prusak Opublikowano 19 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 (edytowane) W.144 "Pale Ale" z dnia 18.05.2014 Pale Ale Strz -3900g karmel Briess 80 -300g -------------------------------------- Zacieranie: 13,0l wody 10:3. 68°C - 60' 72°C - 15' 76°C - 10' 78°C ->Filtracja do 26l, 9,5* -------------------------------------- Chmielenie, 85': 60' - mandarina bavaria 7,6% -25g 0' - -//- -20g Cicha - -//- -20g -------------------------------------- Do fermentacji poszło 22l o ekstrakcie 10.6°Blg (do butelki ponad 1,5l rezerwy, trochę mało odparowało). Drożdże: starter Wyeast "Scottish Ale" w temp. 21°C Po 12 godzinach temp. około 17°C W.145 "Am. Wheat 2" z dnia 06.06.2014 pilzen Souffl 3 -2500g pszen. Jasny 4 -1700g CaraPils 4 -200g -------------------------------------- Zacieranie: 13,0l wody 67°C - 35' 72°C - 35' 76°C - 10' 78°C ->Filtracja do 26l (10,5*) -------------------------------------- Chmielenie, 90': 60' - Citra 12,7% -17g 0' - Mandarina Bavaria -25g -------------------------------------- Do fermentacji poszło 22l o ekstrakcie 11.2°Blg Drożdże: gęstwa Sacchar. B006 Pixie, IIIzb. w temp. 22°C Po 12 godzinach 18-19*, burzliwa w toku. Edytowane 13 Czerwca 2014 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 (edytowane) W.146 "Amber" z dnia 08.06.2014 monachijski I 15 -700g Pale Ale W. 6 -2000g Pale Ale Strz -1100g pszen. Jasny 4 -400g karmel St 150 -200g Cararoma 350 -50g ------------------------------------- Zacieranie: 13,5l 67°C - 50' 72°C - 20' 76°C - 10' 78°C ->Filtracja do 26l (11,0*) -------------------------------------- Chmielenie, 90': 60' - Mosaic 11,1% -17g 30' - Citra 12,7% - 16g 0" - miała być porcja Citry ale skleroza... Cicha - Citra 12,7% -20g -------------------------------------- Do fermentacji poszło 22l o ekstrakcie 11.8°Blg Drożdże: gęstwa. "Scott. Ale" (I-szy zb.) w temp. 22°C po 16tu godz temp 20°C W.147 "Stout owsiany" z dnia 11.06.2014 pilzen Souffl 3 -3000g monachijski II 25 -400g Pale chokolate 600 -280g Żytni palony -100g Jęczmień palony 1200 -280g Płatki owsiane -800g -------------------------------------- Zacieranie: 14,0l wody. 67°C - 50' 72°C - 20' 76°C - 10' 78°C ->Filtracja do 26l (11,2*) -------------------------------------- Chmielenie, 90': 60' - Pilgrim 10,1% -20g 0' - East Kent Gold. 6,4% -25g -------------------------------------- Do fermentacji poszło 22l o ekstrakcie 12.6°Blg Drożdże: gęstwa Scott. Ale (Izb.) w temp. 23°C Na skutek upałów temperatura w piwnicy ostro poszła do góry - piwa fermentują w temp. około 20 stopni. Tak "ciepło" jeszcze Scottishami nie fermentowałem. Zobaczymy. W planach na ten sezon jeszcze dwie warki ale bardziej realnie skończy się na ipie. Edytowane 13 Czerwca 2014 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 30 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 W.148 "AIPA" z dnia 28.06.2014 pilzen Souffl - 2000g monachijski II -300g Pale Ale Matt. -3010g pszen. ciemny -320g crystal 150 -200g Crystal 120 -200 -------------------------------------- Zacieranie: 17,0l wody . 67°C - 50' 72°C - 20' 76°C - 10' 78°C ->Filtracja do 26l (15°Blg) -------------------------------------- Chmielenie, 90': 60' - Green Bullet 13,2% - 23g 40' - Mosaic 11,1%, Citra 12,7%, Amarillo 8,2% - po 10g 20' - Mosaic 11,1%, Citra 12,7%, Amarillo 8,2% - po 10g 0' - Mosaic 11,1%, Citra 12,7%, Amarillo 8,2% - po 10g Cicha - -------------------------------------- Do fermentacji poszło 21l o ekstrakcie 16.2°Blg Drożdże: Gęstwa "scottish Ale" Wy., II-gi zbiór. Tą warką zakończyłem sezon 2013/2014. Miałem jeszcze w planach warzenie Barleywine ale jakoś chęci brak. Z AIPĄ która ładnie fermentuje na rozlew czekają cztery piwa. W sumie uwarzyłem w tym sezonie 33 warki. Następne warzenie najwcześniej we wrześniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) Pora uzupełnić zapiski bo sezon w pełni: W.149 Amber z dnia 28.06.14 - pierwsza warka sezonu. Pale Ale W. 6 -3622g Pilzneński (soufl) - 244g pszen. ciemny - 135g karmel Briess 80 - 205g Cararoma 350 - 207g Zacieranie: 13,0l wody 100% R.O. 67°C - 60' 72°C - 20' 76°C - 10' 78°C ->Filtracja do 27l 10,8* Chmielenie, 90': 60' - TNT Blend 12,9% -15g 20' - -//- -15g 0' - TNT Bl. 10g, Amar.10g CF. - TNT Bl. 10g, Amar.10g (30.10) Do fermentacji poszło około 22l o ekstrakcie 12.7°Blg Drożdże: Wyeast 1056 American Ale (start.) w temp. 21°C Fermentacja - 2 tygodnie - 16-18°C Pierwsza warka chmielona na taborecie gazowym - jest moc, okleina mi z mebli odeszła... W.150 Nelson 14 z dnia 17.10.14 pilzen Souffl 3 -5000g pale crystal 75 - 420g Zacieranie: 17,0l wody 100% R.O. 52°C - zasyp i grzenie do 67°C 67°C - 60' 72°C - 20' 76°C - 10' 78°C ->Filtracja do 28l, 12,7°Blg Chmielenie, 80': 60' - green bullet 13,2% -24g 40' - gr.bull. 10g i 10g Nelson S. (sz.) 10g 20' - Nelson S. (sz.) 30g 0' - Nelson S. (sz.) 30g CF - Nelson S. (sz.) 30g Do fermentacji poszło około 22l o ekstrakcie 14,5°Blg Drożdże: Wyeast 1056 American Ale (I-zb.) w temp. 18°C Edytowane 8 Grudnia 2014 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) W.151 Scott Ale... z dnia 28.10.14 Pale Ale belg 6,5 -3500g pszen. ciemny - 250g Special B 400 - 200g -------------------------------------- Zacieranie: 13,0l wody 100% R.O. 50°C - zasyp i grzanie do 67°C 67°C - 55' 72°C - 15' 76°C - 10' 78°C ->Filtracja do 28l, 9°Blg -------------------------------------- Chmielenie, 90': 60' - Dr Rudi 11,8% - 16g 20' - Pacyfica - 15g 0' - pacyfica - 20g -------------------------------------- Do fermentacji poszło około 22l o ekstrakcie 10,6°Blg Drożdże: Wyeast 1728 Scottish Ale (start.) w temp. 18°C Fermentacja: po 12godz - 16°C doba 2 i 3 - 16°C, burzliwa słabnie. Po tygodniu poszło na górną półkę, 18°C W.152 Rye IPA z dnia 10.11.14 pilzen Souffl 3 -1700g sł pilz. Wey. 4 -3300g żytni -1025g crystal 150 - 250g -------------------------------------- Zacieranie: 19,0l wody 100% R.O. 48°C - zasyp i grzanie do 67°C 67°C - 55' 72°C - 15' 76°C - 10' 78°C ->Filtracja do 28l, 14,5°Blg -------------------------------------- Chmielenie, 85': 60' - Dr Rudi 11,8% - 25g 40' - Amarillo 8,8% - 20g 20' - Amarillo 8,8% - 20g 0' - Amarillo sz. - 30g Ci. - Amarillo sz. - 40g -------------------------------------- Do fermentacji poszło 21l o ekstrakcie 16,7°Blg Drożdże: Wyeast 1056 American Ale (start.) w temp. 22°C Fermentacja: po 6godz - 14°C po 12godz - 17°C, Po 36godz 17-18°C, Edytowane 7 Grudnia 2014 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) W.153 Robust z dnia 09.11.14 Pale Ale belg 6,5 -2480g Żytni -1020g pilzen Souffl 3 -1000g wędzony Whisky 5 - 500g Cararoma 350 - 200g Płatki owsiane - 400g Żytni palony 800 - 300g carafa spec III 1300 - 100g -------------------------------------- Zacieranie: 17,0l wody 100% R.O. 50°C - zasyp i grzanie do 67* 67°C - 50' 72°C - 20' 76°C - 10' 78°C ->Filtracja + słody palone, do 28l 13,5* -------------------------------------- Chmielenie, 90': 6g gipsu 60' - Pilgrim 10,1% - 28g 0' - -//- -20g -------------------------------------- Do fermentacji poszło 22+l o ekstrakcie 15,2°Blg Drożdże: Scottish Ale (II zb.) w temp. 21°C Fermentacja - 2 tygodnie - 17-18°C W.154 APA z dnia 16.11.14 Pale Ale M.O. 6,5 -4200g Monach. II - 316g -------------------------------------- Zacieranie: 16,0l wody 100% R.O. 50°C - zasyp i grzanie do 67°C 67°C - 50' 72°C - 20' 76°C - 10' 78°C ->Filtracja do 28l, 10,5°Blg -------------------------------------- Chmielenie, 85': +5g gipsu 60' - Dr Rudi 11,8% - 15g 45' - Amarillo 5g, Nelson S. 5g 30' - Amarillo 5g, Nelson S. 5g, TNT 5g 15' - Amarillo 5g, Nelson S. 5g, TNT 5g 0' - Amarillo 5g, Nelson S. 5g, TNT 5g -------------------------------------- Do fermentacji poszło około 22+l o ekstrakcie 12,5°Blg Drożdże: Wyeast American Ale (III zb.) w temp. 19°C Fermentacja: po 12godz - 18°C Edytowane 7 Grudnia 2014 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) W.155 Sorachi IPA z dnia 22.11.14 pale ale M.O. 6 -5782g crystal 120 120 - 284g Special B 400 - 120g -------------------------------------- Zacieranie: 18,0l wody (1:1) 55°C - zasyp i grzanie do 67* 67°C - 50' 72°C - 20' 76°C - 10' 78°C ->Filtracja do 28l 14,2* -------------------------------------- Chmielenie, 90': +gips 5g i sól 1g 60' - Green Bullet 13,2% -23g 45' - Sorachi Ace 15g 30' - Sorachi Ace 15g 15' - Sorachi Ace 20g 0' - Sorachi Ace 20g Ci - Sorachi Ace 35g -------------------------------------- Do fermentacji poszło 22+l o ekstrakcie 15,8°Blg Drożdże: Scottish Ale (II zb.) w temp. 19°C Fermentacja - 2 tygodnie - 17-19°C W.156 Amber 2 z dnia 30.11.14 pale ale St. 6 -4000g pszen. Ciemny 15 - 200g Special B 400 - 300g -------------------------------------- Zacieranie: 14,0l wody (1:1) 55°C - zasyp i grzanie do 67* 67°C - 50' 72°C - 20' 76°C - 10' 78°C ->Filtracja, do 28l+ 10,6* -------------------------------------- Chmielenie, 90': 60' - Apollo 19,2% -11g 20' - Simcoe 7g + Citra 7g + Amarillo 7g 0' - Simcoe 7g + Citra 7g + Amarillo 7g -------------------------------------- Do fermentacji poszło 22+l o ekstrakcie 12,3°Blg Drożdże: American Ale (IV zb., 3-dniowa, 60ml) w temp. 16°C Fermentacja - 2 tygodnie - 17-18°C Edytowane 7 Grudnia 2014 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) W.157 Winko z dnia 07.12.14 - chyba szczyt mozliwości technologicznych mojego garnuszka - 22l wody i 10,5kg słodów. pale ale C.M. -3495g Pale Ale W. -5016g pale ale St. -1033g Carared - 520g Special B 400 - 390g ----------------------------------- Zacieranie: 21,0l wody 1:1 R.O. i kran 60°C - zasyp i grzanie do 67* 67°C - 80' 72°C - 20' 76°C - 10' 78°C ->Filtracja + słody palone, do 28l 13,5* -------------------------------------- Chmielenie, 120': 60' - Apollo 19,2 - 17,7g 45' - simcoe 11,9%, citra 12,7%, amarillo 8,2% - po 5g 30' - simcoe 11,9%, citra 12,7%, amarillo 8,2% - po 5g 15' - simcoe 11,9%, citra 12,7%, amarillo 8,2% - po 5g + 500g cukru demerara i 500g ekstr. sł. 0' - simcoe 11,9, citra 12,7, amarillo 8,2 - po 5g -------------------------------------- Do fermentacji poszło 21,5l o ekstrakcie 27,1°Blg Drożdże: Scottish Ale (III zb., 200ml) w temp. 19°C, Po nocy na balkonie temp. 14°C - "Winko" poszło do piwnicy, już "bulka". Edytowane 8 Grudnia 2014 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 (edytowane) W.158 Ale z dnia 14.12.14 - ostatni górniak tego roku, czyszczenie magazynu (szczególnie w przypadku chmieli). pale ale M.O.. - 4020g pszen. Ciemny - 300g Crystal 160 - 300g -------------------------------------- Zacieranie: 14,0l wody (1:1) 55°C - zasyp i grzanie do 67* 67°C - 50' 72°C - 20' 76°C - 10' 78°C ->Filtracja, do 28l+ 10,8* -------------------------------------- Chmielenie, 90': 60' - Apollo 19,2% -14g 20' - Chinook - 15g 0' - Chinook - 20g -------------------------------------- Do fermentacji poszło 22,5 l o ekstrakcie 12,5°Blg Drożdże: American Ale (V zb., 2-dniowa, 80ml) w temp. 17°C, teraz "bulka" sobie w 15°C. Edytowane 16 Grudnia 2014 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 10 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 (edytowane) Trochę długa przerwa ale czekałem na uzupełnienie składu osobowego w browarze. Adaś już jest z nami, Kuba śrutuje to warzymy! W.159 Keller 1 czyli pierwszy dolniak sezonu. Do gara poszły: Pilzneński - 3000g Monach. I - 1000g Monach II - 200g Aromatic 50* - 250g ------------------------------ Zaceranie w 14l wody. 60°C - zasyp i grzanie do 65* 65°C - 35' 72°C - 35' 76°C - 10' 78°C ->Filtracja, do 28l (10,5°Blg) ------------------------------- Chmielenie 85': 60' - 24g Magnum 12% 0' - 25g Spalt Sell. Do fermentacji poszło 22l, 12,1°Blg. Zszczepione starterem "Bawarska Dolina" (FM), temperatura ferment. około 10°C. Drozdże z terminem przydatnosci do listopada 2014, ruszyły w starterze po około 30 godzinach "kręcenia". A teraz kręci się starter z "Bochemskiej rapsodii" (FM). Drożdże z terminem do Marca 2015 ruszyły po około 6 godz. Edytowane 11 Lutego 2015 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 W.160 11-tka czyli kolejny lagerek. Do gara poszły: Pilzneński - 2530g Wiedeński - 1420g Carapils - 200g ------------------------------ Zaceranie w 13l wody. 55°C - zasyp i grzanie do 65* 64°C - 30' 72°C - 40' 76°C - 10' 78°C ->Filtracja, do 28l (10,2°Blg) ------------------------------- Chmielenie 85': 60' - 23g Iunga 11% 20' - 20g Saaz 0' - 20g Saaz. Do fermentacji poszło 22l, 11,3°Blg. Zszczepione starterem "Bohemska rapsodia" (FM), temperatura ferment. około 10°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się