Porter Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 (edytowane) Warka #79 "Prazdrój Zebrzydowski" 12,5°BlgBohemian Pilsnerwarzone 29.02.2015EBC: 9,3IBU: 38,6SUROWCE: słód pilzneński Strzegom (4,00kg) słód pale ale Strzegom (0,67kg) karmelowy 30 Strzegom (0,45kg) monachijski II Strzegom (0,34kg) CHMIELE (granulat): Marynka 10% (30g) FWH Dana 11% (20g) FWH DROŻDŻE: W34/70 (gęstwa I-pok.) ZACIERANIE: 55°C - wsyp -> 68°C -> 60' 76°C ->filtracja WYSŁADZANIE I FILTRACJA: Do gotowania trafiło ~27l brzeczki GOTOWANIE: 30' Wybicie (po wyłączeniu palników): 25l 13,5°Blg.Wydajność wg beersmitha: 88% Dolewam do fermentora 2l przegotowanej wody. Uzyskam wówczas ~27l 12,5°BlgKOMENTARZ: Klon poczciwego urquella. Temperatury sprzyjają, więc - jak mawiają ślepe konie wyścigowe - nie widzę przeszkód:) Od włączenia palnika do zdjęcia gara z gazu: 3,15h. Fajny czas, fajna wydajność - oby piwo było równie fajne:) Nazwa jest tak głupia, że aż fajna... Zamiast spodziewanej "12", wyszła "13,5". Dolewam 2l wody do fermentora. Celuję w 12,5°Blg. 14.03.2015 Piwo zabutelkowane ze 140g cukru. Odfermentowało do 2°Blg, co daje mu 5,6% alko. Poszło w 45x05l + 4x0,3l + 1x1l = 25l Edytowane 14 Marca 2015 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Warka #80 "Dubbel Niespodzianka" 16,5°BlgBelgian Dubbelwarzone 28.02.2015EBC: 29,1IBU: 14,6SUROWCE: słód pale ale Strzegom (2,75kg) słód monachijski II Strzegom (1,25kg) słód czerwony Strzegom (0,6kg) słód melanoidynowy CM (1,0kg) jęczmień prażony (30g) cukier stołowy (0,5kg) cukier trzcinowy (0,5kg) CHMIELE (granulat): Dana 11% (20g) FWH DROŻDŻE: Safbrew Abbaye (gęstwa I-pok.) ZACIERANIE: 55°C - wsyp -> 20' 68°C -> 80' 77°C ->filtracja WYSŁADZANIE I FILTRACJA: Do gotowania trafiło ~27l brzeczki GOTOWANIE: 30' cukier na ostatnie minuty gotowania Wybicie (po wyłączeniu palników): 24,5l 16,5°Blg.Wydajność wg beersmitha: 80%KOMENTARZ: Dubbel z niespodzianką. Cóż, korzystając z mojej nieuwagi, Ignaś utopił w garnku czekoladowe kinder surprise Synek postanowił widocznie wzbogacić Belga o posmaki czekoladowe... Powrót do raczej klasycznej Belgii. Bez kombinowania. Dawno takiej nie piłem. Celowo zbyt drobne śrutowanie spowolniło filtrację. Za to wydajność fajowa. No i pękło 80 warek! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Dubbel zaczął fermentację w 16°C otoczenia. Skończył w 12°C z wynikiem 2,5°Blg w ciągu 3 dni. I co na to "uczeni"? Zdrowa gęstwa, odpowiednia jej ilość, dobrze przygotowana brzeczka i drożdże są nie do zatrzymania! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 10 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 (edytowane) Warka #81 "Lager Prezydencki" 10°BlgStandard American Lagerwarzone 10.05.2015EBC: 7,4IBU: 18SUROWCE: słód pilzneński Strzegom (3,6kg) słód monachijski II Strzegom (0,4kg) słód karmelowy 30 Strzegom (0,16kg) kaszka kukurydziana (0,35kg) CHMIELE (granulat): Premiant 8,47% (25g) FWH DROŻDŻE: Mangrove Jack's M84 Bohemian Lager (saszetka) ZACIERANIE: kleikowanie kaszki (5l wrzątku - 10') 50°C - wsyp -> 35' 68°C -> 80' 77°C ->filtracja WYSŁADZANIE I FILTRACJA: Do gotowania trafiło ~27l brzeczki GOTOWANIE: 30' Wybicie (po wyłączeniu palników): 25l 12°Blg.Wydajność wg beersmitha: 92% (szok!)KOMENTARZ: Piwo warzone z okazji wyborów prezydenckich, które - mam nadzieję - wywrócą do góry nogami ten polityczny beton. Na nic innego nie liczę. Zakup lodóweczki i przerobienie jej na komorę fermentacyjną (dzięki, Ojciec!) mam nadzieję zwiększy produkcję lagerów w browarze. Tym samym wracam do stosowania chłodnicy. Do planowanej "desitki" trzeba będzie dolać z 5l wody. 11.05.2015 Uwodnione całą noc drożdże zadałem do brzeczki o temperaturze 22°C o 7.00 rano. Coś wolno stygnie ta brzeczka. 16.05.2015 A chciałem "po Bożemu"... Schłodziłem chłodniczką, uwodnioną saszetkę zadałem do brzeczki o temperaturze 22°C, napowietrzyłem więcej niż solidnie i włożyłem do lodóweczki, przykręcając temperaturkę na 11°C. Po ponad 5 dobach fermentacja ani rusz! I co? Po ptokach? Wyjąłem z lodówy i czekam. Dam im czas do jutra. Jak nic się nie stanie, zleję do gara, zagotuję i zadam świeżych drożdży. Będzie co z tego? 22.05.2015 Feralny lager rozpędził się jak "gupi" i w 5 dni odfermentował do 3°Blg 24.05.2015 Lager przelany na cichą. Do lodóweczki i na chłodno... Zamierzam pochmielić na zimno, bo jakieś to za fest siuśkowate. 30.05.2015 Do wiaderka wrzuciłem 50g granulatu WGV - angielskiego chmielu. 3-4 dni i w butelki. 2.07.2015 Miało być hop, siup, a piwko w lodówce przelagerowało ponad miesiąc nim trafiło do 45 butelek x 0,5l z dodatkiem 140g cukru. Chmiel WGV taki sobie, praktycznie niewyczuwalny. Za to piwko przednie. Koncernowe:) Edytowane 6 Lipca 2015 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 11 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Czyżbyś głosował tak jak ja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 11 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Noż chyba nie na "bula" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 16 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 A chciałem "po Bożemu"... Schłodziłem chłodniczką, uwodnioną saszetkę zadałem do brzeczki o temperaturze 22°C, napowietrzyłem więcej niż solidnie i włożyłem do lodóweczki, przykręcając temperaturkę na 11°C. Po ponad 5 dobach fermentacja ani rusz! I co? Po ptokach? Wyjąłem z lodówy i czekam. Dam im czas do jutra. Jak nic się nie stanie, zleję do gara, zagotuję i zadam świeżych drożdży. Będzie co z tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 16 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 Może nie zauważyłeś i już się skończyła ... ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 16 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 Za mało drożdży dałeś. Producent zaleca stosować dwie paczki na 23l. A z kolei kantor wspomina, że MJ mają mniej komórek w paczce niż inni producenci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 16 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 Może nie zauważyłeś i już się skończyła ... ;-) Miałem tak przy dark ale'u. Po 24 godzinach było po wszystkim Tym razem ballingometr ani drgnął... Za mało drożdży dałeś. Producent zaleca stosować dwie paczki na 23l. A z kolei kantor wspomina, że MJ mają mniej komórek w paczce niż inni producenci. I w tym chyba upatrywać należy winy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 16 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 (edytowane) Warka #82 "Szkot" 10°BlgScottish Heavy 70/-warzone 16.05.2015EBC: 40IBU: 13,5SUROWCE: słód pale ale Strzegom (3,5kg) słód crystal II Thomas Fawcett (0,5kg) słód brown Fawcett Malsters (0,22kg) słód chocolate Thomas Fawcett (0,15kg) CHMIELE (granulat): Goldings 6,5%(25g) FWH DROŻDŻE: Mangrove Jack's Newcastle Dark Ale M03 (saszetka) ZACIERANIE: 68°C -> 60' 77°C ->filtracja WYSŁADZANIE I FILTRACJA: Do gotowania trafiło ~28,5l brzeczki GOTOWANIE: 30' Wybicie (po wyłączeniu palników): 25l 11°Blg. Dolałem 1l wrzątkuWydajność wg beersmitha: 89% 17.05.2015 Uwodnione drożdże zadałem o 12.15. Piwo stoi w piwnicy. Edytowane 17 Maja 2015 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 17 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Po ponad 5 dobach fermentacja ani rusz! I co? Po ptokach? Wyjąłem z lodówy i czekam. Dam im czas do jutra. Fermentacja ruszyła nad ranem. Na powierzchni zaczął się tworzyć brązowawy dywanik. Optymistycznie wstawiłem wiaderko do lodówki. Tylko co z tego wyjdzie? Jak mawiają doświadczeni piwowarzy - wylać zawsze można Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 22 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Feralny lager rozpędził się jak "gupi" i w 5 dni odfermentował do 3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 24 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2015 Lager przelany na cichą. Do lodóweczki i na chłodno... Zamierzam pochmielić na zimno, bo jakieś to za fest siuśkowate. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 6 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 (edytowane) Warka #83 "Citrus" 9°BlgRice Alewarzone 06.07.2015EBC: 5,1IBU: 18SUROWCE: słód pilzneński Strzegom (2,5kg) słód monachijski Strzegom (0,3kg) płatki ryżowe (0,8kg) CHMIELE (granulat): Citra 12% (20g) FWH DROŻDŻE: Mangrove Jack's British Ale M07 (saszetka) ZACIERANIE: 68°C -> 60' 80°C ->filtracja WYSŁADZANIE I FILTRACJA: Do gotowania trafiło ~28,5l brzeczki GOTOWANIE: 30' Wybicie (po wyłączeniu palników): 26l 9°Blg. W fermentorze: 24,5l Wydajność wg beersmitha: 90% 07.07.2015 Drożdże zadane o 14.00. Choć uwadniane kilka godzin, nie wykazały oznak życia i padły plackiem na dno. Zadane do wiaderka dopiero po około 30 godzinach zaczynają się ruszać. 25.07.2015 Piwo zabutelkowane. 46 x 0,5l z dodatkiem 140g cukru. Edytowane 26 Lipca 2015 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Jak żeś z tego ukręcił 40 EBC, to ja sobie nie wyobrażam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Jak żeś z tego ukręcił 40 EBC przypalił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 6 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Nie no, Jarek - to pozostałości po starym wpisie... Już naprawiam, co nagle to po diable... Ale dzięki za czujność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 6 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Ostatecznie przy 9°Blg beersmith wyliczył koło 18 IBU i 5,1 EBC. Fajnie się filtrowało. Po prostu przepłynęło, raz i drugi i już się gotowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 7 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 (edytowane) Warka #84 "FESt Czekoladowy" 16°BlgForeign Outmeal Cocoa Stout warzone 07.07.2015EBC: 60,2IBU: 38,7SUROWCE: słód pale Strzegom (3 kg) słód pilzneński Strzegom (1,5kg) słód wędzony Bestmalz (1kg) słód karmelowy czerwony Strzegom (0,5) słód pale chocolate (0,26kg) słód chocolate (0,2) jęczmień prażony (0,1kg) płatki owsiane (0,5kg) płatki żytnie (0,4kg) kakao (0,2kg) - na ostatnie minuty gotowania, 2 laski cynamonu (na ostatnie minuty gotowania) szczypta kardamonu, szczypta pieprzu kajeńskiego, CHMIELE (granulat): Marynka 10% (40g) FWH DROŻDŻE: Mangrove Jack's Newcastle Dark Ale M03 (gęstwa I-pokolenie) ZACIERANIE: kleikowanie płatków, 68°C -> 70' 80°C ->filtracja WYSŁADZANIE I FILTRACJA: Do gotowania trafiło ~29,5l brzeczki GOTOWANIE: 70' Wybicie (po wyłączeniu palników): 26°Blg. W fermentorze: 24,8l Wydajność wg beersmitha: 80% KOMENTARZ: Jest to klon, ale już zapomniałem czego. Od dawna miałem ochotę na FESa, jeszcze takiego stylu nie warzyłem. Trochę kiepskawo się filtrowało, ciężar młóta przygniótł i rozpłaszczył wężyk z oplotu, ale nakapało z nawiązką. Zobaczymy jak kakao wpłynie na pianę i czy gra okazała się warta świeczki... 08.07.2015 Drożdże zadane o 9.00 rano. Na godzinę 18.00 start pełną parą: piękny, drożdżowy dywanik. 18.07.2015 Piwo przelane na cichą i wpakowane do lodówki. Nic o nim nie wiem, prócz tego, że jest czarne, gorzkie i kakaowe jak pieron (z całym szacunkiem, Adaś...)! 26.07.2015 Zabutelkowane. 31 x 0,5l + 21 x 0,3l z dodatkiem 105g cukru do refermentacji. Do części butelek dodałem strzykawką 5ml oraz 3ml ekstraktu z wanilii, który samodzielnie przygotowałem ponad rok temu. Edytowane 26 Lipca 2015 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 8 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 (edytowane) Dobra, czas podsumować miniony sezon i otworzyć kolejny! Zacząłem warzyć 23 września, ostatnie piwo uwarzyłem 7 lipca. W sezonie powstało zaledwie 11 warek, tyle samo, ile w sezonie debiutanckim. Trochę obciach, ale muszę obwinić za ten stan trwający prawie rok generalny remont, który odebrał mi miejsce do warzenia/fermentowania. Poza tym - spożycie spada. Why, Leo, why? WPADKI: "Lager Prezydencki" . Szwed napisał o nim tak: "Dziwne to piwo, nic lagerowe, jakby tak dodać kolendry, to byłby fajny WITek. Nie jest zepsute, ale fermentacja nie poszła tak jak powinna". I ma chłop rację: drożdże ruszały prawie tydzień. PIWA PRZECIĘTNE: "Zebrzydowska 10" "Pale Nie Ale" "Szkot" "Citrus Angielski". No takie w sam raz na upały. Otworzyć i się napić. Po prostu. PIWA CIEKAWE: Bez wątpienia "Wyzimskie". Wzorowane na piwach serwowanych w średniowiecznych gospodach, treściwe, choć lekkie, aromatyczne, słowem - przaśne. "FESt czekoladowy" jest stoutem eksportowym, do którego dodałem 200g kakao. I to kakao czuć! Poza tym trochę pieprzu, kardamonu i ekstraktu z wanilii. Ciągle się układa. Czekam! "Prazdrój Zebrzydowski" - czyli pierwszy pils z prawdziwego zdarzenia. Klon Urquella. Bardzo udany klon. "Dubbel Niespodzianka", o którym Szwed napisał: "Piwo klasa, wysyłaj na jakiś konkurs. Przyczepić się można tylko do szybko redukującej się piany". Fajny dubbel. Bez zbędnego kombinowania w zasypie. No i sprawdziły się Saffale Abbaye. "BIPA" - bardzo smaczny Belg chmielony po amerykańsku! Bił rekordy popularności, prawie jak... PIWO WYBITNE: "Diabeł Tasmański" - czyli APA na chmielu Topaz. Cudo. Śliwka. Truskawka. Piękna czerwona barwa. Znakomity balans. Polecam z czystym sumieniem. Co w tym sezonie? Trochę tych perfumowanych ajp, bo widzę, że wreszcie się ludziska do tego przyzwyczaili. Barley Wine i Burton Ale - dwa potworki w granicach 25°Blg. Lodówka ułatwia produkcję lagerów, więc pójdę też w tę stronę. Może jakiś porter. I kolejny rauch. Na pewno. Zmierzam powolutku w stronę kegów i kegatora... Czy będzie to jeszcze w tym sezonie? Może na wiosnę... Zatem sezon szósty uważam za otwarty! Edytowane 8 Września 2015 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 8 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 (edytowane) Warka #85 "APA" 12°BlgAmerican Pale Alewarzone 08.09.2015EBC: 28IBU: 25,5SUROWCE: słód pale ale Strzegom (3kg) słód melanoidynowy Chateau (0,5kg) słód karmelowy czerwony Strzegom (0,4kg) słód caraaroma Weyermann (0,16kg) jęczmień prażony Strzegom (0,03kg) cukier stołowy (0,6kg) CHMIELE (granulat): Citra 12% (25g) FWH Vic Secret 15,7% (55g) DH Citra 12% (30g) DH DROŻDŻE: Mangrove Jack's British Ale M07 (gęstwa) ZACIERANIE: 68°C -> 100' 78°C ->filtracja WYSŁADZANIE I FILTRACJA: Do gotowania trafiło ~28l brzeczki GOTOWANIE: 30' Wybicie (po wyłączeniu palników): 24l 14°Blg. W fermentorze: 23l Wydajność wg beersmitha: 94% 09.09.2015 Drożdże zadane do fermentora. 11.09.2015 Gęstość brzeczki spadła do 5°Blg. 12.09.2015 Zlałem na cichą z dodatkiem Vic Secret (55g) i Citra (30g). Brzeczka mocno jeszcze mętna. Potrzymam dobę w cieple. Jutro wkładam do lodówki. Niech się sklaruje. 21.09.2015 Się ładnie sklarowało. Gęstość zeszła do 2,5°Blg, co daje mu ok. 6,4% alko. Za chwilę butelkowanie... I już po. Piwo trafiło do 44 x 0,5l z dodatkiem 140g cukru. Czuć mocne uderzenie goryczki. Aromat... powiedzmy, że mógłby być lepszy. Edytowane 21 Września 2015 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 11 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2015 (edytowane) Warka #86 "IRA" 12,5°BlgIrish Red Alewarzone 11.09.2015EBC: 29,3IBU: 16,6SUROWCE: słód pale ale Strzegom (4,5kg) słód crystal II Thomas Fawcett (0,51kg) jęczmień prażony Strzegom (0,03kg) CHMIELE (granulat): Goldings 6,5% (23g) FWH Marynka 10,5% (5g) FWH DROŻDŻE: Mangrove Jack's British Ale M07 (gęstwa) ZACIERANIE: 68°C -> 60' 78°C ->filtracja WYSŁADZANIE I FILTRACJA: Do gotowania trafiło ~28l brzeczki GOTOWANIE: 30' Wybicie (po wyłączeniu palników): 25l 12,5°Blg. W fermentorze: 24l Wydajność wg beersmitha: 88% 12.09.2015 Drożdże zadane o 11.00 przed południem. 22.09.2015 Piwo zabutelkowane. Gęstość spadła do 2,5°Blg, co daje mu ok. 5,5% alko. Trafiło do 47 x 0,5l z dodatkiem 100g cukru. Fajny, bursztynowy kolorek, ale tego szkockiego charakteru za bardzo tam nie ma. Edytowane 22 Września 2015 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 12 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2015 (edytowane) Warka #87 "Zebrzydowska 13" 13°BlgBlonde Alewarzone 12.09.2015EBC: 8,5IBU: 40,7SUROWCE: słód pilzneński Strzegom (4kg) słód karmelowy 30 Strzegom (0,5kg) kaszka kukurydziana (0,35kg) CHMIELE (granulat): Marynka 10,5% (10g) FWH Premiant 8,5% (32g) FWH DROŻDŻE: Mangrove Jack's Burton Union Ale M79 ZACIERANIE: kleikowanie kaszki 68°C -> 60' 78°C ->filtracja WYSŁADZANIE I FILTRACJA: Do gotowania trafiło ~29l brzeczki GOTOWANIE: 60' Wybicie (po wyłączeniu palników): 25l 13°Blg. W fermentorze: 24l Wydajność wg beersmitha: 90% Przeprowadzam eksperyment: podczas transferu brzeczki do fermentora, odlałem do słoika niecałe 3l brzeczki i schłodziłem w lodówce. O 20:50 zadałem drożdże prosto z saszetki. Liczę, że podejmą pracę i jutro rano wleję do wiaderka ładnie pracujący starter. Edytowane 22 Września 2015 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 3 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 (edytowane) Warka #88 "Van Helsing" (Wędzone Barleywine) 22°BlgAmerican Barleywinewarzone 31.10.2015EBC: 32,1IBU: 75,9SUROWCE: słód pale ale Strzegom (3kg) wędzony CM (1kg) wędzony Bestmalz (0,5kg) Caramunich I Weyermann (0,21kg) Caramunich III Weyermann (0,29kg) ekstrakt słodowy jasny (1,7kg) CHMIELE (granulat): Columbus 12,5% (50g) FWH DROŻDŻE: Mangrove Jack's Burton Union Ale M79 (gęstwa I) ZACIERANIE: 66°C -> 60' 78°C ->filtracja WYSŁADZANIE: Do gotowania trafiło ~16l brzeczki przedniej GOTOWANIE: 60' ekstrakt po wyłączeniu palników Wybicie (po wyłączeniu palników): 15l 22,1°Blg. W fermentorze: 14,5l Wydajność wg beersmitha: 66% 8.11.2015 Piana opadła. Wydaje się, że fermentacja się skończyła. Gęstość spadła do 7,5°Blg, co daje piwu ok. 9,1% alko. Czuć delikatną wędzonkę. Zapowiada się fajne piwo. 21.11.2015 25g płatków dębowych whisky zdezynfekowałem w wódce, a następnie przełożyłem do wygotowanej pończochy, obciążyłem szklanymi kulkami i wrzuciłem do fermentora razem z wódką. 26.11.2015 Piwo zabutelkowane. Gęstość końcowa oscyluje wokół 8°Blg, czyli odfermentowało do końca. Poszło w butelki: 2 x 0,25l + 15 x 0,3l + 8 x 0,4l + 6 x 0,5l = ~15l z dodatkiem 80g cukru. Bardzo obiecujące piwo. Wędzonka wyraźna. Wyraźna goryczka. I whisky. Płatki - cytując Kopyra - zrobiły robotę. Bardzo subtelną, ale wyczuwalną. Edytowane 26 Listopada 2015 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się