zgoda Opublikowano 20 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Kolejny lager przelany po fermentacji i znowu wątpliwości po otwarciu wiadra - zebrać dekę czy zostawić z gęstwą? Do tej pory zostawiałem dekę razem z gęstwą i wlewałem ją do kolejnego piwa, ale wreszcie zacząłem mieć wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Kolejny lager przelany po fermentacji i znowu wątpliwości po otwarciu wiadra - zebrać dekę czy zostawić z gęstwą? Do tej pory zostawiałem dekę razem z gęstwą i wlewałem ją do kolejnego piwa, ale wreszcie zacząłem mieć wątpliwości. Co zbierać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 20 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Kolejny lager przelany po fermentacji i znowu wątpliwości po otwarciu wiadra - zebrać dekę czy zostawić z gęstwą? Do tej pory zostawiałem dekę razem z gęstwą i wlewałem ją do kolejnego piwa' date=' ale wreszcie zacząłem mieć wątpliwości.[/quote'] Co zbierać ? Taki kożuszek na piwie po fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 zbierać. Do czysta zawsze zbieram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 zbierać. Do czysta zawsze zbieram Zbieracz do następnego czy wyrzucasz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Ja bym tego "kożuszkiem" nie nazwał. W jakimś programie widziałem, że w Ciechanie zbierają dekę przed przelewaniem do leżakowania. W artykule na piwopedii napisali, że zbiera się ją, bo zawiera żywice chmielowe i garbniki, które powodują nieprzyjemną gorycz w gotowym piwie. U nas jest trochę inaczej, więc może nie potrzeba, ale zastanawia mnie to, że jak zbieram gęstwę to ten cały syf trafia z drożdżami do słoika i zazwyczaj razem z resztą trafia do następnego piwa. Czyli - zbierać bo ma to negatywny wpływ na smak piwa, czy nie zbierać, bo to niepotrzebne ryzyko, a wpływ jest pomijalny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 zbierać. Do czysta zawsze zbieram Zbieracz do następnego czy wyrzucasz ? Najczęściej jest mało piany a więcej brązowych chmielin to wywalam. Ale i tak wywalam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czes Opublikowano 20 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Korzystając z tego, że można (bo z zamkniętych tankofermentorów nie), zbierać i wyrzucać! Gdy to górna fermentacja, takie działanie umożliwi nam zebranie w drugiej kolejności czystych, najlepszej jakości drożdży. Gdy dolna, to te żywice (bo to głównie żywice chmielowe, które wskutek obniżenia się pH straciły na rozpuszczalności) nie zatoną za chwilę i nie pogorszą jakości szlachetnej goryczki chmielowej w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się