listopada 2013 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronin Opublikowano 27 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 Widzę że sezon pełną parą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 27 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 A no pracuję ile się da... Pomysłów dużo, z czasem gorzej. Gonię z górniakami co by mieć zapas przed zimą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 (edytowane) No i warzę. Właściwie warzymy... ...z pomocnikiem. W.126 - IPA. Warka z dnia 01.12.2013 Do gara poszły: Pale Ale Munt. - 5000g Cara Ruby 50° - 250g Crystal 150° - 300g Zacieranie w 13l wody (r.o. i kr., 1:1) 67°C - 45' 72°C - 25' 76°C - 10' 78°C -> filtracja Chmielenie 80': 60' - Waimea 14,9%, 19g 20' - East Kent Gold., First Gold i Pacyfica po 10g 0' - East Kent Gold., First Gold i Pacyfica po 10g Chmiel się gotuje, pomocnik śpi. Cisza i spokój! Edytowane 1 Grudnia 2013 przez prusak Biniu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Moj tez sie interesuje tym w podobnym wieku ale fotek nie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 (edytowane) W browarze pachnie wędzonką. Ostatni górniak tego roku. W.127 - Wędzone z dnia 15.12.2013 Do gara poszły: Wędzony Wey. - 1050g Pszen. wędz. (W.) - 1000g Wedzony C.M. - 1000g Whisky - 500g Caramunich II - 200g Cararoma - 200g Zacieranie w 20l wody (r.o.+kran 1:1): 55°C - 10' 65°C - 40' 72°C - 30' 76°C - 10' 78°C -> filtracja Do chmielenia poszło 26,5l o ekstrakcie 11,5°Blg. Chmielenie 80': 60' - Marynka 10%, 24g 5' - Amarillo, 20g Po schłodzeniu zostało 22l o ekstrakcie 12,5°Blg, zaszczepione gęstwą S-04 (II zbiór). Edytowane 16 Grudnia 2013 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Pora na lagery: W.128 - Keller 1 - pierwsze w sezonie na dolniaki. Do gara poszły: Pilzneński - 3000g Wiedeński - 1000g Pszeniczny - 200g Karmel. 150 - 200g Zacieranie w 13l wody: 53°C - 10' 64°C - 35' 72°C - 35' 76°C - 10' 78°C -> filtracja Chmielenie 75': 60' - Angus 10% 26g 0' - Saaz, Sladek, Kazbek - po 10g. Po schłodzeniu wyszło 22l 12°Blg. Zaszczepione starterem z drożdży Saflager S-23. Fermentuje w temp. 9-10°C W.129 - Keller 2 - Kolejny lager. Minimalnie zmieniony zasyp w stosunku do poprzedniego i inne drożdże. Do gara poszły: Pilzneński - 3000g Monachijski I - 1000g Pszeniczny - 200g Karmel. 150 - 200g Zacieranie w 13l wody: 53°C - 10' 64°C - 35' 72°C - 35' 76°C - 10' 78°C -> filtracja Chmielenie 75': 60' - Angus 10% 26g 0' - Saaz, Sladek, Kazbek - po 10g. Po schłodzeniu wyszło ...(chłodzi się ale liczę 22l 12°Blg). Zaszczepione starterem z drożdży Saflager W-34/70. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 10 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 Dziura w zapiskach rośnie coraz bardziej... Mimo tego browar pracuje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 10 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 (edytowane) No to uzupełniamy: W.130 - Lager 1 - z dnia 11.01.14r pilzen Souffl, 3EBC -3900g (miało być 1000g mniej, zamyśliłem się...) monachijski I, 15EBC -1000g pszen. Jasny 4EBC -200g Cara(hell) 25EBC - 250g melanoidowy 70EBC -100 -------------------------------------- Zacieranie: 16l wody 100% R.O. 55°C - 15' 64°C - 40' 72°C - 20' 76°C - 10' 78°C ->Filtracja -------------------------------------- Chmielenie, 90' (na dwa garnki): 60' - amarillo 10,1% -30 0' - Kazbek 7,0% -30 -------------------------------------- Do fermentacji poszło 25l o ekstrakcie 13.5°Blg (a miało być 22l 12-tki) Drożdże: starter "munich lager" Fermentacja - 3 tygodnie - 8-11°C W.131 - 11-tka - z dnia 19.01.14r pilzen Souffl, 3EBC -600g wieden. CM, 8EBC -3000g pszen. Jasny 4EBC -300g Cara(hell) 25EBC - 200g -------------------------------------- Zacieranie: 12l wody 100% R.O. 55°C - 15' 64°C - 40' 72°C - 30' 76°C - 10' 78°C ->Filtracja -------------------------------------- Chmielenie, 70': 60' - centanial 10,0% -20g 0' - saaz 4,0% -15g i sladek 5,0% -15g -------------------------------------- Do fermentacji poszło 22l o ekstrakcie 11°Blg Drożdże: starter "Czech Pils" Fermentacja - 3 tygodnie - 8-11°C cicha od 05.06.2014 - 3,8°Blg Edytowane 10 Maja 2014 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 10 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 W.132 - Schwarzbier - z dnia 25.01.14r pilzen Souffl, 3EBC -1500g monachijski I, 15EBC -2000g pszen. wędzony 5EBC -350g Caramunich I 90EBC -100g caramunich II 120EBC -100g Pale chokolate 600EBC -290g carafa spec III 1300EBC -80g żytni palony 1000EBC -100g (połowa na zimno) -------------------------------------- Zacieranie: 14l wody 100% R.O. 55°C - 10' 64°C - 30' 72°C - 40' 76°C - 10' 78°C ->Filtracja -------------------------------------- Chmielenie, 80': 60' - centanial 10,0% -20g 0' - saaz 4,0% i sladek 5,0% - po 10g -------------------------------------- Do fermentacji poszło 22l o ekstrakcie 12°Blg Drożdże: gęstwa"W-34/70" Fermentacja - 3 tygodnie - 8-10°C W.133 - Rauchbier - z dnia 02.02.14r wieden. CM, 8EBC -1000g monachijski I, 15EBC -1000g wędzony 5EBC -2400g Caramunich I 90EBC -150g caramunich II 120EBC -150g caramunich III 150EBC -150g -------------------------------------- Zacieranie: 15l wody 100% R.O. 55°C - 10' 64°C - 40' 72°C - 30' 76°C - 10' 78°C ->Filtracja do 26l 11,5°Blg -------------------------------------- Chmielenie, 80': saaz 4,0% -15g sladek 5,0% -15g centanial 10,0% -25g -------------------------------------- Do fermentacji poszło 22l o ekstrakcie 112,5°Blg Drożdże: gęstwa "munich lager", I-szy zbiór zadana w temp 15°C Fermentacja - 3 tygodnie - 8-11°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 10 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 (edytowane) W.134 - Pils 1 - z dnia 07.02.14r pilzen Souffl, 3EBC -3300g wieden. CM, 8EBC -800g krótki, 5EBC -200g -------------------------------------- Zacieranie: 13l wody R.O. z R.O. bez miner. (1:1) 54°C - zasyp -> grzanie do 64* 64°C - 25' -> dekokt: 10' w 100°C (próba jodowa minimalnie zabarwiona) ->zwrot 72°C - 30' 76°C - 10' 78°C ->Filtracja (do 26l 10,8°Blg) -------------------------------------- Chmielenie, 80': saaz 4,0% -15g sladek 5,0% -15g Premiant 7,5% -33g -------------------------------------- Do fermentacji poszło 22l o ekstrakcie 12.0°Blg Drożdże: Gestwa "Czech Pils", Iszy zbiór Fermentacja - 3 tygodnie - 8-11°C W.135 - Porter Bałtycki - z dnia 15.02.14r pilzen Souffl, 3EBC -2000g monachijski I, 15EBC -4220g monachijski II, 25EBC -1000g wędzony pszen 5EBC -650g ---------- Caramunich I 90EBC -200g caramunich III 150EBC -200g Cararoma 350EBC -300g Pale chokolate 600EBC -200g (mash out) carafa spec I 1000EBC -250g (-//-) płatki owsiane -400g -------------------------------------- Zacieranie: 20l wody 100% R.O. 65°C - 50' 72°C - 30' 76°C - 10' 78°C ->Filtracja -------------------------------------- Chmielenie, 120': 60' - junga 11%, 35g 15' - Ekstrakt słodowy jasny 500g 5' - saaz 4,0%, sladek 5,0% po 15g -------------------------------------- Do fermentacji poszło 21l o ekstrakcie 23.5°Blg Drożdże: gęstwa W-34/70, II-zbiór Fermentacja - 3 tygodnie - 8-11°C UWAGI: Po 10l filtratu zatrzymanie filtracji - oplot nie daje rady (jak w RISie). Edytowane 12 Maja 2014 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 W.136 - Koźlak - z dnia 01.03.14r pilzen Souffl, 3EBC -1000g monachijski I, 15EBC -4500g monachijski II, 25EBC -500g krótki, 5EBC -300g ---------- Caramunich I 90EBC -200g caramunich II 120EBC -150g caramunich III 150EBC -150g Cararoma 350EBC -200g -------------------------------------- Zacieranie: 20l wody R.O.14l i kr. 6l 55°C - zasyp i grzanie do 64* 64°C - 40' 72°C - 45' 76°C - 10' 78°C ->Filtracja do 26l (14,6°Blg) -------------------------------------- Chmielenie, 90': 60' - Junga 11%, 32g 0' - Hallert. Trad. 5% - 22g -------------------------------------- Do fermentacji poszło 22l o ekstrakcie 16.3°Blg Drożdże: gęstwa "munich lager", II-gi zbiór Fermentacja - 3 tygodnie - 8-11°C Uwagi: na cichej przyszły "upały" i temp. poszła w górę (do 14°C), przy rozlewie piwo miało około 4°Blg. W.137 - Pils 2 - z dnia 06.03.14r pilzen Bruntal 3EBC -3500g wieden. CM, 8EBC -500g Carapils, 5EBC -300g zakwaszajacy - 23g -------------------------------------- Zacieranie: 13l wody 100% R.O. 55°C - zasyp i grzanie do 64* 64°C - 20' -> dekokt 15' w 100* 72°C - 40' 76°C - 10' 78°C ->Filtracja do 26l, 11* -------------------------------------- Chmielenie, 90': 60' - Rubin 11%, 33g 15' - saaz i sladek, po 10g 0' - saaz i sladek, po 15g -------------------------------------- Do fermentacji poszło 22l o ekstrakcie 12.5°Blg Drożdże: gęstwa Czech pils, II-gi zbiór Fermentacja - 3 tygodnie - 8-11°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 W.138 - Polotmave - z dnia 09.03.14r pilzen Bruntal, 3EBC -1500g wieden. CM, 8EBC -2500g monachijski II, 25EBC -200g krótki, 5EBC -250g ---------- Cararoma 350EBC -250g -------------------------------------- Zacieranie: 14l wody (10l R.O., 4l kr.) 64°C - 40' 72°C - 35' 76°C - 10' 78°C ->Filtracja do 26l (11,5 °Blg) -------------------------------------- Chmielenie, 90': 60' - premiant 7,5%, 33g 20' - saaz 4,0%, sladek 5,0% po 10g 0' - saaz 4,0%, sladek 5,0%, premiant po 10g ------------------------------------- Do fermentacji poszło 22l o ekstrakcie 13.0°Blg Drożdże: gęstwa "Czech pils", IIzbiór Fermentacja - 3 tygodnie - 8-11°C W.139 - Pszenica - z dnia 16.03.14r pilzen Souffl 3 -1500g monachijski I 15 -520g pszen. Jasny 4 -2200g CaraRuby cm 50 -300g -------------------------------------- Zacieranie: 13,5l wody 100% R.O. 37°C - 15' -> dekokt 100* - 15' 64°C - 35' 72°C - 35' 76°C - 10' 78°C ->Filtracja do 26l -------------------------------------- Chmielenie, 90': 60' - Hallert Trad.5.0% -20g 5' - -//- -15g -------------------------------------- Do fermentacji poszło 22l o ekstrakcie 11.5°Blg Drożdże: rehydrat. "Mauri Weiss" w temp. 17°C Fermentacja - 2 tygodnie - 18-21°C, rozlane bez cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 W.140 - Amerykańska Pszenica - z dnia 16.03.14r pilzen Souffl 3 -2400g pszen. Jasny 4 -1500g pszen. ciemny -300g bisc. abbeyM 75 -200g -------------------------------------- Zacieranie: 13,0l wody 100% R.O. 52°C - 5' 64°C - 35' 72°C - 35' 76°C - 10' 78°C ->Filtracja do 26l (10,5*) -------------------------------------- Chmielenie, 90': 60' - centennial 10,0% -22g 0' - pacyfica 5% -25g -------------------------------------- Do fermentacji poszło 21l o ekstrakcie 12.0°Blg Drożdże: starter Saccharolicius B006 Pixie w temp 19°C Po nocy temp spadła do 16* Uwaga: do gęstwy wpadła mi pokrywka ze słoika... Fermentacja - 2 tygodnie - 18-21°C W.141 - Bitter - z dnia 13.04.2014 pale ale M.O. 6 -2070g Pale Ale belg 6,5 -1930g pale crystal 90 -100g crystal 150 -200g -------------------------------------- Zacieranie: 13,0l wody (11l R.O.) 68°C - 60' 72°C - 15'+ 8g gipsu 76°C - 10' 78°C ->Filtracja do 26l (10,8*) -------------------------------------- Chmielenie, 90': 60' - Pilgrim 10,1% -25g 20' - E.K.G. 6,4% - 20g 0' - E.K.G. 20g i pacyfica 20g -------------------------------------- Do fermentacji poszło 22l o ekstrakcie 12.2°Blg Drożdże: Saccharolicious E001 Cornwall Fermentacja - 2 tygodnie - 18-21°C Piwo poszło w kanał - po burzliwej zeszło do 2°Blg, bardzo mętne. Infekcja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 (edytowane) W.142 - Amber Ale - z dnia 27.04.2014 Pale Ale belg 6,5 -3800g pszen. ciemny - 400g crystal 150 - 290g -------------------------------------- Zacieranie: 13,5l wody 100% R.O. 67°C - 60' 72°C - 15' 76°C - 10' 78°C ->Filtracja do 26l (11 -------------------------------------- Chmielenie, 90': 60' - centennial 10,0% (16,5g),citra 2012 12,7% (2,5g) 30' - Mosaic 11,1% (10g), citra 2013 12,3% (10g) 0' - Mosaic 11,1% (10g), citra 2013 12,3% (10g) cicha - Mosaic 11,1% (10g), citra 2013 12,3% (10g) -------------------------------------- Do fermentacji poszło 21,5l o ekstrakcie 12,3°Blg Drożdże: gęstwa (I-szy zbiór) Saccharolicious B006 Pixie temp zadania 21*, po 12 godz spadła do 16* Pierwszy tydzień w temp około 17°C, później 18-19°C. W.143 - BIPA - z dnia 10.05.2014 pilzen Souffl 3 -3500g wieden. CM 8 -1000g monachijski II 25 -300g pszen. Jasny 4 -500g pale crystal 90 -200g crystal 120 -200g -------------------------------------- Zacieranie: 17,0l wody (12:5). 67°C - 60' 72°C - 15' 76°C - 10' 78°C ->Filtracja do 26l, 13,5°Blg -------------------------------------- Chmielenie, 90': 60' - green bullet 13,2% -13g, Wai-iti 14,2% -10g 30' - Wai-iti 14,2% -10g, pacifica 5,0% -10g 0' - Wai-iti 14,2% -15g, pacifica 5,0% -15g Cicha - Wai-iti 14,2% -15g, pacifica 5,0% -15g -------------------------------------- Do fermentacji poszło 22l o ekstrakcie 15.0°Blg Drożdże: gęstwa Sacchar. B006 Pixie, IIzb. w temp. 21°C (wyniesione do piwn., spadek temp do 17°C) Po dobie burzliwa w toku, temp 18-19* Fermentacja - 2 tygodnie - 18-21°C Edytowane 12 Maja 2014 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się