zgoda Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Znalazłem takie coś w sklepie ostatnio... Czy ktoś próbował robić na tym piwo albo chociaż zdarzyło mu się pić takie? Przede wszystkim chciałbym się dowiedzieć, jak wypada efekt w porównaniu do słodu żytniego, bo nie ukrywam że opisy filtracji piwa na żytnim słodzie skutecznie odbierają chęć na robienie klasycznego roggena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Ja je dodałem do żytniego. Jak smakuje nie wiem wylałem skwaśniało. Ale dzięki też tym płatkom klej przy filtracji był przedni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Tak, ktoś próbował warzyć na płatkach żytnich. Niestety nie byłem to ja, ale "na gorąco" opisuje to Krzysiu na Browar.Bizie. Z tego co narazie napisał to brzeczka jest szarawa a z fermentora "wali chlebem". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 W Tesco widziałem też płatki ryżowe błyskawiczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Tak, ktoś próbował warzyć na płatkach żytnich. Niestety nie byłem to ja, ale "na gorąco" opisuje to Krzysiu na Browar.Bizie. Z tego co narazie napisał to brzeczka jest szarawa a z fermentora "wali chlebem". No właśnie po tym poście zacząłem się zastanawiać nad użyciem tych płatków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Znalazłem takie coś w sklepie ostatnio... Czy ktoś próbował robić na tym piwo albo chociaż zdarzyło mu się pić takie? Przede wszystkim chciałbym się dowiedzieć, jak wypada efekt w porównaniu do słodu żytniego, bo nie ukrywam że opisy filtracji piwa na żytnim słodzie skutecznie odbierają chęć na robienie klasycznego roggena. Czy słód żytni i płatki żytnie, które są tylko przetworzonym ziarnem żyta to nie są dwa różne surowce piwowarskie o różnych właściwościach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 zdecydowanie tak, łączy je to że są zrobione z ziarna żyta i mają smak żytni, oraz te same właściwości "gęstości" glutenowej (?) powodującej utrudnione wysładzanie i "kisielowatość" piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 No toś mnie pocieszył. Miałem nadzieję, że w cudowny sposób uzyskam "żytniość" piwa nie płacąc za nią upierdliwością filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 prawdę mówiąc nie stosowałem w większych ilościach, ale tak wnioskuję że po kleikowaniu wcale nie będzie łatwiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 No toś mnie pocieszył. Miałem nadzieję, że w cudowny sposób uzyskam "żytniość" piwa nie płacąc za nią upierdliwością filtracji. Liczysz że sobie polepszysz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 No toś mnie pocieszył. Miałem nadzieję' date=' że w cudowny sposób uzyskam "żytniość" piwa nie płacąc za nią upierdliwością filtracji. [/quote']Liczysz że sobie polepszysz? Bardzo lubię żytnie piwo, ale nie mam warunków do tego, żeby je zrobić "po Bożemu". Jak się nie uwinę w godzinę z filtracją/wysładzaniem, to skończę o 2 w nocy - więc tak, liczyłem że sobie polepszę. Ale płatkom żytnim nie odpuszczę, może tylko nie użyję w takiej ilości, jak bym chciał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 No toś mnie pocieszył. Miałem nadzieję' date=' że w cudowny sposób uzyskam "żytniość" piwa nie płacąc za nią upierdliwością filtracji. [/quote']Liczysz że sobie polepszysz? Bardzo lubię żytnie piwo' date=' ale nie mam warunków do tego, żeby je zrobić "po Bożemu". Jak się nie uwinę w godzinę z filtracją/wysładzaniem, to skończę o 2 w nocy - więc tak, liczyłem że sobie polepszę. Ale płatkom żytnim nie odpuszczę, może tylko nie użyję w takiej ilości, jak bym chciał.[/quote'] A jakby zacząć wieczorem to może do rana dałoby radę skończyć? Miałbyś spokój podczas warzenia. Ciekawi mnie, jakie różnice w smaku może dać użycie płatków zamiast słodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Tak, ktoś próbował warzyć na płatkach żytnich. Niestety nie byłem to ja, ale "na gorąco" opisuje to Krzysiu na Browar.Bizie. Z tego co narazie napisał to brzeczka jest szarawa a z fermentora "wali chlebem". teraz dodał ze filtrowało się normalnie. Ale on dał tych płatków 20%. Ja jak się będę przymierzał to zrobię koło 50% żyta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się