Skocz do zawartości

Agro-Browar "ZEBRZYDOWSKIE"


Porter

Rekomendowane odpowiedzi

Warka #79 "Prazdrój Zebrzydowski" 12,5°Blg
Bohemian Pilsner
warzone 29.02.2015
EBC: 9,3
IBU: 38,6

SUROWCE:

  • słód pilzneński Strzegom (4,00kg)
  • słód pale ale Strzegom (0,67kg)
  • karmelowy 30 Strzegom (0,45kg)
  • monachijski II Strzegom (0,34kg)

CHMIELE (granulat):

  • Marynka 10% (30g) FWH
  • Dana 11% (20g) FWH

DROŻDŻE:

  • W34/70 (gęstwa I-pok.)

ZACIERANIE:

  • 55°C - wsyp ->
  • 68°C -> 60'
  • 76°C ->filtracja

WYSŁADZANIE I FILTRACJA:

  • Do gotowania trafiło ~27l brzeczki

GOTOWANIE:

  • 30'

Wybicie (po wyłączeniu palników): 25l 13,5°Blg.
Wydajność wg beersmitha: 88%

 

Dolewam do fermentora 2l przegotowanej wody. Uzyskam wówczas ~27l 12,5°Blg

KOMENTARZ:

  • Klon poczciwego urquella. Temperatury sprzyjają, więc - jak mawiają ślepe konie wyścigowe - nie widzę przeszkód:) Od włączenia palnika do zdjęcia gara z gazu: 3,15h. Fajny czas, fajna wydajność - oby piwo było równie fajne:)
  • Nazwa jest tak głupia, że aż fajna...
  • Zamiast spodziewanej "12", wyszła "13,5". Dolewam 2l wody do fermentora. Celuję w 12,5°Blg.

14.03.2015

 

Piwo zabutelkowane ze 140g cukru. Odfermentowało do 2°Blg, co daje mu 5,6% alko. Poszło w 45x05l + 4x0,3l + 1x1l = 25l

Edytowane przez Porter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #80 "Dubbel Niespodzianka" 16,5°Blg
Belgian Dubbel
warzone 28.02.2015
EBC: 29,1
IBU: 14,6

SUROWCE:

  • słód pale ale Strzegom (2,75kg)
  • słód monachijski II Strzegom (1,25kg)
  • słód czerwony Strzegom (0,6kg)
  • słód melanoidynowy CM (1,0kg)
  • jęczmień prażony (30g)
  • cukier stołowy (0,5kg)
  • cukier trzcinowy (0,5kg)

CHMIELE (granulat):

  • Dana 11% (20g) FWH

DROŻDŻE:

  • Safbrew Abbaye (gęstwa I-pok.)

ZACIERANIE:

  • 55°C - wsyp -> 20'
  • 68°C -> 80'
  • 77°C ->filtracja

WYSŁADZANIE I FILTRACJA:

  • Do gotowania trafiło ~27l brzeczki

GOTOWANIE:

  • 30'
  • cukier na ostatnie minuty gotowania

Wybicie (po wyłączeniu palników): 24,5l 16,5°Blg.
Wydajność wg beersmitha: 80%

KOMENTARZ:

  • Dubbel z niespodzianką. Cóż, korzystając z mojej nieuwagi, Ignaś utopił w garnku czekoladowe kinder surprise :smilies: Synek postanowił widocznie wzbogacić Belga o posmaki czekoladowe...
  • Powrót do raczej klasycznej Belgii. Bez kombinowania. Dawno takiej nie piłem.
  • Celowo zbyt drobne śrutowanie spowolniło filtrację. Za to wydajność fajowa.
  • No i pękło 80 warek! ;)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dubbel zaczął fermentację w 16°C otoczenia. Skończył w 12°C z wynikiem 2,5°Blg w ciągu 3 dni. I co na to "uczeni"? Zdrowa gęstwa, odpowiednia jej ilość, dobrze przygotowana brzeczka i drożdże są nie do zatrzymania!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka #81 "Lager Prezydencki" 10°Blg
Standard American Lager
warzone 10.05.2015
EBC: 7,4
IBU: 18

SUROWCE:

  • słód pilzneński Strzegom (3,6kg)
  • słód monachijski II Strzegom (0,4kg)
  • słód karmelowy 30 Strzegom (0,16kg)
  • kaszka kukurydziana (0,35kg)

CHMIELE (granulat):

  • Premiant 8,47% (25g) FWH

DROŻDŻE:

  • Mangrove Jack's M84 Bohemian Lager (saszetka)

ZACIERANIE:

  • kleikowanie kaszki (5l wrzątku - 10')
  • 50°C - wsyp -> 35'
  • 68°C -> 80'
  • 77°C ->filtracja

WYSŁADZANIE I FILTRACJA:

  • Do gotowania trafiło ~27l brzeczki

GOTOWANIE:

  • 30'

Wybicie (po wyłączeniu palników): 25l 12°Blg.
Wydajność wg beersmitha: 92% (szok!)

KOMENTARZ:

  • Piwo warzone z okazji wyborów prezydenckich, które - mam nadzieję - wywrócą do góry nogami ten polityczny beton. Na nic innego nie liczę.
  • Zakup lodóweczki i przerobienie jej na komorę fermentacyjną (dzięki, Ojciec!) mam nadzieję zwiększy produkcję lagerów w browarze. Tym samym wracam do stosowania chłodnicy.
  • Do planowanej "desitki" trzeba będzie dolać z 5l wody.

11.05.2015

 

Uwodnione całą noc drożdże zadałem do brzeczki o temperaturze 22°C o 7.00 rano. Coś wolno stygnie ta brzeczka.

 

16.05.2015

 

A chciałem "po Bożemu"...

 

Schłodziłem chłodniczką, uwodnioną saszetkę zadałem do brzeczki o temperaturze 22°C, napowietrzyłem więcej niż solidnie i włożyłem do lodóweczki, przykręcając temperaturkę na 11°C.

 

Po ponad 5 dobach fermentacja ani rusz! :monster:

 

I co? Po ptokach?

 

Wyjąłem z lodówy i czekam. Dam im czas do jutra. Jak nic się nie stanie, zleję do gara, zagotuję i zadam świeżych drożdży.

Będzie co z tego?

 

22.05.2015

 

Feralny lager rozpędził się jak "gupi" i w 5 dni odfermentował do 3°Blg :)

 

24.05.2015

 

Lager przelany na cichą. Do lodóweczki i na chłodno... Zamierzam pochmielić na zimno, bo jakieś to za fest siuśkowate.

 

30.05.2015

 

Do wiaderka wrzuciłem 50g granulatu WGV - angielskiego chmielu. 3-4 dni i w butelki.

 

2.07.2015

 

Miało być hop, siup, a piwko w lodówce przelagerowało ponad miesiąc nim trafiło do 45 butelek x 0,5l z dodatkiem 140g cukru. Chmiel WGV taki sobie, praktycznie niewyczuwalny. Za to piwko przednie. Koncernowe:)

Edytowane przez Porter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A chciałem "po Bożemu"...

 

Schłodziłem chłodniczką, uwodnioną saszetkę zadałem do brzeczki o temperaturze 22°C, napowietrzyłem więcej niż solidnie i włożyłem do lodóweczki, przykręcając temperaturkę na 11°C.

 

Po ponad 5 dobach fermentacja ani rusz! :monster:

 

I co? Po ptokach?

 

Wyjąłem z lodówy i czekam. Dam im czas do jutra. Jak nic się nie stanie, zleję do gara, zagotuję i zadam świeżych drożdży.

Będzie co z tego?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może nie zauważyłeś i już się skończyła ... ;-)

 

Miałem tak przy dark ale'u. Po 24 godzinach było po wszystkim :) Tym razem ballingometr ani drgnął...

 

 

 

Za mało drożdży dałeś. Producent zaleca stosować dwie paczki na 23l. A z kolei kantor wspomina, że MJ mają mniej komórek w paczce niż inni producenci.

 

I w tym chyba upatrywać należy winy...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #82 "Szkot" 10°Blg
Scottish Heavy 70/-
warzone 16.05.2015
EBC: 40
IBU: 13,5

SUROWCE:

  • słód pale ale Strzegom (3,5kg)
  • słód crystal II Thomas Fawcett (0,5kg)
  • słód brown Fawcett Malsters (0,22kg)
  • słód chocolate Thomas Fawcett (0,15kg)

CHMIELE (granulat):

  • Goldings 6,5%(25g) FWH

DROŻDŻE:

  • Mangrove Jack's Newcastle Dark Ale M03 (saszetka)

ZACIERANIE:

  • 68°C -> 60'
  • 77°C ->filtracja

WYSŁADZANIE I FILTRACJA:

  • Do gotowania trafiło ~28,5l brzeczki

GOTOWANIE:

  • 30'

Wybicie (po wyłączeniu palników): 25l 11°Blg.

Dolałem 1l wrzątku
Wydajność wg beersmitha: 89%

 

17.05.2015

 

Uwodnione drożdże zadałem o 12.15. Piwo stoi w piwnicy.

Edytowane przez Porter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po ponad 5 dobach fermentacja ani rusz! :monster: I co? Po ptokach? Wyjąłem z lodówy i czekam. Dam im czas do jutra.

 

Fermentacja ruszyła nad ranem. Na powierzchni zaczął się tworzyć brązowawy dywanik. Optymistycznie wstawiłem wiaderko do lodówki. Tylko co z tego wyjdzie? 

 

Jak mawiają doświadczeni piwowarzy - wylać zawsze można :ble:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #83 "Citrus" 9°Blg
Rice Ale
warzone 06.07.2015
EBC: 5,1
IBU: 18

SUROWCE:

  • słód pilzneński Strzegom (2,5kg)
  • słód monachijski Strzegom (0,3kg)
  • płatki ryżowe (0,8kg)

CHMIELE (granulat):

  • Citra 12% (20g) FWH

DROŻDŻE:

  • Mangrove Jack's British Ale M07 (saszetka)

ZACIERANIE:

  • 68°C -> 60'
  • 80°C ->filtracja

WYSŁADZANIE I FILTRACJA:

  • Do gotowania trafiło ~28,5l brzeczki

GOTOWANIE:

  • 30'

Wybicie (po wyłączeniu palników): 26l 9°Blg.

W fermentorze: 24,5l

Wydajność wg beersmitha: 90%

 

07.07.2015

 

Drożdże zadane o 14.00. Choć uwadniane kilka godzin, nie wykazały oznak życia i padły plackiem na dno. Zadane do wiaderka dopiero po około 30 godzinach zaczynają się ruszać.

 

25.07.2015

 

Piwo zabutelkowane. 46 x 0,5l z dodatkiem 140g cukru.

Edytowane przez Porter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatecznie przy 9°Blg beersmith wyliczył koło 18 IBU i 5,1 EBC. Fajnie się filtrowało. Po prostu przepłynęło, raz i drugi i już się gotowało.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #84 "FESt Czekoladowy" 16°Blg
Foreign Outmeal Cocoa Stout
warzone 07.07.2015
EBC: 60,2
IBU: 38,7

SUROWCE:

  • słód pale Strzegom (3 kg)
  • słód pilzneński Strzegom (1,5kg)
  • słód wędzony Bestmalz (1kg)
  • słód karmelowy czerwony Strzegom (0,5)
  • słód pale chocolate (0,26kg)
  • słód chocolate (0,2)
  • jęczmień prażony (0,1kg)
  • płatki owsiane (0,5kg)
  • płatki żytnie (0,4kg)
  • kakao (0,2kg) - na ostatnie minuty gotowania,
  • 2 laski cynamonu (na ostatnie minuty gotowania)
  • szczypta kardamonu,
  • szczypta pieprzu kajeńskiego,

CHMIELE (granulat):

  • Marynka 10% (40g) FWH

DROŻDŻE:

  • Mangrove Jack's Newcastle Dark Ale M03 (gęstwa I-pokolenie)

ZACIERANIE:

  • kleikowanie płatków,
  • 68°C -> 70'
  • 80°C ->filtracja

WYSŁADZANIE I FILTRACJA:

  • Do gotowania trafiło ~29,5l brzeczki

GOTOWANIE:

  • 70'

Wybicie (po wyłączeniu palników): 26°Blg.

W fermentorze: 24,8l

Wydajność wg beersmitha: 80%

 

KOMENTARZ:

  • Jest to klon, ale już zapomniałem czego. Od dawna miałem ochotę na FESa, jeszcze takiego stylu nie warzyłem. Trochę kiepskawo się filtrowało, ciężar młóta przygniótł i rozpłaszczył wężyk z oplotu, ale nakapało z nawiązką. Zobaczymy jak kakao wpłynie na pianę i czy gra okazała się warta świeczki...

08.07.2015

 

Drożdże zadane o 9.00 rano. Na godzinę 18.00 start pełną parą: piękny, drożdżowy dywanik.

 

18.07.2015

 

Piwo przelane na cichą i wpakowane do lodówki. Nic o nim nie wiem, prócz tego, że jest czarne, gorzkie i kakaowe jak pieron (z całym szacunkiem, Adaś...)!

 

26.07.2015

 

Zabutelkowane. 31 x 0,5l + 21 x 0,3l z dodatkiem 105g cukru do refermentacji. Do części butelek dodałem strzykawką 5ml oraz 3ml ekstraktu z wanilii, który samodzielnie przygotowałem ponad rok temu.

Edytowane przez Porter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dobra, czas podsumować miniony sezon i otworzyć kolejny!

  • Zacząłem warzyć 23 września, ostatnie piwo uwarzyłem 7 lipca. W sezonie powstało zaledwie 11 warek, tyle samo, ile w sezonie debiutanckim. Trochę obciach, ale muszę obwinić za ten stan trwający prawie rok generalny remont, który odebrał mi miejsce do warzenia/fermentowania. Poza tym - spożycie spada. Why, Leo, why?

 

WPADKI: "Lager Prezydencki" . Szwed napisał o nim tak: "Dziwne to piwo, nic lagerowe, jakby tak dodać kolendry, to byłby fajny WITek. Nie jest zepsute, ale fermentacja nie poszła tak jak powinna". I ma chłop rację: drożdże ruszały prawie tydzień.

 

PIWA PRZECIĘTNE: "Zebrzydowska 10" "Pale Nie Ale" "Szkot" "Citrus Angielski". No takie w sam raz na upały. Otworzyć i się napić. Po prostu.

 

PIWA CIEKAWE:

  • Bez wątpienia "Wyzimskie". Wzorowane na piwach serwowanych w średniowiecznych gospodach, treściwe, choć lekkie, aromatyczne, słowem - przaśne.
  • "FESt czekoladowy" jest stoutem eksportowym, do którego dodałem 200g kakao. I to kakao czuć! Poza tym trochę pieprzu, kardamonu i ekstraktu z wanilii. Ciągle się układa. Czekam!
  • "Prazdrój Zebrzydowski" - czyli pierwszy pils z prawdziwego zdarzenia. Klon Urquella. Bardzo udany klon.
  • "Dubbel Niespodzianka", o którym Szwed napisał: "Piwo klasa, wysyłaj na jakiś konkurs. Przyczepić się można tylko do szybko redukującej się piany". Fajny dubbel. Bez zbędnego kombinowania w zasypie. No i sprawdziły się Saffale Abbaye.
  • "BIPA" - bardzo smaczny Belg chmielony po amerykańsku! Bił rekordy popularności, prawie jak...

PIWO WYBITNE:

  • "Diabeł Tasmański" - czyli APA na chmielu Topaz. Cudo. Śliwka. Truskawka. Piękna czerwona barwa. Znakomity balans. Polecam z czystym sumieniem.

Co w tym sezonie? Trochę tych perfumowanych ajp, bo widzę, że wreszcie się ludziska do tego przyzwyczaili. Barley Wine i Burton Ale - dwa potworki w granicach 25°Blg. Lodówka ułatwia produkcję lagerów, więc pójdę też w tę stronę. Może jakiś porter. I kolejny rauch. Na pewno.

 

Zmierzam powolutku w stronę kegów i kegatora... Czy będzie to jeszcze w tym sezonie? Może na wiosnę...

 

Zatem sezon szósty uważam za otwarty!

Edytowane przez Porter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #85 "APA" 12°Blg
American Pale Ale
warzone 08.09.2015
EBC: 28
IBU: 25,5

SUROWCE:

  • słód pale ale Strzegom (3kg)
  • słód melanoidynowy Chateau (0,5kg)
  • słód karmelowy czerwony Strzegom (0,4kg)
  • słód caraaroma Weyermann (0,16kg)
  • jęczmień prażony Strzegom (0,03kg)
  • cukier stołowy (0,6kg)

CHMIELE (granulat):

  • Citra 12% (25g) FWH
  • Vic Secret 15,7% (55g) DH
  • Citra 12% (30g) DH

DROŻDŻE:

  • Mangrove Jack's British Ale M07 (gęstwa)

ZACIERANIE:

  • 68°C -> 100'
  • 78°C ->filtracja

WYSŁADZANIE I FILTRACJA:

  • Do gotowania trafiło ~28l brzeczki

GOTOWANIE:

  • 30'

Wybicie (po wyłączeniu palników): 24l 14°Blg.

W fermentorze: 23l

Wydajność wg beersmitha: 94%

 

09.09.2015

 

Drożdże zadane do fermentora.

 

11.09.2015

 

Gęstość brzeczki spadła do 5°Blg.

 

12.09.2015

 

Zlałem na cichą z dodatkiem Vic Secret (55g) i Citra (30g). Brzeczka mocno jeszcze mętna. Potrzymam dobę w cieple. Jutro wkładam do lodówki. Niech się sklaruje.

 

21.09.2015

 

Się ładnie sklarowało. Gęstość zeszła do 2,5°Blg, co daje mu ok. 6,4% alko. Za chwilę butelkowanie... I już po. Piwo trafiło do 44 x 0,5l z dodatkiem 140g cukru. Czuć mocne uderzenie goryczki. Aromat... powiedzmy, że mógłby być lepszy.

Edytowane przez Porter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #86 "IRA" 12,5°Blg
Irish Red Ale
warzone 11.09.2015
EBC: 29,3
IBU: 16,6

SUROWCE:

  • słód pale ale Strzegom (4,5kg)
  • słód crystal II Thomas Fawcett (0,51kg)
  • jęczmień prażony Strzegom (0,03kg)

CHMIELE (granulat):

  • Goldings 6,5% (23g) FWH
  • Marynka 10,5% (5g) FWH

DROŻDŻE:

  • Mangrove Jack's British Ale M07 (gęstwa)

ZACIERANIE:

  • 68°C -> 60'
  • 78°C ->filtracja

WYSŁADZANIE I FILTRACJA:

  • Do gotowania trafiło ~28l brzeczki

GOTOWANIE:

  • 30'

Wybicie (po wyłączeniu palników): 25l 12,5°Blg.

W fermentorze: 24l

Wydajność wg beersmitha: 88%

 

12.09.2015

 

Drożdże zadane o 11.00 przed południem.

 

22.09.2015

 

Piwo zabutelkowane. Gęstość spadła do 2,5°Blg, co daje mu ok. 5,5% alko. Trafiło do 47 x 0,5l z dodatkiem 100g cukru. Fajny, bursztynowy kolorek, ale tego szkockiego charakteru za bardzo tam nie ma.

Edytowane przez Porter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #87 "Zebrzydowska 13" 13°Blg
Blonde Ale
warzone 12.09.2015
EBC: 8,5
IBU: 40,7

SUROWCE:

  • słód pilzneński Strzegom (4kg)
  • słód karmelowy 30 Strzegom (0,5kg)
  • kaszka kukurydziana (0,35kg)

CHMIELE (granulat):

  • Marynka 10,5% (10g) FWH
  • Premiant 8,5% (32g) FWH

DROŻDŻE:

  • Mangrove Jack's Burton Union Ale M79

ZACIERANIE:

  • kleikowanie kaszki
  • 68°C -> 60'
  • 78°C ->filtracja

WYSŁADZANIE I FILTRACJA:

  • Do gotowania trafiło ~29l brzeczki

GOTOWANIE:

  • 60'

Wybicie (po wyłączeniu palników): 25l 13°Blg.

W fermentorze: 24l

Wydajność wg beersmitha: 90%

 

Przeprowadzam eksperyment: podczas transferu brzeczki do fermentora, odlałem do słoika niecałe 3l brzeczki i schłodziłem w lodówce. O 20:50 zadałem drożdże prosto z saszetki. Liczę, że podejmą pracę i jutro rano wleję do wiaderka ładnie pracujący starter.

Edytowane przez Porter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #88 "Van Helsing" (Wędzone Barleywine) 22°Blg
American Barleywine
warzone 31.10.2015
EBC: 32,1
IBU: 75,9

SUROWCE:

  • słód pale ale Strzegom (3kg)
  • wędzony CM (1kg)
  • wędzony Bestmalz (0,5kg)
  • Caramunich I Weyermann (0,21kg)
  • Caramunich III Weyermann (0,29kg)
  • ekstrakt słodowy jasny (1,7kg)

CHMIELE (granulat):

  • Columbus 12,5% (50g) FWH

DROŻDŻE:

  • Mangrove Jack's Burton Union Ale M79 (gęstwa I)

ZACIERANIE:

  • 66°C -> 60'
  • 78°C ->filtracja

WYSŁADZANIE:

 

Do gotowania trafiło ~16l brzeczki przedniej

 

GOTOWANIE:

  • 60'
  • ekstrakt po wyłączeniu palników

Wybicie (po wyłączeniu palników): 15l 22,1°Blg.

W fermentorze: 14,5l

Wydajność wg beersmitha: 66%

 

8.11.2015

 

Piana opadła. Wydaje się, że fermentacja się skończyła. Gęstość spadła do 7,5°Blg, co daje piwu ok. 9,1% alko. Czuć delikatną wędzonkę. Zapowiada się fajne piwo.

 

21.11.2015

 

25g płatków dębowych whisky zdezynfekowałem w wódce, a następnie przełożyłem do wygotowanej pończochy, obciążyłem szklanymi kulkami i wrzuciłem do fermentora razem z wódką.

 

26.11.2015

 

Piwo zabutelkowane. Gęstość końcowa oscyluje wokół 8°Blg, czyli odfermentowało do końca. Poszło w butelki: 2 x 0,25l + 15 x 0,3l + 8 x 0,4l + 6 x 0,5l = ~15l z dodatkiem 80g cukru.

 

Bardzo obiecujące piwo. Wędzonka wyraźna. Wyraźna goryczka. I whisky. Płatki - cytując Kopyra - zrobiły robotę. Bardzo subtelną, ale wyczuwalną.

Edytowane przez Porter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.