Jump to content

Płatki żytnie


zgoda

Recommended Posts

Znalazłem takie coś w sklepie ostatnio... Czy ktoś próbował robić na tym piwo albo chociaż zdarzyło mu się pić takie? Przede wszystkim chciałbym się dowiedzieć, jak wypada efekt w porównaniu do słodu żytniego, bo nie ukrywam że opisy filtracji piwa na żytnim słodzie skutecznie odbierają chęć na robienie klasycznego roggena.

Link to comment
Share on other sites

Tak, ktoś próbował warzyć na płatkach żytnich. Niestety nie byłem to ja, ale "na gorąco" opisuje to Krzysiu na Browar.Bizie. Z tego co narazie napisał to brzeczka jest szarawa a z fermentora "wali chlebem".

Link to comment
Share on other sites

Tak, ktoś próbował warzyć na płatkach żytnich. Niestety nie byłem to ja, ale "na gorąco" opisuje to Krzysiu na Browar.Bizie. Z tego co narazie napisał to brzeczka jest szarawa a z fermentora "wali chlebem".

No właśnie po tym poście zacząłem się zastanawiać nad użyciem tych płatków.

Link to comment
Share on other sites

Znalazłem takie coś w sklepie ostatnio... Czy ktoś próbował robić na tym piwo albo chociaż zdarzyło mu się pić takie? Przede wszystkim chciałbym się dowiedzieć, jak wypada efekt w porównaniu do słodu żytniego, bo nie ukrywam że opisy filtracji piwa na żytnim słodzie skutecznie odbierają chęć na robienie klasycznego roggena.

Czy słód żytni i płatki żytnie, które są tylko przetworzonym ziarnem żyta to nie są dwa różne surowce piwowarskie o różnych właściwościach?

Link to comment
Share on other sites

zdecydowanie tak, łączy je to że są zrobione z ziarna żyta i mają smak żytni, oraz te same właściwości "gęstości" glutenowej (?) powodującej utrudnione wysładzanie i "kisielowatość" piwa.

Link to comment
Share on other sites

prawdę mówiąc nie stosowałem w większych ilościach, ale tak wnioskuję że po kleikowaniu wcale nie będzie łatwiej.

Link to comment
Share on other sites

No toś mnie pocieszył. Miałem nadzieję' date=' że w cudowny sposób uzyskam "żytniość" piwa nie płacąc za nią upierdliwością filtracji. :D[/quote']

Liczysz że sobie polepszysz?

Bardzo lubię żytnie piwo, ale nie mam warunków do tego, żeby je zrobić "po Bożemu". Jak się nie uwinę w godzinę z filtracją/wysładzaniem, to skończę o 2 w nocy - więc tak, liczyłem że sobie polepszę.

 

Ale płatkom żytnim nie odpuszczę, może tylko nie użyję w takiej ilości, jak bym chciał.

Link to comment
Share on other sites

No toś mnie pocieszył. Miałem nadzieję' date=' że w cudowny sposób uzyskam "żytniość" piwa nie płacąc za nią upierdliwością filtracji. :D[/quote']

Liczysz że sobie polepszysz?

Bardzo lubię żytnie piwo' date=' ale nie mam warunków do tego, żeby je zrobić "po Bożemu". Jak się nie uwinę w godzinę z filtracją/wysładzaniem, to skończę o 2 w nocy - więc tak, liczyłem że sobie polepszę.

 

Ale płatkom żytnim nie odpuszczę, może tylko nie użyję w takiej ilości, jak bym chciał.[/quote']

A jakby zacząć wieczorem to może do rana dałoby radę skończyć?

Miałbyś spokój podczas warzenia. :)

 

Ciekawi mnie, jakie różnice w smaku może dać użycie płatków zamiast słodu?

Link to comment
Share on other sites

Tak, ktoś próbował warzyć na płatkach żytnich. Niestety nie byłem to ja, ale "na gorąco" opisuje to Krzysiu na Browar.Bizie. Z tego co narazie napisał to brzeczka jest szarawa a z fermentora "wali chlebem".

teraz dodał ze filtrowało się normalnie. Ale on dał tych płatków 20%. Ja jak się będę przymierzał to zrobię koło 50% żyta.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.